Linkuri accesibilitate

Şansa unei schimbări în problema transnistreană


Anneli Ute Gabanyi
Anneli Ute Gabanyi


Cercetătoarea de la Berlin Anneli Ute Gabanyi de vorbă cu Valentina Ursu despre schimbarea puterii de la Tiraspol, şansele reglementării transnistrene şi incidentul tragic de la Vadul lui Vodă.

Europa Liberă: Doamnă Gabanyi, iată că după 20 de ani după declanşarea conflictului armat de la Nistru, s-a schimbat şeful administraţiei de la Tiraspol. Ce credeţi? Această schimbare ar putea duce la identificarea unei soluţii pentru criza transnistreană?

Anneli Ute Gabanyi
: „În orice caz mi se pare un eveniment foarte important, care se include într-o serie de alte evoluţii din cursul anului 2011, care de asemenea indică şansa unei schimbări în problema transnistreană.”

Europa Liberă: Domnul Şevciuk, noul şef al administraţiei de la Tiraspol, întreprinde prima sa vizită la Moscova. Era bine să se întâlnească cu autorităţile de la Chişinău? Sau e bine că a plecat în Federaţia Rusă?

Anneli Ute Gabanyi
: „Mi se pare normal din mai multe puncte de vedere, fie şi numai din punctul de vedere formal totuşi a primit felicitări din partea ministrului de externe rus, iar Guvernul de la Chişinău nu a putut şi nu a dorit să-l felicite pentru că astfel îl recunoştea formal, ceea ce din punct de vedere al politicii de la Chişinău este imposibil.”

Europa Liberă: Ce sfaturi îi va da Moscova domnului Şevciuk?

Anneli Ute Gabanyi
: „Dacă studiem acea telegramă, pe care a primit-o din partea ministrului de externe rus, textul este interpretabil. Textul conţine termeni care într-adevăr nu sunt prea clari şi arată tot acest clar-obscur al atitudinii Rusiei vis-a-vis de Transnistria. El vorbeşte de „sprijinul prietenesc al Rusiei în rezolvarea problemelor regiunii”, „asigurarea stabilităţii şi unităţii sociale”, dar nu vorbeşte de independenţă, fie ea recunoscută sau nu. De asemenea vorbeşte de necesitatea rezolvării crizei de pe malurile Nistrului şi aici e interesant: „pe baza respectului faţă de principiului dreptului internaţional şi ţinând cont de realităţile geopolitice existente”. Ei, cu dreptul internaţional n-am probleme, pentru că în mod oficial întotdeauna Rusia a fost atentă să nu lezeze cel puţin formal principiile dreptului internaţional în ceea ce priveşte retorica vis-a-vis de regiunea transnistreană. Dar ce sunt „realităţile geopolitice existente”? Adică, de exemplu, prezenţa trupelor pe teritoriul Transnistriei sunt expresia realităţilor geopolitice existente? Şi aici iarăşi ajungem la acel punct arhimedic, care ar putea schimba realităţile din regiune sau care conduc de asemenea la impas sau la o evoluţie în ceea ce priveşte Republica Moldova.”

Europa Liberă: Doamnă Gabanyi, experţii acreditează această idee: Transnistria a existat pe parcursul acestor două decenii ca regiune secesionistă datorită sprijinului primit din partea Federaţiei Ruse. Ce asistenţă va acorda în continuare Moscova acestei regiuni? Şi dacă cumva acest ajutor ar putea fi şi ar trebui să fie coordonat cu guvernarea de la Chişinău?

Anneli Ute Gabanyi
: „În principiu Republica Moldova ar trebui să insiste asupra dreptului ei de a se implica în felul în care Rusia ajută regiunea transnistreană. De altfel se şi vorbeşte despre faptul că într-o eventualitate în care s-ar ajunge la reintegrarea regiunii transnistrene în Republica Moldova, Chişinăul ar trebui să preia datoriile pe care Transnistria le-a adunat în decurs de 20 de ani vis-a-vis de Rusia, mai ales în ceea ce priveşte preţul gazelor naturale livrate pe gratis. Deci, problema este într-adevăr una extrem de complexă. Dar în primul rând ceva trebuie să se fi schimbat şi în Transnistria, pentru că felul în care oamenii au votat arată că totuşi o nouă generaţie a crescut acolo, o nouă generaţie a ajuns să poată decide la alegeri. Şi totuşi anumite forme ale unui discurs mai liber, se pare că şi discursurile de la televiziune, pe care le-au ţinut pretendenţii la preşedinţie, candidaţii au influenţat într-un fel electoratul. Iar în al doilea rând totuşi care este scopul Rusiei în tot ceea ce face vis-a-vis de problema transnistreană?”

Europa Liberă: Şi care este acest scop?

Anneli Ute Gabanyi
: „Rusia nu are interes ca Transnistria să devină independentă, altfel ar fi recunoscut-o demult.”

Europa Liberă: Ar putea şantaja Republica Moldova? Ar putea şantaja Uniunea Europeană prin această regiune?

