Linkuri accesibilitate

Cele două Crăciunuri


În unele țări se pun probleme de organizare socio-economică, pentru a nu paraliza în miez de iarna întreaga activitate a țărilor respective.



Cînd vorbim de calendare, toata lumea stie ca Revolutia din Octombrie a avut loc de fapt in noiembrie, din pricina diferentei de 13 zile dintre calendarul iulian, cel care mai e numit calendar ”pe stil vechi“ si cel gregorian. Biserica ortodoxa a functionat dintotdeauna pe baza calendarului iulian, mostenit inca din antichitate. Este numit "iulian", pentru ca dateaza din timpurile lui Iulius Cezar.

Calendarul gregorian, cel adoptat mai intai de biserica apuseana, dateaza din sec. al 16-lea, de la papa Grigorie al XIII-lea. Bisericile occidentale, pe de o parte, cea ortodoxa pe de alta, si-au folosit fiecare, in paralel, propriul sau calendar, pina in 1923, cind, la un congres tinut la Constantinopole, majoritatea bisericilor ortodoxe, inclusiv cea română, au abandonat calendarul iulian, trecind la cel european, gregorian, astazi cvazi-universal, si facand astfel sa coincida data Craciunului cu cea din occidentul catolic, nu insa si data Pastilor, care se calculeaza in continuare diferit.

La acea consfatuire interortodoxa din 1923 tinuta la Constantinopole n-au participat insa toate Bisericile Ortodoxe autocefale sau nationale. De aceea, indreptarea calendarului adoptata acolo a ramas sa fie introdusa de fiecare biserica ortodoxa la data pe care o va crede potrivita, fie dupa calendarul iulian, fie dupa cel gregorian, pentru a nu duce la dezabinari in ortodoxie.

Asa se face ca unele biserici ortodoxe au ramas cu calendarul iulian, ca: Patriarhia Ierusalimului, Biserica Rusa si Biserica Sarba, precum si Manastirile din Muntele Athos, care sarbatoresc Craciunul, Pastile si toate sarbatorile dupa vechiul calendar, adica dupa "stilul vechi".

Asta înseamnă insa ca in unele tari se pun probleme de organizare socio-economica, pentru a nu paraliza, vreme de doua săptămâni, in miez de iarna, întreaga activitate a țării. Asa e Croatia, de pilda, sau Ucraina, tari in care, fie in mod legal, fie informal, se respecta ambele Craciunuri, mai având si Anul Nou prins între ele. E drept, nu e perioada cea mai productiva a anului, dar, pe de alta parte, ea nici nu se dorește a fi asta.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG