Linkuri accesibilitate

Cea mai mare amendă de pe piaţa europeana a carburanţilor


Marile companii petroliere din România sancţionate cu 200 de milioane de euro pentru înţelegeri de tip cartel.



Cea mai mare amenda de pe piata europeana a carburantilor au primit-o principalele companii petroliere din Romania: 200 de milioane de euro, adica 3 la suta din cifra anula de afaceri a celor sanctionati: OMV Petrom, Lukoil, Rompetrol, MOL si italienii de la ENI, care administreaza benzinariile Agip.

Consiliul Concurentei acuza aceste firme ca s-au inteles in 2008 sa retraga de pe piata sortimentul de benzina Eco Premium. Aceasta investigatie facuta de Consiliul Concuentei din care rezulta cartelarea petrolistilor in detrimentul cumparatorilor ar putea fi doar prima dintr-un sir mai lung.

Totusi intelegerea dintre marile companii a vizat doar o parte a pietei romanesti, spune Bogdan Chiritoiu, seful Consiului Conscurentei, de aceea amenda a fost mai mica. Ar fi vorba despre o cota de piata de sub 20 la suta din vinzarile firmelor, ceea ce inseamna ca 20 la suta dintre conducatorii auto au fost nevoiti sa aleaga un alt sortiment, decit cel pe care il cumparau pina atunci.

Consiliul Concurentei din Romania poate aplica amenzi de pina la 10 la suta din cifra anuala de afaceri a companiilor, in cazul unor incalcari flagrante. De data aceasta OMV Petrom, cu capital majoritar austriac a fost cea care a primit amenda cea mai mare, fiindca potrivit documentelor aceasta companie a initiat intelegerea cu ceilalti concurenti. Legislatia romaneasca, la fel ca si cea europeana le interzice firmelor sa faca schimb de informatii si sa-si armonizeze comportamentul.

Sanctionarea celor mai mari companii petroliere romanesti constituie o premiera in Uniunea Europeana, fiind vorba despre o tendinta de monopol in domeniul carburantilor. Investigatia asupra acestor firme a inceput in 2005 sub suspiciunea ca cele cinci companii internationale convin de comun acord asupra pretului la pompa.

Cautind date in favarea acestei ipoteze, inspectorii de la Consiliul Concurentei au descoperit in 2009 docuemnte care demonstreaza scoatere simultana de pe piata a benzinei Eco Premium de catre firmele amendate. Reprezentantii celor amendati au invocat nevoia de economie si protejarea mediului atunci cind au pledat nevinovat, argumentind ca sortimentul de benzina scos din portofoliu era mai poluant decit celelalte.

Sanctiunea, care cumulat ajunge la 200 de milioane de euro, ar putea sa nu fie acceptata de nici una dintre companiile mentionate, dar deocamdata doar Rompetrol a declarat ca face recurs in justitie. Aceasta companie cu capital majoritar kazah sustine ca nu a participat la intelegere, iar oficialii de la Consiliul Concurentei confirma acest lucru, insa precizeaza ca desi nu a hotarit impreuna cu celelalte scoaterea din productie a benzinei Eco Premium, sincronizarea totusi s-a produs.

Investigatiile oficialilor romani continua, fiindca nu exista inca o alta explicatie clara a faptului ca marii producatori si distribuitori de combustibil din Romania cresc simultan preturile la benzina si motorina, decit ca acestia fac intelegeri, care-i dezavantajeaza pe consumatori si elimina concurenta data de piata libera.
XS
SM
MD
LG