Anneli Ute Gabanyi
: „Şantajează Republica Moldova tot timpul şi cred că în momentul de faţă la Moscova se întrevede o posibilitate chiar de a folosi această problemă atât pentru a atrage întreaga Republică Moldovă mai aproape în perimetrul Rusiei, iar în al doilea rând pentru a o folosi drept gaj în anumite negocieri pe alte teme - teme de securitate, teme ale relaţiilor bilaterale între Rusia şi Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Doamnă Gabanyi, noul lider de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk a promis că printre primele acţiuni, pe care le va întreprinde în noua sa funcţie va fi simplificarea regimului de trecere a aşa-zisei graniţe moldo-transnistrene. Dar iată, chiar la început de an s-a înregistrat un caz tragic – un pacificator rus a împuşcat mortal un tânăr de numai 18 ani, cetăţean al Moldovei. Chişinăul, guvernarea de la Chişinău a insistat cu mai multe ocazii asupra transformării acestui contingent de menţinere a păcii în zona de securitate, dar nu îi reuşeşte. Acum ar putea să accepte părţile chemate la masa de negocieri, să zicem în formatul 5+2, ca acest statut al forţelor de menţinere a păcii să fie modificat?

Anneli Ute Gabanyi
: „Bineînţeles că va trebui în continuare să ceară acest lucru. Ceea ce mi se pare mie în legătură cu acest incident este că s-a produs atât de rapid după instalarea în funcţie a domnului Şevciuk, fără să devenim conspiraţionişti, însă dacă nu a fost o coincidenţă tragică şi se pare că încă nu s-au elucidat toate aspectele şi toate detaliile acestui incident, am putea chiar să ne gândim dacă nu cumva anumite forţe, care desigur că mai există în Transnistria, au vrut să semnalizeze sau chiar să provoace acest incident, semnalizând că anumite lucruri chiar şi după venirea domnului Şevciuk la putere nu vor putea fi schimbate.”

Europa Liberă: Unii analişti chiar şi se întreabă: omorul de pe podul de la Vadul lui Vodă ar fi o crimă şi o provocare, sau o crimă, sau o provocare?

Anneli Ute Gabanyi
: „Eventual chiar amândouă, cum spuneam. Întrebarea este că în Republica Moldova actorii politici trebuie să fie extrem de precauţi pentru a nu intra într-o cursă, şi acest lucru este posibil. Pentru că dacă ei vor reacţiona foarte violent, sau hai să spunem totuşi cu destulă acrimonie, cealaltă parte ar putea să spună: ei, vedeţi că de fapt tânărul a fost băut, nu s-a oprit, l-am somat, etc. Şi vedeţi că partea cealaltă abia asta aşteaptă, ca să reacţioneze violent. Deci cred că este foarte bine că partea moldovenească a reacţionat cu atenţie şi într-adevăr lucrurile vor trebui să fie cercetate. Indiferent de acest lucru însă incidentul s-a întâmplat şi cred că nu poate fi neglijat cel puţin în ceea ce priveşte aspectul hai să spunem simbolic.”

Europa Liberă: Doamnă Gabanyi, dacă şansele reintegrării sunt mai aproape, credeţi că Moldova ar trebui să plătească ceva anume? Şi care ar fi acest cost pentru autorităţile moldave?

Anneli Ute Gabanyi
: „Mă tem că există un pericol, cel puţin personal îl văd ca un pericol, discuţia care s-a dus în ultimele luni despre renunţarea de ambele părţi, adică şi din partea moldovenească, şi din partea transnistreană la anumite puncte de vedere, care sunt considerate extrem de supărătoare în ceea ce priveşte partea cealaltă. Concesia pe care Chişinăul ar trebui s-o facă ar fi să renunţe de fapt la acel statut pe care Parlamentul moldovean l-a votat în ceea ce priveşte Transnistria. Dacă o dată Republica Moldova va renunţa la acest statut, care a fost validat de Parlament şi chiar cu binecuvântarea preşedintelui Moldovei de atunci, mă întreb dacă poziţia Republicii Moldova mai poate fi apărată, sau va fi într-un fel diluată până la a accepta un statut care devine periculos pentru că i-ar da regiunii transnistrene un drept de veto, atât asupra politicii externe, cât şi a politicii interne a Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Ce vor face în continuare Bruxellesul şi Washingtonul? Sau UE şi SUA vor declara că continuă să sprijine independenţa şi integritatea Republicii Moldova, dar să ia şi în continuare în calcul şi poziţia Federaţiei Ruse?

Anneli Ute Gabanyi
: „Multe lucruri rămân neclare. Dacă domnul Lavrov vorbeşte de „respectarea realităţilor geopolitice existente” şi dacă aceste lucruri se discută eventual şi între cei mari, ce înţeleg ei prin asta? Unde, asupra căror realităţi geopolitice se vor înţelege în cele din urmă?”

Europa Liberă: Lăsăm semnul întrebării? Sau deschidem paranteza?

Anneli Ute Gabanyi
: „Aş vrea totuşi să deschidem o paranteză, în sensul să nu mai treacă prea mult timp, însă am impresia că în momentul de faţă totuşi putem lăsa doar semnul întrebării.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG