Linkuri accesibilitate

Croații, mai ne-europeni decât sârbii


Poate să fie faptul că întregul litoral este ocupat sistematic de hoardele de turiști germani și olandezi cu ciorapi în sandale i-a făcut pe croați să fie acum sătui de atîta Europa...




Pentru cine studiaza mentalitatile din Balcani, una din cele mai mari surprize este aceea ca in competitia pentru favorurile lumii din afara sârbii se arata mult mai pro-europeni decit croatii.

Asta contrazice toate cliseele traditionale in legatura cu caracterul inchis, tribal, al sârbilor ortodocsi si balcanici, care ar fi contrariul deschiderii spre Europa a croatilor catolici - si europeni prin esenta naturii lor de mediteraneeni. In realitate, desi e adevarat ca croatii nu par foarte balcanici, asta nu-i face mai pro-europeni. E drept, croatii asteapta la semafor si cind nu e nicio masina la orizont, si nu trag cu mitraliera in sus la nunta, insa societatea lor prezinta o forma stranie de izolare.

Chiar si limba croata e mult mai putin receptiva imprumuturilor straine decit sârba. Desigur, in varianta literara e vorba de aceeasi limba, insa croata impune un vocabular mult mai arhaic, ducind astfel la situatia ciudata in care pina si croati educati ignora deseori unii termeni din vocabularul international. Astfel, sârba are pentru numele lunilor termenii internationali latinesti - ianuarie, februarie, samd -, in vreme ce croata foloseste numele vechi slavone ale lunilor. Se intampla ca pana si croati educati sa intrebe cu nonsalanta ce luna e „iulie“, de pilda, si sa nu o poata situa rapid in calendarul lor decît dupa ce aud ca e vorba de luna a saptea.

Cel mai surprinzator e insa faptul ca sârbii sunt mult mai euro-fili decit croatii. Croatia se poate considera, practic, primita in Uniune, insa biserica catolica croata a facut in permanenta campanie impotriva Europei. Serbia a fost bombardata de unele tari europene, dar, mai bine de un deceniu dupa acel traumatism, ranile s-au inchis. In schimb, Croatia, care a fost ajutata masiv si sistematic, in special de catre Germania, Austria si Italia, stramba din nas.

Viata literara si cinematografia sint mult mai active in Serbia, iar un procent mai mare de sârbi, raportat la populatie, vorbesc engleza, decit se poate constata in Croatia, si asta in ciuda turismului masiv practicat de straini pe coasta croata a marii Adriatice.

Sau, mai stii?... poate sa fie tocmai de aceea, si faptul că intregul litoral este ocupat sistematic, vara dupa vara, de hoardele de turisti germani si olandezi cu ciorapi in sandale i-a facut pe croati sa fie acum sătui de atita Europa...
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG