Linkuri accesibilitate

Un impozit european contestat pe tranzacțiile financiare


Președintele Franței, Nicolas Sarkozy și premierul britanic Gordon Brown în 2009 la prima discuție asupra „taxei Tobin”.
Președintele Franței, Nicolas Sarkozy și premierul britanic Gordon Brown în 2009 la prima discuție asupra „taxei Tobin”.

Premierul britanic David Cameron s-a pronunțat împotriva „taxei Tobin” ce ar avea consecințe negative asupra instituțiilor financiare europene.


Liderii Germaniei și Franței se întâlnesc astăzi la Berlin pentru a discută măsuri de relansare a creșterii economice în țările zonei euro afectate de datorii și creșterea șomajului. Întâlnirea între cancelara germană Angela Merkel și președintele francez Nicolas Sarkozy are loc pe fundalul divergențelor legate de ideea noii taxe pentru tranzacțiile financiare. Alexandru Eftode rezumă depeșele agențiilor de știri:

Germania și Franța, principalele economii europene și principalele motoare ale integrării europene caută soluții pentru relansarea creșterii economice și micșorarea șomajul în condiții de austeritate bugetară. Înainte de summitul Uniunii Europene de la 30 ianuarie, cancelara germană Angela Merkel și președintele francez Nicolas Sarkozy încearcă să se pună de acord inclusiv asupra taxei pentru tranzacții financiare, ideea promovată insistent de liderul francez.

Aflat într-un an electoral, Sarkozy a spus săptămâna trecută că va introduce taxa în Franța pentru a statua un exemplu, chiar dacă alți parteneri europeni inclusiv Germania încă nu dau curs măsurii. Berlinul crede că taxa trebuie introdusă odată ce o acceptă toate țările Uniunii Europene.

Un punct de vedere asemănător a exprimat duminică premierul italian, Mario Monti. El a spus că guvernul său, spre deosebire de precedentul condus de Silvio Berlusconi, nu se va împotrivi taxei pentru tranzacțiile financiare, dacă măsura va fi sprijinită de întreaga Uniune Europeană.

Monti care a preluat șefia cabinetului în noiembrie trecut pentru a preveni alunecarea în criza datoriilor a Italiei, cea de-a treia economie din zona euro, s-a întâlnit săptămâna trecută la Paris cu președintele francez, iar miercuri se întâlnește la Berlin cu cancelara Merkel.

Împotriva „taxei Tobin” cum este supranumită după numele economistului James Tobin, s-a pronunțat premierul britanic David Cameron. Potrivit agenției Reuter, Marea Britanie este îngrijorată că, dintre toate țările europene, taxa va fi colectată mai ales la Londra, un centru financiar global.

Duminică, premierul Cameron spus că țara sa va folosi dreptul de veto împotriva taxei europene și că ar accepta-o numai dacă ea s-ar aplica la nivel mondial pentru a nu periclita competitivitatea Londrei. De asemenea, el crede că noua taxă va forța multe instituții financiare să plece din Europa și va avea consecințe negative pentru întreaga Uniune Europeană.

Cameron a lansat amenințarea de a bloca taxa după ce și-a înfuriat partenerii europeni luna trecută impunând veto unui nou tratat european pentru o mai mare integrare fiscală. Criticii au spus că deciziile premierului britanic implică riscul izolării țării de celelalte 26 de membre ale Uniunii Europene.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG