Linkuri accesibilitate

Premierul Emil Boc a invitat opoziţia la convorbiri


Ecuatia e complicata, mai ales daca protestele din strada sint intretinute de forte cu interese specifice.


In Romania opoziţia social-liberală a anunţat organizarea unor proteste mine în care sa ceara demisia guvernului de centru dreapta al premierului Emil Boc şi a preşedintelui Romaniei, Traian Băsescu. Anunţul vine dupa mai multe nopţi de proteste în Bucureşti şi mai multe orase mari soldate şi cu violenţe şi distrugeri. Astazi, ne spune Sabina Fati, corespondenta noastră , premierul Emil Boc a invitat opoziţia la convorbiri, spunind că nu va accepta însă cererile de mărire a salariilor solicitate de unii dintre protestatari.

In a sasea zi de la declansarea protestelor de strada, premierul roman, s-a intilnit cu liderii Opozitiei pentru a gasi o solutie de compromis. Liberalii si socialistii considera, insa, ca doar alegerile anticipate le-ar da satisfactie oamenilor iesiti in strada. Aproape 4000 de jandarmi se afla la aceasta ora in Piata Universitatii din Bucuresti pentru a-i supraveghea pe cei circa 1500 de manifestanti, ale caror nemultumiri poarta un singur nume: Traian Basescu. In 60 de localitati din Romania au avut loc ieri proteste si e posibil ca extinderea sa continue dupa modelul bulgarelui de zapada.

Primul ministru Emil Boc spune ca un calendar al anticipatelor ar face ca acest scrutin sa aiba loc in septembrie, fata de sfirsitul lunii noiembrie cind sint planificate. In schimb socoteala liderilor Opozitiei din Romania arata ca alegeri inainte de termen ar putea avea loc chiar in luna martie daca exista vointa politica. Ecuatia e complicata, mai ales daca protestele din strada sint intretinute de forte cu interese specifice. Daca pina acum puterea s-ar fi putut gindi la schimbarea premierului pentru a detensiona situatia, acum aceasta idee devine periculoasa, fiindca sub presiunea strazii partenerii de guvernare ai democrat-liberalilor romani ar putea trece cu arme si bagaje in tabara adversa.

Un nou prim ministru are nevoie de voturile majoritatii calificate, in vreme ce pentru declansarea alegerilor anticipate este necesara dizolvarea Parlamentului. Potrivit Constitutiei, presedintele Romaniei poate dizolva Parlamentul daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura. Deocamdata Puterea si Opozitia din Romania au convenit ca saptamina viitoare sa aiba loc o sesiune parlamentara extraordinara in care sa se dezbata situatia politica actuala, iar premierul Emil Boc sa dea explicatii cu privire la interventia jandarmilor in forta in primele zile ale manifestarilor cind acestia au fost provocati de galeriile marilor echipe de fotabal din Capitala Romaniei.

Miine dupa amiaza Opozitia a organizat un protest la care sint asteptati sa participe si sindicalistii. Nu e clar, insa, daca protestatarii onesti se vor alatura liberalilor si socialistilor, fiindca oamenii scandeaza in Piata Universitatii din Bucuresti sloganuri impotriva tuturor partidelor politice.
XS
SM
MD
LG