Linkuri accesibilitate

Victimele programului nuclear iranian


Maşina în care a fost ucis tânărul fizician iranian
Maşina în care a fost ucis tânărul fizician iranian

Iranul a pus responsabilitatea pentru atentat pe seama Israelului şi Statelor Unite, şi spune că nimic nu va opri programul său nuclear.



Azi la Teheran a fost ucis încă un specialist iranian în energie nucleară dar autorităţile au declarat că atentatul nu va încetini programul atomic.

Vicepreşedintele Mohammed Reza Rahimi a declarat televiziunii de stat că atentatul este „dovada că guverne străine sprijină terorismul”, o referire indirectă la Israel şi Statele Unite.

Azi dimineaţă, doi bărbaţi pe o motocicletă s-au apropiat de maşina în care se afla expertul iranian, au lipit o bombă pe maşină după care au fugit. Minute mai târziu, explozia bombei l-a ucis pe Mostafa Ahmadi Roshan, profesor la universitate şi angajat al centrului nuclear de la Natanz, din apropiere de Isfahan.

Şoferul maşinii a murit mai târziu, în urma rănilor. Un al treilea bărbat aflat în maşină rămâne internat la spital.

O femeie, care a fost martoră la explozie a declarat agenţiei Reuters că cei doi atentatori erau mascaţi. Şi că în momentul când au trecut pe lângă ea a avut senzaţia că ar ţine ceva în mână.

Roshan, în vârstă de 32 de ani, conducea o secţie a instalaţiei de îmbogăţire a uraniului de la Natanz.

Adjunctul guvernatorului provinciei Teheran a declarat presei că bomba cu magnet pare să fie similară cu cea folosită în asasinarea altor experţi nucleari iranieni şi a acuzat direct Israelul de atentat.

Comentariile străzii sunt mai nuanţate. În mesajele primite de redacţia iraniană a postului nostru de radio, unii acuză Statele Unite şi Israelul de atentate, alţii cred că a fost pus la cale de autorităţi pentru a mobiliza opinia publică împotriva Occidentului.

Alireza Nourizadeh, directorul Centrului pentru studii arabe şi iraniene de la Londra crede că atentatul este parte din războiul declanşat de unele ţări împotriva programului nuclear iranian.

În opinia comentatorului de la Londra, incidentul de astăzi ar dovedi că s-a declanşat războiul împotriva Iranului care însă ar fi dus de mai multe ţări, nu numai de Israel şi Statele Unite.

Analista Nima Rashedan de la Geneva nu crede însă în implicarea unor ţări străine. Pentru Rashedan este greu de dat crezare declaraţiilor Teheranului care recunoaşte singur că sprijină mişcări teroriste în alte ţări.

Este al patrulea atentat împotriva unui fizician iranian din 2010. În iulie 2011 a fost asasinat un student, se pare din greşeală, pentru că avea acelaşi nume cu cel al unui expert nuclear. În noiembrie 2010, două bombe au ucis un fizician, un al doilea a fost rănit. Cel rănit, Fereidoun Abbasi conduce între timp Agenţia Atomică a Iranului.

Iar în ianuarie 2010, o bombă l-a ucis pe un profesor de fizică de la Universitatea din Teheran.

Atentatele au loc pe fundalul creşterii tensiunilor între Iran şi Occident, care se teme că programul nuclear al Teheranului are şi o componentă militară. Speculaţie respinsă de Iran.

Însă recent, la Teheran s-a anunţat că s-a reuşit îmbogăţirea cu 20 la sută a uraniului: mult prea mult pentru un program civil dar mult prea puţin pentru a construi un focos nuclear care are nevoie de uraniu îmbogăţit 90 la sută.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG