Linkuri accesibilitate

Schimbarea strategiei militare americane


„Statele Unite ar trebui să evite repetarea greșelilor trecutului, când armata nu era bine pregătită.”

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a anunțat joi o schimbare de strategie militară. Anunțul vine după încheierea implicării militare americane în Irak și în perspectiva retragerii din Afganistan. Corespondenta Europei Libere la Washington Heather Maher l-a rugat să comenteze acest anunț pe fostul viceministru american al apărării Rudy DeLeon, care este acum președintele unei comisii la Centrul American pentru Progres, cu sediul la Washington. Interviul este prezentat în rezumat de Mircea Țicudean.


Fostul viceministru american al apărării a spus Europei Libere că nu este surprins de anunțul președintelui și al Pentagonului privind reducerea bugetului militar al Statelor Unite cu aproape 500 de miliarde de dolari în următorii zece ani. Rudy DeLeon a spus că reducerea a fost discutată aproape pe tot parcursul anului trecut în Congres și analizată în detaliu de Pentagon.

Europa Liberă l-a rugat pe fostul oficial de la Pentagon să comenteze una dintre remarcile făcute ieri de președintele Barack Obama, anume că „Statele Unite ar trebui să evite repetarea greșelilor trecutului, când armata nu era bine pregătită.”

DeLeon a spus că președintele s-a referit cel mai probabil la faptul că deși armata americană avea acces practic nelimitat la fonduri bugetare, au fost situații în trecut când s-a constatat că soldații desfășurați pe câmpul de bătălie nu aveau condiții optime, mai ales pe partea tehnologică. Așa că unul din obiectivele schimbării de strategie americane este sincronizarea așa-numitului ciclu tehnologic, pentru a asigura că la nevoie soldații vor avea cel mai modern echipament.

O altă schimbare importantă anunțată și de președinte, și de Pentagon - a spus DeLeon - este că armata se va concentra mai mult asupra stabilirii obiectivelor prioritare, îndepărtându-se de modelul ocupării unei țări pe timp de zece ani.

Comentând anunțul președintelui Obama și al Pentagonului că armata americană se va concentra mai mult asupra Asiei, DeLeon a spus că aceasta are legătură cu expansiunea continuă a Chinei, inclusiv pe plan militar. Deocamdată, a spus DeLeon, chinezii sunt capabili mai ales să reducă puterea de luptă a tehnologiei militare americane existente, dar au ambiții mai mari, legate de spațiul cosmic, de războiul cibernetic și altele.

Întrebat dacă schimbarea de strategie nu va trezi speranțe printre regimurile ostile Statelor Unite, DeLeon a spus că împărtășește convingerea exprimată de președintele Obama: anume că Statele Unite vor fi mai puternice în lume dacă își consolidează puterea economică, acasă. Iar pe adversarii Statelor Unite, în primul rând pe teroriști, fostul viceministru al apărării i-a îndemnat să rememoreze asasinarea lui Bin Laden anul trecut, o dovadă - a spus el - că forța militară americană a fost, este și va rămâne formidabilă.

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG