Linkuri accesibilitate

Un ultimatum pentru militarii pacificatori


Pe locul în care a fost împuşcat Vadim Pisari
Pe locul în care a fost împuşcat Vadim Pisari

Locuitorii satelor moldoveneşti din stânga Nistrului continuă protestele cerând desfiinţarea posturilor militare de pacificatori.



Localnicii din Pârâta, consătenii lui Vadim Pisari, tânărul împuşcat mortal la începutul anului de un militar rus din forţele de menţinere a păcii au protestat astăzi din nou la Vadul lui Vodă, cerând desfiinţarea posturilor de control. A fost de faţă şi relatează Valentina Ursu:

,,…Și plânge o mamă, e mort al ei fecior, pe toți ne cheamă cu plâns chinuitor, Și plânge o țară cu ultimul cuvânt, pe toți ne cheamă să facem jurământ.”

Europa Liberă: Protestele continuă pe malul Nistrului, la Vadul lui Vodă, locul unde a fost împușcat tânărul de 18 ani din Pârâta, Vadim Pisari.

-,,Să fie demilitarizată regiunea dată.”

-,,Să scoată blocurile.”

Europa Liberă: Cine trebuie să le scoată?

-,,Conducerea. Așteptăm hotărâre de la conducere.”

-,,Oamenii o să ia blocurile acasă.”

Europa Liberă: Oamenii din satele de pe malul Nistrului își manifestă și astăzi dezacordul față de prezența militarilor străini pe teritoriul Republicii Moldova. Tot mai multe voci de aici din mulțime spun că acest caz tragic amintește că această misiune de pacificatori este simbolul înghețării soluționării conflictului transnistrean.

-,,Pe pod stau aici, și sub Chișinău, sub jurisdicția Moldovei. Iaca au spus că au luat plițele, au luat automatele, dar ei șed înarmați mai mulți de-acum. În loc de patru cum au fost puși, 12 și toți armați. Iaca ei stau cu automatele.”

-,,Trebuie să facem tot chipul ca să dispară posturile astea, nu dalele astea de beton, dar chiar posturile să dispară de aici. Noi suntem o Republică neutră, noi suntem o Republică pașnică.”

-,,Parțial a fost deblocat, credem că până miercuri n-o să fie nici un bloc de la Coșnița.”

-,,Dă Doamne să fie așa cum zici singur, dar nu cred.”

-,,Da eu cred că o să fie așa.”

-,,Dă Doamne să fie așa, dar să nu fie mintea moldoveanului de pe urmă.”

-,,Să scoată posturile, să le ducă de aici. Să fie o Moldovă, cum a fost înainte, dar să nu fie să se ucidă lumea. Cu frică trebuie să treci, că împușcă.”

Europa Liberă: Ați cerut să fie luate aceste posturi, să fie înlăturate. Cine ar trebui să scoată aceste posturi?

-,,Trebuie să fie și acei de sus, și noi cu puterile noastre. Cu dânșii trebuie să facem regulă aici, că de unul singur nu poate nimeni face.”

*

Europa Liberă: Printre cei care protestează astăzi la podul de la Vadul lui Vodă sunt și părinții lui Vadim Pisari. Mă apropii de mama tânărului împușcat mortal de către un pacificator rus. Mama lui Vadim – Oxana Pisari.

Oxana Pisari (centru)
Oxana Pisari (centru)
Oxana Pisari: ,,Așa aș vrea să mă uit la omul acela în ochi, să văd are el copii, sau nu are, de a făcut el așa prostologie așa de mare și ne-a ars inima pe toată viața. Atâta vreau eu, să-l văd în ochi aici, în ochii lui să mă uit. Nici o conducere, mie nimeni nu îmi dă nici o informație – e prins el, nu e prins. Mie nimeni nu-mi dă, dar eu aș vrea să mă uit la dânsul în ochi. La răspundere. Eu vreau să văd, el are copii? Să văd copii lui, să simtă măcar două secunde ceea ce simțim noi acum și toată viața o să simțim.”

Europa Liberă: Credeți că dreptatea va triumfa?

Oxana Pisari
: ,,Nu știm.”

-,,De câte zile șed aici oamenii și nu văd nici o conducere să vină, să spună o hotărâre ceva, nimic. Să întrebe de ce se strânge lumea asta aici.”

Europa Liberă: E haos?

