Linkuri accesibilitate

În Siria a murit primul jurnalist occidental


Gilles Jacquier
Gilles Jacquier

Accident sau provocare? Moartea lui Gilles Jacquier este folosită acum de ambele tabere din Siria în legătură cu ultimele atacuri.



În Siria a murit primul jurnalist occidental, în explozia unor grenade, la Homs, unul din centrele protestelor împotriva regimului preşedintelui Bahsir al Assad. Gilles Jacquier era corespondent al postului public de televiziune France 2, un experimentat reporter de război şi ieri, când a fost ucis, într-un tur organizat de autorităţile siriene. Accident sau provocare? Ileana Giurchescu rezumă relatările agenţiilor internaţionale de presă:

Moartea lui Gilles Jacquier este folosită acum de ambele tabere din Siria pentru a-şi susţine tezele legate de o serie de atacuri inexplicabile şi neasumate, din ultimele săptămâni.

Guvernul a acuzat forţe „teroriste” de atacul de ieri de la Homs, care s-a petrecut într-un cartier cunoscut pentru simpatiile sale pro-regim.

Grupul de jurnalişti, în care era şi reporterul francez, a fost lovit pe nepregătite de o serie de grenade, lansate nu se ştie încă de unde.

Un reporter belgian aflat şi el la faţa locului povesteşte că trei sau patru grenade au explodat în mijlocul grupului. Jacquier a murit pe loc, alţi doi jurnalişti, un olandez şi un belgian au fost răniţi.

Dominique Gerbaud, preşedintele organizaţiei Reporteri Fără Frontieră remarcă faptul că este una din puţinele dăţi când un grup de jurnalişti organizat şi protejat de autorităţi, devine ţinta unui atac.

Pe Youtube au apărut şi imagini care par să prezinte momentul de panică imediat după atac, maşinile care vin în goană pentru a transporta victimele, bălţi de sânge. Dar autenticitatea imaginilor nu poate fi confirmată.

Jaquier, în vărstă de 43 de ani, era un cunoscut şi experimentat reporter al televiziunii publice, care relatase deja din Tunis şi Israel, Afganistan, Irak şi Yemen. Pentru reportajele despre a doua intifadă palestiniană, Jaquier primise unul din cele mai prestigioase premii ale ziaristicii franceze.

Lucas Menget este şi el reporter de război şi coleg al lui Jaquier. Într-un interviu cu France International, Menget precizează că Jaquier era în Siria cu o viză oficială, că vizita la Homs fusese organizată de oficialităţile siriene şi că nimeni, aparent, nu ştie cine şi de unde a tras în grupul de jurnalişti.

Cum era de aşteptat, opoziţia siriană acuză autorităţile că ar fi organizat acest atac, cum ar fi organizat şi o serie de atacuri cu bombă la Damasc pentru a avea pretextul de a acţiona cu şi mai multă duritate împotriva opoziţiei.

„…Dacă se dovedeşte că autorităţile au organizat atacul, declara preşedintele organizaţiei Reporteri Fără Frontieră, atac împotriva unor jurnalişti care se credeau protejaţi atunci lucrurile sunt foarte grave”.

Franţa oficială s-a ferit să acuze dar ministrul de externe Alain Juppe a declarat că „este datoria autorităţilor siriene să-i protejeze pe jurnaliştii străini care lucrează în ţară şi să apere dreptul la informaţie liberă”.

Moartea reporterului francez a fost deplânsă de Uniunea Europeană şi de Statele Unite.

În cursul revoltei din ultimele zece luni, mai mulţi ziarişti sirieni au fost ucişi sau reţinuţi şi torturaţi, informează opoziţia siriană. Mai mult, Naţiunile Unite afirmă că din martie au murit peste 5 mii de persoane. În ultimele luni însă, revolta a deveni mult mai sângeroasă. Cel puţin 400 de persoane au fost ucise în ultimele trei săptămâni. Un motiv pare să fie faptul că a crescut numărul dezertorilor şi al criticilor regimului care recurg acum la opoziţia armată.

„Franţa se aşteaptă ca Siria să clarifice circumstanţele în care a fost ucis un om care nu-şi făcea decât treaba: cea de a relata” – a declarat miercuri seară preşedintele Nicolas Sarkozy.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG