Linkuri accesibilitate

Au apărut candidaţii. Va fi ales preşedintele?


Comuniştii au propus candidatura fostului guvernator al Băncii Naţionale, Leonid Talmaci. Analistul politic Oazu Nantoi s-a autoînaintat.



Duminică parlamentul va face o ultimă încercare de a alege preşedintele, iar cu o zi înainte de expirarea termenului limită pentru înscriere în cursă au apărut şi doi posibili candidaţi. Unul este fostul guvernator al Băncii Naţionale, Leonid Talmaci, şi a fost propus de comunişti. Celălalt este Oazu Nantoi, fost politician, actualmente analist politic, care s-a autopropus la această funcţie, prin urmare nu este clar dacă va avea susţinerea parlamentară necesară pentru a putea participa la scrutin. Amănunte are Liliana Barbăroşie:

Leonid Talmaci a fost guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei de la înfiinţarea acesteia în 1991 şi până în 2009, când legea nu i-a mai permis să candideze pentru un nou mandat. Propunându-l astăzi la funcţia de şef de stat, opoziţia comunistă i-a elogiat meritele şi a spus că îi va înainta candidatura indiferent dacă fostul guvernator, actualmente om de afaceri, va fi sau nu sprijinit de unele sau toate partidele din alianţa de guvernământ. Comunistul Iurii Muntean:

„Leonid Talmaci este din afara Parlamentului, este un profesionist recunoscut nu doar în ţară, ci şi peste hotare, este o persoană care simbolizează statalitatea şi care, prin moralitatea şi reputaţia sa impecabilă, poate consolida societatea moldovenească. Dacă celelalte partide parlamentare nu vor cădea de acord, oricum vom înainta această candidatură cu 39 de semnături.”

Nominalizarea a şi fost numită în presă o nouă „lovitură de teatru” aplicată Alianţei de către comunişti, iar analiştii au presupus că partidelor din coaliţia de guvernare le va fi greu să-şi motiveze un eventual refuz de a susţine această propunere. Iată însă primele reacţii ale acestor partide la anunţul comuniştilor. Democratul Dumitru Diacov:

„Staţi oleacă, oameni buni... Noi nu ne-am angajat să promovăm o candidatură a comuniştilor. Toată lumea îl cunoaşte pe domnul Talmaci, este un profesionist, este un om care s-a remarcat în domeniul bancar, dar trebuie să ne informăm partidele în primul rând şi după care să convocăm consiliul. Nu exclude că partidele vor veni şi cu candidaţi proprii.”

Liberalul Ion Hadârcă:

„Trebuie să discutăm cu această candidatură să vedem dacă îşi asumă programul guvernamental, dacă nu vrea disoluţia majorităţii parlamentare, dacă nu va schimba vectorul geopolitic al Republicii Moldova.”

Şi liberal-democratul Valeriu Streleţ:

„Există şi alte personalităţi cunoscute care şi-au anunţat intenţia de a candida. Noi vom discuta toate aceste candidaturi şi vă asigur că vom reuşi să luăm o decizie în timp util.”

Valeriu Streleţ îl are în vedere pe cunoscutul analist politic Oazu Nantoi de la Institutul de Politici Publice, fost democrat care s-a retras din formaţiunea condusă de Marian Lupu înaintea ultimelor alegeri parlamentare şi care şi-a anunţat astăzi intenţia de a candida şi el pentru funcţia de şef de stat. Solicitat de noi, Oazu Nantoi ne-a spus că a şi purtat mai multe discuţii cu liderii Alianţei, dar a ezitat să ne spună dacă a reuşit sau nu să găsească sprijinul necesar:

„Am discutat cu Vlad Filat, cu Mihai Ghimpu – deocamdată situaţia nu este univocă, chiar dacă persoanele cu care am vorbit susţin această acţiune a mea. Rămâne să vedem cum va reacţiona clasa politică,” ne-a spus Oazu Nantoi.

Igor Dodon, cel care împreună cu alţi doi deputaţi plecaţi recent din PCRM ar putea oferi, din punct de vedere matematic, Alianţei voturile necesare pentru alegerea şefului statului, a lăsat astăzi de înţeles că l-ar prefera pe Talmaci:

„Dacă va fi înaintată candidatura domnului Talmaci, îl vom susţine, pentru că este un profesionist şi statalist desăvârşit. Dacă vor fi două candidaturi, una apartinică a comuniştilor şi alta, de asemenea apartinică, dar a Alianţei, deci sprijinită de 58 de deputaţi, vom convoca activul partidului să decidem.”

Liderii Alianţei îşi vor anunţa poziţia abia mâine, în ultima zi de înscriere a candidaţilor, dar şi în ziua în care Curtea Constituţională va decide dacă s-a încălcat sau nu Constituţia prin desecretizarea buletinelor la votul din 16 decembrie. Dacă magistraţii vor invalida acea tentativă, alegerile vor urma o nouă procedură începută de la zero.
Previous Next

XS
SM
MD
LG