Linkuri accesibilitate

Kelemen Hunor și problemele autonomiei maghiare (Adevărul)


UDMR ar putea să nu mai intre în Parlament (ziare.com).


Presedintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania, Kelemen Hunor, a acordat un interviu ziarului Adevarul. Reporterul, George Radulescu, porneste de la contextul extern si riscurile lui, trece prin delicata problema a autonomiei maghiarilor din Romania pentru a incheia cu consideratii despre starea de spirit din Romania, dominata, considera Kelemen Hunor, de neincredere si lipsa de solidaritate.

Ministrul culturii si lider al UDMR subscrie la masurile de austeritate luate de guvernul din care face parte. Este convins ca niciun stat European, nici chiar cele care incearca acum sa iasa din rand, precum Ungaria, nu vor scapa fara sa plateasca din greu in aceasta perioada de criza.

In chestiunea autonomiei maghiarilor, Kelemen Hunor nu se sfieste sa spuna ca in 1918, la Alba Iulia, s-au facut niste promisiuni care nu au fost respectate: era vorba de judecarea cauzelor civile si penale in limba maghiara, despre invatamant in limba maghiara in regiunile locuite de maghiari - spune reporterul ziarului Adevarul - dar nu numai, completeaza liderul UDMR: maghiarii inteleg acele promisiuni ca pe o mutare a deciziei in mainile comunitatii din Harghita, Covasna si Mures. Adica autonomie teritoriala, numai ca, insista oficialul maghiar, ea nu ar aduce in niciun fel atingere statului suveran si integritatii sale teritoriale.

Kelemen Hunor nu polemizeaza acum cu presedintele Traian Basescu sau cu alti membri ai puterii de la Bucuresti pe tema regionalizarii. Cat despre scenariile postelectorale, n-ar fi inca timpul de facut declaratii. Totusi, il citam, „daca USL va castiga peste 50% nu va avea nevoie de noi maghiarii pentru a guverna. Daca nu va castiga peste 50%, este o alta discutie si o alta posibilitate”.

Intr-un comentariu publicat pe site-ul ziare.com, europarlamentarul democrat-liberal Cristian Preda se refera si la UDMR, in contextul discutiei despre votul prin corespondenta. Maghiarii condusi de Kelemen Hunor se opun introducerii acestei modalitati de vot la urmatoarele alegeri, pe motiv ca nu ar fi asigurata securitatea votului. In realitate, crede comentatorul, UDMR se teme de diluarea ponderii sale intr-un numar mult mai mare de voturi exprimate. Cu circa 3 milioane de voturi recuperate prin votul prin corespondenta, este posibil ca UDMR sa nu mai treaca pragul electoral de 5% si sa ramana in afara Parlamentului.
XS
SM
MD
LG