Linkuri accesibilitate

Prima sondă de mare adâncime în apele teritoriale româneşti


România ar putea redeveni unul dintre marii jucători energetici ai regiunii, aşa cum era înainte de cel de-al Doilea Război Mondial.



Romania pare să devină din ce în ce mai interesantă pentru marile companii petroliere ale lumii. Cele americane şi europene investesc deja masiv în cercetarea în apele Mării Negre, la adâncimi de 3000 de metri, după cum ne spune Sabina Fati:

Marile companii petroliere se asteapta sa gaseasca resurse importante de gaz metan si petrol in Marea Neagra, iar batalia pentru spatiul pontic romanesc abia incepe. Americanii de la Exxon Mobile, numarul unu in Statele Unite impreuna cu romanii de la Petrom au lansat zilele acestea prima sonda de mare adincime in apele teritoriale romanesti, botezata optimist Domino 1. Forajul se va face cu ajutorul unui vapor urias, Deepwater Champion, care a costat un miliard de euro si a fost construit special pentru forari in Marea Neagra, iar pina recent a cautat petrol in apele teritoriale turcesti.

Explorarile care au inceput acum au loc pe platoul continental cistigat de Romania in fata Ucrainei la Curtea Internationala de Justitie de la Haga in 2009. Agentia Nationala pentru Resurse minerale a impartit aceasta suprafata in cinci perimetre petrolifere care au fost scoase la licitatie anul trecut. Doua dintre acestea au fost adjudecate de rusii de la Lukoil, doua de compania britanica Melrose Resources. Un al cincilea perimetru, dintr-o zona adiacenta a fost concesionat in 2000, iar aici au investit deja Petrom si Exxon Mobil. Chevrom, a doua companie petroliera americana, in functie de capitalizarea de piata, vrea sa intre la rindul ei in competitia pentru petrolul din subsolul Marii Negre. 2,5 miliarde de dolari vor fi investiti in perioada imediat urmatoare in exploarea spatiului pontic romanesc, semn ca specialistii celor mai mari companii din lume se asteapta la rezultate pozitive. Hidrocarburile sint cautate la adincimi de aproape 3000 de metri fata de platformele actuale care se opresc la 100-200 de metri.

Petrom, cel mai important producator de petrol si gaze din Romania, firma detinuta majoritar de austirecii de la OMV isi asigura 17 la suta din productia proprie din Marea Neagra.

Daca exploatarile demarate la inceputul acestui an vor duce la descoperiri serioase de gaze si petrol, Romania redevine unul dintre mari jucatori energetici ai regiunii, asa cum era inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Estimarile facute pentru platoul continental din jurul Insulei Serpilor, detinut de Romania arata ca aici s-ar putea gasi 12 milioane de tone de petrol si 70 de miliarde de metri cubi de gaz, numai ca expertii autohtoni mizeaza si pe alte perimetre.

Deocamdata pronosticurile nu sint chiar atit de optimiste daca tinem cont ca in 1976, cind Romania inregistra recordul productiei de hidrocarburi, cantitatea extrasa de petrol a fost de 14,6 milioane de tone, iar cea de gaz de 36,2 miliarde de metri cubi. Aceste cantitati asigurau de doua ori necesarul de consum al Romaniei.
XS
SM
MD
LG