Linkuri accesibilitate

Mitt Romney are toate șansele să devină candidatul republican la președinție


Mitt Romney și soția sa Ann
Mitt Romney și soția sa Ann

Învingător cu 38% din voturi în preliminarile din New Hampshire.


In preliminariile republicane din New Hampshire, candidatul republican Mitt Romney a cistigat detasat. Ce inseamna aceasta victorie ? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

O prima concluzie ar fi ca rezultatele din New Hampshire sint asa cum candidatul Romney si-a dorit. Procentul cu care a cistigat, 38%, este convingator. In al doilea rind, cei care-l urmeaza in New Hampshire, deputatul Ron Paul si fostul guvernator de Utah, John Huntsman nu prezinta un pericol real. Paul a reusit sa atraga sprijin important, circa 20% cu o platforma care pune accent pe libertatea individuala si o politica externa pe care el o denumste non-interventionista, dar pe care multi o considera extrema si izolationista. Paul nu are sanse, pe termen lung. La fel si Huntsman, care fiind moderat are sanse mici acum cind preliminariile se muta in state mai conservatoare, in sud.

Pericolul pentru Romney este segmentul conservatorilor crestini evanghelici, acestia privindu-l cu scepticism. In conditii normale, dupa victorii consecutive in New Hampshire si Iowa, Mitt Romney pare a se indrepta catre o nominalizare rapida. Acum patru ani, senatorul McCain a continuat cu o victorie in Carolina de Sud pe care a consolidate-o in Florida, acela fiind sfirsitul prelimariilor republicane. Exista sanse buna ca aceasta istorie sa se repete.

Carolina de Sud va fi insa un stat dificil pentru Romney si o infringere acolo ar ridica semne de intrebare cu privire la viabilitatea candidaturii sale. Dar atita timp cit plutonul prezidentialilor republicani se mentine intact si adversarii lui Romney isi impart votul, acesta pare imbatabil. Dar, pe de alta parte, scepticismul cu care candidatul e privit de o anumita parte a electoratului republican ingrijoreaza, in perspectiva confruntarii din toamna, cu Obama.

Adversarii fostului guvernator de Massachusetts spun ca victoria sa este irelevanta pentru ca in New Hampshire Romney este ca si acasa si era de la bun inceput mare favorit. Toate aceste speculatii s-ar putea dovedi insa curind irelevante. Mitt Romney are toate sansele sa devina candidatul republican la presedintie. Intrebarea care se pune este daca diviziunile care se manifesta acum in partid, in legatura cu candidatura sa il slabesc sau il intaresc pe Romney, impotriva lui Obama.

Cel mai recent precedent este chiar Obama, care, acum patru ani s-a infruntat cu o contra-candidata redutabila, Hillary Clinton. Pe Obama acea cursa l-a intarit. Ramine de vazut ce efect va avea asupra lui Romney.
XS
SM
MD
LG