Linkuri accesibilitate

Iulia Timoşenko supusă torturii?


Iulia Timoşenko, graffiti pe o clădire din Kiev

Avocaţii Iuliei Timoşenko vorbesc de condiţii apropiate de tortură, în timp ce şefii penitenciarului spun că respectă toate condiţiile europene.De când a fost mutată în colonia penitenciară de la Kacianivska, din Estul Ucrainei, fostul premier Iulia Timoşenko este într-o celulă luminată permanent. De asemenea, se află sub observaţie permanentă. Este vorba de un caz de tortură? Ileana Giurchescu rezumă relatările corespondenţilor Europei Libere.

Răspunsul depinde de cine este întrebat, desigur. Personalul centrului de detenţie dar şi reprezentanţii sistemului ucrainean de penitenciare susţin că celula respectivă respectă toate condiţiile europene. Mai mult, că este bine şi modern echipată: un cuptor cu microunde, o maşină de spălat şi o chiuvetă.

Avocaţii Iuliei Timoşenko vorbesc însă de condiţii care se apropie de tortură: susţin că fostul premier nu poate dormi din cauza luminii şi nu primeşte asistenţa medicală cerută.

Penitenciarul în care Iulia Timoşenko îşi ispăşeşte pedeapsa de 7 ani de detenţie
Penitenciarul în care Iulia Timoşenko îşi ispăşeşte pedeapsa de 7 ani de detenţie
Avocatul Serghei Vlasenko a anunţat că va face un apel la Comisia pentru prevenirea torturii din cadrul Consiliului Europei. Pentru că în opinia sa, autorităţile nu vor decât să o intimideze pe mandanta sa.

Până acum nici o sursă independentă nu a putut confirma vreuna din cele două versiuni dar dacă avocatul fostului premier are dreptate, atunci se poate spune că este vorba de un caz care nu respectă standardele europene.

Directorul coloniei penitenciare a explicat redacţiei ucrainene a postului nostru de radio că toate celulele sunt în permanenţă luminate ca să permită o urmărire mai eficientă a deţinuţilor. Dar că în timpul nopţii, lumina este redusă.

Regulile Comisiei pentru prevenirea torturii cer ca o celulă să fie luminată, aerisită şi încălzită în măsură să permită deţinuţilor să se odihnească noaptea.

Şefii închisorii susţin că Iulia Timoşenko e deţinută anume în această odaie
Şefii închisorii susţin că Iulia Timoşenko e deţinută anume în această odaie
Timoşenko a fost arestată în august anul trecut şi condamnată la şapte ani închisoare pentru abuz de putere. Iar acum i se deschide un nou dosar penal. De când a fost reţinută, Iulia Timoşenko se plânge că nu are acces la un medic independent, iar avocaţii ei relatează că starea sănătăţii fostului premier este îngrijorătoare. Şi aceste acuzaţii sunt respinse de autorităţi, care susţin că deţinuta a refuzat să fie văzută de un doctor al penitenciarului.

Din nou, Comisia pentru prevenirea torturii recomandă, în general, ca asistenţa medicală să fie lăsată în grija specialiştilor ministerului sănătăţii, nu a administraţiei penitenciarelor care face parte din ministerul de interne.

Susţinătorii Iuliei Timoşenko sub zidurile coloniei penitenciar
Susţinătorii Iuliei Timoşenko sub zidurile coloniei penitenciar
Reprezentanţi ai comisiei au vizitat în repetate rânduri Ucraina, ultima dată în decembrie anul trecut. Dar cum nu-şi face nici odată publice recomandările, nu se ştie ce opinie a avut despre condiţiile din penitenciarele ucrainene sau dacă a discutat cazul Timoşenko.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG