Linkuri accesibilitate

Axa Kiev-Moscova şi problema transnistreană


Marian Lupu
Marian Lupu

Un interviu cu Marian Lupu, preşedintele interimar al Republicii Moldova, în ajunul vizitei sale la Kiev.


Preşedintele interimar al Republicii Moldova şi preşedintele parlamentului, Marian Lupu, va întreprinde marţi o vizită la Kiev, la invitaţia preşedintelui Ucrainei, Viktor Ianukovici. Un comunicat de presă anunţă că Marian Lupu va discuta cu omologul său ucrainean „subiecte de interes comun, în contextul consolidării bunelor relaţii de prietenie şi colaborare dintre cele două ţări”. Pe agendă vor figura, între altele, „probleme ce ţin de securitatea energetică” şi dosarul transnistrean. Comunicatul preşedinţiei moldovene precizează că „partea ucraineană a optat în favoarea transformării actualului format de pacificatori la Nistru într-o misiune civilă cu mandat internaţional”. În ajunul vizitei, Valentina Ursu l-a întrebat pe Marian Lupu cât de importantă este pentru Moldova relaţia cu Ucraina?

Marian Lupu: ,,Mai întâi de toate că este un stat vecin, iar cu vecinii trebuie mereu să încerci să stai bine pentru că există prea multe interdependenţe şi umane, dar şi economice, comerciale, domeniul energetic, agricultura, relaţii sociale. Doi la mână: să nu uităm că nu este un simplu vecin – este o ţară mare, chiar şi o ţară mare la scară europeană. Sunt circa 60 de milioane populaţie. Plus, este un important partener comercial pentru Republica Moldova, este o importantă ţară de tranzit pentru mărfurile noastre de export şi de import, este un partener foarte important în zona energetică. Este şi un partener foarte important în contextul participării noastre atât la CSI, cât şi este un partener foarte important pe agenda europeană a Republicii Moldova. Avem coincidenţe de interese şi într-o direcţie - în direcţia estică, cât şi direcţia vestică. Iată de ce aceste contacte frecvente trebuie să fie menţinute la cel mai înalt nivel, fiindcă dacă nu sunt relaţii bune la nivel înalt politic, la nivele mai joase – ministere, departamente nimic nu se mişcă.”

Europa Liberă: Sunteţi de acord că dacă Ucraina ar dori cu tot dinadinsul criza transnistreană să fie depășită, nu ar mai fi atât de necesar de pus accentul pe poziţia şi voinţa politică a Moscovei?

Marian Lupu
: ,,Da, Ucraina este o ţară mare, o ţară importantă, un partener strategic. Gândesc că o poziţie mult mai tranşantă a Ucrainei în acest sens într-adevăr ar putea să contribuie la o înclinare mai mare a balanţei în rezolvarea problemei transnistrene. Doar că să susţinem că această poziţie tranşantă ar putea să încline definitiv această balanţă şi să aducă rezolvare definitivă a problemei, iată aici aş veni cu mai multe rezerve. Să nu uităm că nu este unica ţară care participă în acest format. Mai e şi Uniunea Europeană, ca formaţiune, mai e şi Federaţia Rusă. Să nu uităm că e participant cu drepturi depline şi Tiraspolul în acest format 5+2. Însă deja este un factor important că şi în problema formatului pacificator Ucraina vine cu nişte declaraţii mult mai tranşante, mult mai dure decât mulţi ani în trecut. Eu gândesc că este un bun început.”

Europa Liberă: Dar ce i-ar fi făcut pe cei de la Kiev să ia o atitudine mult mai tranșantă în soluționarea problemei transnistrene?

Marian Lupu
: ,,Inclusiv propria lor agendă în relațiile Kiev-Moscova. Volens-nolens, dar haideți așa, fiecare țară își are interesele sale și atunci pe alocuri mai face și niște concesii, mai dă dovadă de flexibilitate. Și nu putem să-i învinuim de acest lucru, fiindcă ei trebuie să-și bată capul întâi de toate de interesele naționale ale Ucrainei.”

Europa Liberă: Transnistria ar fi o pârghie de influență în relația Kiev-Moscova?

Marian Lupu
: ,,Eu gândesc că nu ar fi o pârghie de influență, cât ar fi un factor de care se ține cont. Uneori acest factor poate fi mai activ pe agenda bilaterală Kiev-Moscova, alteori nu. Cel puțin astăzi.”

Europa Liberă: Mai activ ce înseamnă?

Marian Lupu
: ,,Vă dau un exemplu foarte clar: chiar am fost surprins plăcut de asemenea poziție tranșantă a Kievului privind modificarea formatului forțelor de pacificare. Din simplul motiv că astăzi pe agenda dialogului Kiev-Moscova sunt suficiente probleme foarte grele și dificile.”

Europa Liberă: În primul rând asigurarea cu gaze.

Marian Lupu
: ,,În primul rând gazele, energetica, cazul fostului prim-ministru. Și în asemenea condiții anume problemelor strict bilaterale, grele cum sunt ele nici nu permit o prezență mai largă a problematicii transnistrene. Doar atunci când aceste probleme fundamentale pe agenda Kiev-Moscova vor fi depășite și situația se va ameliora, agenda va deveni una mai pozitivă, atunci într-adevăr prezența problemei transnistrene ar putea să fie mult mai importantă pe masa Kievului.”

Europa Liberă: Spuneți că pe cât de importantă este problema transnistreană în agenda ucraineano-rusă, pe atât de importantă este această problemă și pe agenda relațiilor dintre Kiev și Bruxelles?

Marian Lupu
: ,,Pe axa Kiev-Moscova această problemă este una care vine cu o greutate mai mare în ce sens - ținând cont de faptul că aici ar putea să se manifeste mai multe contradicții, mai multe poziții divergente între Kiev și Moscova. Pe axa Kiev-Bruxelles ar fi mai puține divergențe.”

Europa Liberă: Mai degrabă o apropiere a pozițiilor?

Marian Lupu
: ,,Da, dar totuși intensitatea prezenței acestei probleme ar trebui să cunoască o dezvoltare. Dar aici nu trebuie noi să arătăm cu degetul la alte capitale și să spunem că ei trebuie să fie mai activi. Categoric nu. Noi trebuie să fim mai activi și pe axa dialogului Chișinău-Moscova, și pe axa Chișinău-Kiev, și pe axa Chișinău-Bruxelles. Și pe această cale să stimulăm și activismul partenerilor noștri.”
XS
SM
MD
LG