-,,E haos și nu e nici o înțelegere. Nu e nici o conducere, nici din partea ceea, nici din partea ceia. Parcă suntem oi aici, așteptăm ceva. Da pe cine așteptăm? Nu vine nimeni.”

Oxana Pisari: ,,Unde e dreptatea? Care e dreptatea de pe fața pământului? Este Dumnezeu? Să se uite și la noi! Ne-a ars inima pe toată viața. Cum putea el să facă în așa mod, să tragă în doi copilași acolo, care-s doi îngeri?”

*

Europa Liberă: Și acum încerc să-l invit la microfonul Europei Libere pe președintele Uniunii combatanților de aici de la Dubăsari, Andrei Agatiev. Dumnealui este și președintele comitetului organizatoric.

Andrei Agatiev
: ,,Am cerut să fie scoase blocurile, am cerut să fie demilitarizat postul, am cerut să fie scoase mașinile blindate. Noi așteptăm hotărârea.”

Europa Liberă: Dar nici o revendicare a Dumneavoastră nu se îndeplinește.

Andrei Agatiev
Andrei Agatiev
Andrei Agatiev: ,,Până ce, nu. Afară că au fost scoase vreo câteva blocuri de pe partea stângă carosabilă a podului. Până miercuri cerem deblocarea prin scoaterea barelor, blocurilor din partea dreaptă a postului Vadul lui Vodă, numărul 10. Scoaterea vagonului și mașinilor blindate de pe partea carosabilă de pe podul de pe Vadul lui Vodă. Vedeți. Scoaterea barelor instalate nelegitim la posturile din preajma satului Pohrebea, Coșnița, Doroțcaia, Cocieri. Cum știți, la Corjova s-au instalat posturi, nu-s legitime. Sunt instalate de conducerea transnistreană. Miercuri la orele 10 noi ne întrunim aici, să vedem ce s-a făcut în aceste trei zile. O să mergem la posturile instalate nelegitim de la Doroțcaia, de la Pohrebea, și cu toată populația împreună o să le scoatem noi singuri, afară de posturile astea, care au fost instalate legitim. Dar acelea care au fost instalate nelegitim acelea mergem și le scoatem împreună cu toată populația.”

Europa Liberă: Dar s-a propus ca aici vor fi doar patru pacificatori. Astăzi vedem că numărul lor e cu mult mai mare.

Andrei Agatiev
: ,,Pe mine tot mă șochează acest fapt.”

Europa Liberă: Păi, vă șochează, dar de ce tolerați, de ce nu insistați să cereți cineva să vă explice?

-,,Poliția apare în fața noastră, nu ne dă voie.”

Europa Liberă: Domnule Agatiev? De ce sunt mai mulți pacificatori și înarmați?

Andrei Agatiev
: ,,Dați să întrebăm Guvernul Republicii Moldova. Dați organele de vârf să-i întrebăm de ce s-a vorbit într-un fel și se procedează cu totul în alt fel. Eu tot așa ca și Dumneavoastră nu sunt informat nimic. Pe mine nu m-au informat de sus ce s-a hotărât, nu știm nimic.”

-,,Azi-mâne blocurile să fie scoase.”

-,,A venit cranul. Cranul e blocat și nu-i dau voie.”

-,,Nici un fel de cran nu trebuie. Provocație nu trebuie. Liniști, tot o să hotărâm incetișor.

Andrei Agatiev: ,,Lucrează Guvernul, lucrează Comisia unificată de control. Miercuri la ora 10 ne vom întruni și vom vedea ce va fi.”

Europa Liberă: Vedeți finalitatea? Cu ce ar trebui să se soldeze?

-,,Dacă mă întrebați despre momentul organizatoric pe care-l contemplăm acum, îmi pare că și finalitatea o să semene tot de felul acesta. Știți de ce? Bine, intenții sunt, dar nu este momentul răspunderii.”

-,,Guvernanții noștri duc opinia publică în eroare, spunând că au fost scoase blocurile. Blocurile sunt la loc, pacificatorii înarmați, cu armele în spate. Unica schimbare la moment iată a venit și continuă lucrările de instalare a indicatoarelor de micșorare a vitezei. Asta ar însemna că ne mânjesc ochii la toți. Dar schimbări nu-s și nici nu credem că o să fie, dacă n-o să luăm situația în mâinile noastre. Dacă nu erau posturile astea, poate nu aveam nici tragedia.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG