Linkuri accesibilitate

Istoria lui Joel Nadler


Joel a construit și a vândut jucării din elemente Lego, adunând 2100 de dolari pe care i-a donat orfelinatului moldovean din Chișinău.


Un băiat dintr-un orășel apropiat de New York are un vis: să ajute cât mai mult un orfelinat din Chișinău și să-i implice în acest efort, dacă se poate, și pe alții. Detalii de la Mircea Țicudean, care sintetizează un articol din presa americană.

New Jersey Jewish News” scrie că Joel Nadler este un adolescent ca oricare altul din orașul Metuchen, statul New Jersey, aflat la vreo 30 de kilometri de zgârie-norii din Mannhattan. Îi place să construiască jucării Lego, e activ în organizația de scouts și trăiește o viață confortabilă cu sora lui mai mare și cu părinții.

Joel știe de asemenea că viața lui ar fi fost cu totul alta dacă părinții lui, Paul Nadler și Anne Newman, nu l-ar fi adoptat când avea un an - de la orfelinatul municipal din Chișinău. De aceea, când a început să-și plănuiască ceremonia bar mitzvah, în mai anul trecut, Joel s-a gândit că ar fi potrivit să marcheze evenimentul ajutându-i pe orfanii moldoveni care nu au avut norocul lui.
Joel a construit și a vândut jucării din elemente Legos, adunând 2100 de dolari pe care i-a donat orfelinatului moldovean.

Și adolescentul american ajută în continuare, implicându-i în efort pe membrii comunității evreiești din orașul său, pe colegii din organizația de scouts și, firește, pe membrii familiei, care au experiență în domeniu. Sora lui. Elizabeth, care nu este înfiată, a adunat în 2006 la propria ei ceremonie bar mitzva 1600 de dolari pentru orfelinatul moldovean.

De-a lungul anilor, părinții lui Joel și Elizabeth au adunat cu ajutorul profesorilor de la școala unde învață copiii lor mai multe sute de dolari pe care i-au trimis la Chișinău – primul cadou a fost pentru renovarea sălii de bebeluși unde l-au văzut prima oară pe Joel. În cancelaria școlii lui Joel este înrămată acum o scrisoare de mulțumiri de la directorul orfelinatului moldovean.

Toate donațiile, scrie ziarul american, au fost făcute prin rețeaua Children's Help Net Foundation, înființată de părinții americani care au adoptat copii din Moldova. De programele organizației beneficiază acum și alte țări din regiune, ca România și Bulgaria.
Paul Nadler, tatăl lui Joel, se declară mândru de fiul lui, care a înțeles cât de important este să te pui în slujba celorlalți. Nadler a mai spus că după ce l-a înfiat pe Joel a aflat că propriul lui stră-străbunic era originar din Moldova. Paul mai spune că arde de nerăbdare să meargă la vară în vacanță cu toată familia unde altundeva decât la Chișinău.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG