Linkuri accesibilitate

Alegerea preşedintelui: mai mulţi candidaţi, mai multe şanse?


Nicolae Negru: Despre dl Nantoi ştim că are viziuni pro-occidentale. Despre dl Talmaci nu cunoaştem mai nimic.



Astăzi e ziua în care - după cum se aşteaptă - se vor limpezi întrucâtva lucrurile privind lunga încercare de alegere a şefului statului. Alianţa pentru Integrare Europeană a preferat până în ultima clipă nu să-şi găsească şi propună propriul candidat, ci să frământe între variantele propuse de alţii… În orice caz, deocamdată între Leonid Talmaci, propus intransigent de opoziţia comunistă şi Oazu Nantoi care s-a autopropus… Cum poate fi apreciată această situaţie? Ce se poate întâmpla? Va fi un deznodământ sau lucrurile se vor încâlci şi mai mult? Vom discuta în această dimineaţă cu scriitorul şi comentatorul Nicolae Negru.

Europa Liberă: Aşadar, problema sau interminabila poveste a alegerii preşedintelui Republicii Moldova… Va fi, posibil, un deznodământ intermediar, astăzi, până la ora 19.00. , dacă nu vor exista surprize până atunci care să dea peste cap totul… În general, acum, sub presiunea neînduplecată a timpului, credeţi că Alianţa mai are de ales, chiar dacă, admitem, are cel puţin alternativa Talmaci – Nantoi?

Nicolae Negru
Nicolae Negru
Nicolae Negru: Alianţa a avut un avantaj strategic, ca să spunem aşa, atunci când Marian Lupu a renunţat că renunţă să mai candideze la preşedinţie…

Europa Liberă: Chiar dvs. scriaţi recent că este important ca AIE să nu scape această iniţiativă din mâini…

Nicolae Negru
: Da, era important din punctul meu de vedere ca alianţa să nu piardă acest avantaj, dar l-a pierdut, nu a reuşit să înainteze un candidat propriu, a făcut lucrul acesta Partidul Comuniştilor şi acum alianţa este pusă în situaţia în loc să discute comuniştii candidatul alianţei, discută alianţa candidatul comuniştilor. Şi în afară de aceasta mai există un candidat independent, care iarăşi trebuie să spunem este o figură foarte cunoscută, este un candidat cu pondere şi nu ştiu cum acum alianţa va încerca să iasă din această situaţie. Va trebui să pună pe cântar un candidat pe potrivă, ceea ce nu este chiar atât de uşor.

Europa Liberă: Oazu Nantoi pare să aibă cel puţin un avantaj deosebit faţă de eventualii săi contracandidaţi: cel al stării sănătăţii. La cei 64 de ani ai săi, dl Nantoi practică cu regularitate paraşutismul, hobby pe care nu şi l-au permis până acum nici dl Leonid Talmaci, nici alţi potenţiali contracandidaţi. Şi este greu de apreciat, dacă şi-l vor mai permite… Mai tânărul cu şase ani Leonid Talmaci prin ce l-ar surclasa pe dl Nantoi, care este totuşi un veteran al vieţii politice moldoveneşti?

Nicolae Negru
: Da, Nantoi este un veteran al vieţii politice, este un politician carismatic şi mai are o trăsătură care îl distinge de alţi politicieni – este moderat şi în acelaşi timp are anumite principii. Adică este om cu principii, om cu caracter, ceea ce este cam rar. Dl Talmaci… nu-l cunoaştem pur şi simplu ca politician. El nu şi-a expus niciodată punctul de vedere în spaţiul public, nu ştim care este orientarea dumnealui geopolitică, nu ne-am mira dacă într-o bună zi dumnealui s-ar exprima pentru intrarea Republicii Moldova în Uniunea Vamală Rusia-Belorusia-Kazahstan. Este un politician necunoscut, am putea spune, pentru că în calitatea sa de şef al Băncii Naţionale dumnealui s-a ferit întotdeauna să facă declaraţii politice şi de aceea nu ştiu cum poate să procedeze alianţa şi cum poate să mizeze alianţa pe domnul Talmaci, pentru că este riscant cel puţin din punctul meu de vedere să facă acest lucru.

Europa Liberă: Dl Talmaci, după cum spuneţi, nu s-a manifestat de o bună bucată de vreme în niciun fel în viaţa publică… Unii ar spune că domnia sa, cu merite istorice pentru sistemul financiar-bancar al ţării s-ar pricepe bine la lei, dar nu şi, probabil, la necuvântătoarele sau cuvântătoarele din sfera politicului… Totuşi, pentru populaţie care este aproape bolnăvicios de interesată de alegerea şefului statului, cum ar putea reacţiona această populaţie, chiar dacă vor vota doar deputaţii, cum totuşi ar putea reacţiona această populaţie care, precum foarte bine aţi remarcat, nu ştie absolut nimic despre viziunile politice ale dlui Talmaci sau despre modul în care vede viitorul ţării sau intenţionează să conlucreze cu celelalte poluri ale puterii?

Nicolae Negru
: Despre dl Nantoi ştim că are viziuni pro-occidentale, este democrat, social-democrat, ştim şi multe alte lucruri. Despre dl Talmaci nu cunoaştem mai nimic, dar trebuie să spunem că în sistemul nostru politic domnul Talmaci ca preşedinte nu ar putea schimba orientarea geopolitică a Republicii Moldova, pentru că orice schimbare ar necesita sprijinul Parlamentului şi dacă nu va avea sprijinul majorităţii, el n-ar putea face mare lucru. Dar există pericolul unui conflict. Al unui conflict între preşedinte sau preşedinţie şi parlament sau majoritatea parlamentară. Şi acest lucru sigur că nu e de dorit. Asta ne mai lipsea nouă acum – un conflict între două instituţii, două ramuri ale puterii şi lucrul acesta, repet, nu este de dorit. În cazul de faţă, Oazu Nantoi este o figură previzibilă şi eu cred că ar exista poate chiar o armonie. Dl Nantoi şi-ar asimila cu mai multă uşurinţă programul de guvernare decât, mi se pare, ar face-o dl Talmaci care, în cazul dacă va fi propus de comunişti, s-ar putea să se simtă recunoscător Partidului Comuniştilor şi să facă jocul acestei formaţiuni.

Europa Liberă: Da, dar am observat că ciondăneli, cuvânt la modă acum în sfera politicului, au existat şi între membrii aceleiaşi alianţe şi chiar dacă admitem miracolul deja uşor comic de a se fi ales un preşedinte, indiferent cine va fi el, ce garanţii există că – în actualele condiţii ale legii - noul şef al statului se va deda unor ciondăneli cu premierul sau parlamentul sub pretextul ca va trebui să facă cu orice preţ minunile aşteptate de la un şef de stat de un electorat ca cel moldovenesc?

Nicolae Negru
: Nu există, e adevărat, nici o garanţie în acest sens. Noi am trăit un anumit episod din scurta noastră istorie când preşedintele a intrat practic în război cu parlamentul, cu majoritatea parlamentară, şi lucrul acesta nu a dus nici un bine Republicii Moldova.

Europa Liberă:…şi nici învăţăminte se pare nu s-au tras…

Nicolae Negru
:…da, nici învăţăminte nu au fost trase. Dar am spus că domnul Oazu Nantoi este un politician moderat şi eu cred că el ar găsi limbaj comun. El nu este o persoană a conflictului, deşi este un politician principial, nu am observat la el înclinaţii spre conflict. Şi eu cred că el înţelege lucrul acesta şi ar găsi limbaj comun cu majoritatea parlamentară. Nu pot spune lucrul acesta despre domnul Talmaci fiindcă nu-l ştiu… S-ar putea ca dumnealui să fie la fel de bun în această situaţie, dar dacă nu-l cunoaştem nu putem să tragem nici un fel de concluzie din acest punct de vedere.

Europa Liberă: Faptul că ieri, pe parcursul zilei cât toată lumea era în fierbere din cauza acestei propuneri a Partidului Comuniştilor nu a fost de remarcat nici o declaraţie, nici o intervenţie a domnului Talmaci, deşi mediile spun că el a intrat în posesia pachetului de formulare pe care trebuie să le prezinte comisiei, acest fapt vi se pare firesc, obişnuit, s-ar putea recupera şi pe parcurs sau totuşi ridică anumite semne de întrebare?

Nicolae Negru
: Ridică, desigur, anumite semne de întrebare. Trebuie să recunoaştem că dl Talmaci a evitat întotdeauna politicul şi lucrul acesta poate era bun la o anumită etapă, dar acum, dumnealui dându-şi consimţământul, aşa cel puţin a declarat reprezentantul PCRM, că dl Talmaci îşi asumă responsabilitatea, atunci este neînţeleasă nedorinţa sa de a comunica cu presa. Un politician trebuie să comunice, trebuie să fie deschis. Lucrul acesta ridică anumite semne de întrebare – cine este domnul Talmaci în realitate? Noi, repet, îl cunoaştem ca un bun bancher, dar nu-l cunoaştem ca politician, nu cunoaştem viziunile lui politice. Mă tem ca lucrul acesta să nu aducă anumite surprize. Eu cred că dl Talmaci acum ar trebui să iasă în faţă şi să spună ce gândeşte el, cine este el cu adevărat, încotro se orientează el. Fiindcă există o preferinţă a populaţiei Republicii Moldova, a majorităţii partidelor politice, a celor parlamentare. Dl Talmaci cum vede orientarea geopolitică a Republicii Moldova? Nu ştim lucrul acesta deocamdată.

Europa Liberă: Dar iată că nu este exclusă cel puţin posibilitatea ca toate să se reia de la capăt, urmare a unei eventuale decizii a Curţii Constituţionale. Cât de lipsită de comic sau de seriozitate ar putea reapărea situaţia în cazul în care curtea spune: nu este nimic adevărat, trebuie început totul de la capăt?

Nicolae Negru
: Bine, cineva poate chiar să râdă de această situaţie, dar nu ştiu noi dacă mai putem râde…

Europa Liberă: …da, cred că sunt mai multe lacrimi deja decât…

Nicolae Negru
: Da, putem de acuma să râdem printre lacrimi. Lumea s-a săturat de atâta spectacol politic. Situaţia care într-un fel s-a îmbunătăţit este că apar mai mulţi candidaţi. Dacă vor fi 2, 3 candidaţi, va fi o concurenţă şi atunci putem miza pe faptul că va fi ales cineva. Adică dacă vor intra deputaţii în cabina de vot, îşi vor da pentru unul sau pentru altul votul său şi vom ieşi din această criză politică. Noi subapreciem uneori funcţiile sau importanţa acestui preşedinte, pentru că suntem o republică parlamentară. Pe de altă parte, deşi suntem o republică parlamentară, atribuţiile preşedintelui sunt de republică semiprezidenţială. Lucrurile acestea cred că vor trebui discutate de către politicieni şi cred că va trebui să se umble la constituţie, să se facă anumite modificări, dar până atunci nu ne rămâne decât să aşteptăm să vedem ce vor face politicienii. În mâinile lor se află acum soarta Republicii Moldova.
XS
SM
MD
LG