Linkuri accesibilitate

Cine poate profita de protestele din România


Maşină a poliţiei distrusă de huligani în timpul protestelor din Bucureşti

Opoziţia se pregăteşte să ia caimacul manifestărilor spontane din România.


În România, în cursul zilei de astăzi, medicul Raed Arafat, fost secretar în ministerul sănătăţii şi creatorul reţelei de urgenţă SMURD a ţinut o conferinţă de presă în care s-a arătat surprins de sprijinul pe care îl are în populaţie – demisia sa a stârnit proteste spontane în mai multe oraşe mari ale României şi chiar violenţe între forţele de ordine şi protestatari la Bucureşti – şi a anunţat că este dispus să revină la postul pe care l-a abandonat pentru că preşedintele Traian Băsescu a respins noua lege a sănătăţii care a determinat dezacordurile iniţiale dintre medic şi preşedinte. Despre ultimele evoluţii şi cine a avut de câştigat şi cine de pierdut din acest nou scandal, Sabina Fati, corespondenta noastră la Bucureşti:

Opozitia se pregateste sa ia caimacul manifestarilor spontane din Romania. USL-Uniunea Social Democrata, care-i inglobeaza pe liberali si pe socialisti a anuntat de altfel un mare miting pentru poimiine, prin care sa se aseze in fruntea nemultumitilor. Exista pe de alta parte informatii care sugereaza ca protestele care au inceput inca de vineri, ar fi fost programate din vreme de Opozitia din Romania si ca presedintele Traian Basescu prin cererea sa neinspirata de demitere a fondatorului serviciului de urgenta SMURD nu a facut decit sa grabeasca operatiunea.

Daca luam in considerare traditiile si efectele miscarilor anarhiste am putea spune ca fortele populiste s-ar putea hrani din manifestarile zgomotoase care continua si in aceasta seara in principalele orase din Romania. De altfel afisele si sloganurile protestarilor sint destul de clare in acest sens: „noi sintem poporul, nu televizorul” sau „plecati, cu totii sinteti hoti” sau „PSD-USL aceeasi minciuna e”. Nu e clar inca ce fel de forta populista ar putea converti energiile romanilor revoltati: fie nationalistii de la Partidul Romania Mare, care par sa se fi dezintegrat si care in afara de tribunul Vadim Tudor, nu au alte figuri; fie patronul echipei Steaua, Gigi Becali care conduce Partidul Noua Generație si care mizeaza pe ortodoxie si pe un discurs xenofob.

Exista si ipoteza ca presedintele roman Traian Basescu ar putea converti aceste proteste cu putina inteligenta. Aceasta ipoteza poate fi cu greu demonstrata chiar si prin aplicarea metodei cunoscuta in matematica sub numele de reducerea la absurd, fiindca cei mai multi dintre manifestanti ii cer demisia si considera ca situatia economica in care se afla Romania I se datoreaza lui. Totusi presedintele roman ar putea intrerupe sirul protestelor printr-o schimbare de guvern, dupa ce astazi, prin vocea premierului l-a reinstalat pe Raed Arafat in fotoliul de subsecretar de stat.

Manifestarile din Romania au pornit pe fondul dezbaterilor la noua lege a Sanatatii, dupa ce artizantul serviciului autohton de urgente doctorul Raed Arafat, care s-a opus acestei legi a fost fortat de catre presedintele Traian Basescu sa demisioneze.

Asadar Opozitia poate atrage de partea sa nemultumirile, dar nu intr-o masura suficienta, fiindca nu si-a gasit un lider suficient de convingator, in vreme ce populistii romani nu au destul talent pentru a se pune in fruntea maselor. Oricum cei care au iesit zilnic in capitala Romaniei nu au fost niciodata mai multi de 2000, ceea ce inseamna ca nemultumirea nu a ajuns cu adevarat pe strada, acolo unde circul este asigurat in fiecare seara de galeriile echipelor de fotbal.
XS
SM
MD
LG