Linkuri accesibilitate

Propuneri ale Băncii Central Europeene pentru restabilirea încrederii financiare în UE


Mario Draghi
Mario Draghi

Mario Draghi, președintele BCE se pronunță pentru înființarea unei agenții de rating europene.


Presedintele Bancii Central Europene care conduce si Comitetul European pentru Riscuri Sistemice a prezentat in Parlamentul European, in cadrul unei sedinte a Comitetului pentru Afaceri Economice si Financiare, doua noi recomandari adresate redresarii economiei zonei euro. Statele membre au termen de implementare a acestor masuri pana in iulie 2013.

In opinia presedintelui Bancii Central Europene, Mario Draghi, UE trebuie sa restabileasca increderea in fondurile suverane si sa se asigure ca instrumentele de protectie ale UE sunt operationale si bine echipate, ca au un mandat flexibil si eficient. Pentru aceasta este vital ca masurile luate de sefii de stat si de guvern sa fie implementate prompt si intocmai mai ales in ceea ce priveste Facilitatea Europeana pentru Stabilitatate Finaciara (EFSF) si Mecanismul de Stabilitate Europeana (ESM) dupa cum a propus Banca Central Eurpeana, adica prin largirea capacitatii Facilitatii Europene pentru Stabilitatea Financiara prin recapitalizarea bancilor.

Doar daca aceste pachete cuprinzatoare vor fi puse în aplicare intr-o maniera corespunzatoare iar comunicarea va fi clara, aceste eforturi vor putea avea succes, a spus Mario Draghi.

In aceeasi zi in care agentia Standard & Poor's a degradat Facilitatea Europeana de Stabilitate, de la AAA la AA+ si dupa ce aceeasi agentie a degradat opt tari UE intre care si Franta, presedintele Bancii Central Europene a declarat ca este nevoie de clarificarea robustetii sistemului financiar european dar si de o intetire a concurentei pe acest segment al agențiilor de rating. Si in Uniunea Europeana ar trebui infiintata o astfel de institutie, a spus Draghi.

Propunerile inaintate de Banca Central Europeana pentru restabilirea increderii si sustenabilitatii sistemului financiar nu trebuie facute pe seama pe prabusirii economiei reale sau prin exacerbarea fragilitatii pietelor, a atras atentia acesta. Altfel spus, aceste recomandari ar trebui sa fie puse in aplicare prin cresteri de capital in timp ce autoritatile nationale ar trebui sa ia masuri de ameliorare a efectelor transfrontaliere ale posibilelor dezechilibre, pastrand legatura cu responsabilii de la nivelul Uniunii Europene.

Invitat in fata comisiei Parlamentului European pentru politici economice si monetare, presedintele Comitetului European pentru Riscuri Sistemice a prezentat doua noi recomandari ale institutiei pe care o conduce. {Prima dintre acestea se refera la mandatele macro-prudentiale pentru autoritatile nationale si „echilibreaza nevoia de consistenta de la nivel national si flexibilitatea utila la nivel European pentru adaptarea specificurilor nationale".

De aceea Banca Central Europeana considera este importanta identificarea clara a autoritatilor nationale responsabile cu mandatele macro-prudentiale care ar putea fi ori o institutie unica ori un organism din care sa faca parte autoritati al caror actiuni au un impact decisiv asupra stabilitatii financiare. Se asteapta ca bancile central europene sa joace un rol conducator in aceste autoritati.

Autoritatea macro-prudentiala ar trebui sa aiba sarcina sa identifice, sa monotorizeze si sa evalueze riscurile potentiale ale stabilitatii financiare si sa actioneze pentru remedierea acestor riscuri prin implementarea unor politici adecvate, a precizat Mario Draghi.

Cea de-a doua recomandare adoptata astazi si prezentata la Strasburg se refera la finantarea bancilor cu dolari americani. Mario Draghi a precizat ca un beneficiu important al recomandarii este ca va ajuta supervizorii in eforturile lor de a identifica acumularea de fonduri excesive in dolari americani si de a lua masurile necesare pentru adresarea riscurilor sistemice.

Banca Central Europeana solicita statelor membre sa pună în aplicare aceste recomandari pana la 1 iulie 2013.
XS
SM
MD
LG