Linkuri accesibilitate

CC: „exprimarea voinţei alegătorului trebuie să fie necondiţionat secretă”


PCRM: „Anularea procedurii de alegere a şefului statului este o încercare de a tergiversa la nesfârşit acest proces.”


Curtea Constituţională a declarat neconstituţional votul deputaţilor din 16 decembrie iar întregul proces pentru alegerea preşedintelui Moldovei trebuie luat de la capăt. Mai multe despre aceasta decizie, impactul ei şi ce urmează acum in lungul drum catre preşedinţia Moldovei, de la Liliana Barbaroşie.

Azi dimineaţă, doi potenţiali candidaţi, favoritul comuniştilor Leonid Talmaci şi autopropusul Oazu Nantoi, au trecut pe la comisia medicală pentru a se asigura că sunt suficient de sănătoşi ca să participe la scrutinul de duminică, iar un al treilea, Sergiu Burcă, îşi anunţa intenţia de a se înscrie şi el în cursă. Câteva ore mai târziu, Curtea Constituţională avea să facă inutile aceste preocupări printr-o decizie a cărei consecinţă este anularea scrutinului repetat din 15 ianuarie.

De fapt, Curtea a spus că votarea anterioară, când toţi deputaţii cu excepţia neafiliatului Mihai Godea, au prezentat în urma unei convenţii din interiorul coaliţiei de guvernare buletinele de vot pe care şi-au exprimat opţiunea, a fost ilegală, prin urmare nu mai poate fi repetată.

Solicitat de noi, preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, ne-a explicat astfel raţiunile Curţii: „Noi nu am spus nimic nou. Anterior CC s-a mai pronunţat o dată pe acest subiect şi anume că exprimarea voinţei alegătorului trebuie să fie necondiţionat secretă. Asta înseamnă că deputaţii în parlament trebuie să voteze în aşa condiţii încât voinţa lor să nu poată fi cunoscută şi influenţată de nimeni. În şedinţa de astăzi şi guvernul a fost de acord cu acest lucru. Nu am făcut decât să explicăm că această protecţie a votului secret se extinde până la plasarea buletinului de vot în urnă, astfel încât opţiunea să nu fie identificată. Despre ce fel de vot secret poate fi vorba când deputaţii fluturau buletinele în văzul tuturor?”

Preşedintele interimar, Marian Lupu, cel care de altfel propusese în urmă cu o lună, atunci când a candidat de unul singur pentru funcţia de şef de stat, această modalitate de votare, nu s-a abţinut să critice decizia magistraţilor: „Deşi nu obişnuiesc să comentez deciziile CC, de data aceasta am să-mi permit să fac un comentariu, pentru că mă vizează personal. Nu este nimic anticonstituţional în această acţiune, fiindcă am avut precedente în august 2009, pe urmă în decembrie 2010 la alegerea speakerului. Întrebarea mea este - care este diferenţa?”

Pe comunişti însă decizia magistraţilor curţii de-a dreptul i-a indignat. Ei au declarat că, începând de astăzi, Curtea Constituţională este pentru ei ca şi inexistentă, iar de deputaţii Alianţei ar trebui să se ocupe Procuratura.

Juristul PCRM, deputatul Sergiu Sârbu: „A fost executată o comandă politică. S-a văzut că avem un candidat foarte puternic şi pentru a nu admite alegerea sa, s-a decis astfel. Curtea se transformă într-o a patra componentă a alianţei de guvernare. Anularea procedurii de alegere a şefului statului este o încercare de a tergiversa la nesfârşit acest proces. Că s-a violat secretul votului, noi suntem de acord. Dar consecinţe juridice n-ar trebui să existe. Procuratura ar trebui să intenteze două dosare - unul pentru uzurparea puterii şi altul pentru falsificarea alegerilor.”

Iată însă replica lui Alexandru Tănase: „Această modalitate de votare a sfidat principiile democraţiei. Sau suntem principiali şi aplicăm legea, sau încercăm să ne prevalăm de oportunitatea momentului. ”

I-am solicitat un comentariu şi deputatului neafiliat Mihai Godea, autorul sesizării, prin urmare unul dintre presupuşii figuranţi ai scenariului suspectat de comunişti: „Am declarat şi atunci în plen că voi adresa această sesizare Curţii. Scopul meu a fost să utilizez pârghiile legale ca să oblig deputaţii să respecte legea şi Constituţia.”

După o scurtă întrevedere în trei, liderii alianţei de guvernare au anunţat că nu au decât să reia de la capăt procedura de alegere a şefului statului şi că până la sfârşit de săptămână ar putea anunţa şi un posibil candidat comun .

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG