Linkuri accesibilitate

Liga alegătorilor din Rusia


La conferinţa de lansare a Ligii alegătorilor, 18 ianuarie
La conferinţa de lansare a Ligii alegătorilor, 18 ianuarie

Creată să monitorizeze alegerile prezidenţiale din martie, Liga este prima manifestare publică în acest an a intelectualităţii critice din Rusia.



La Moscova a fost lansată oficial Liga Alegătorilor, organizaţie neguvernamentală, creată de o serie de personalităţi ale vieţii culturale, care intenţionează să monitorizeze alegerile prezidenţiale din martie. Desigur, pentru a asigura că votul nu va fi fraudat masiv, aşa cum susţine opoziţia că s-a întâmplat cu alegerile generale din decembrie 2011. Ileana Giurchescu rezumă relatarea corespondenţilor Europei Libere la Moscova:

Liga Alegătorilor este iniţiativa unui grup de 16 intelectuali de succes, simpatizanţi ai opoziţiei, între care şi cunoscutul scriitor Boris Akunin. Ilia Varlamov, cunoscut blogger, fotograf şi critic al Kremlinului face şi el parte din grupul de iniţiativă şi a declarat Europei Libere:

„M-am implicat pentru că vreau alegeri libere şi deschise şi pentru că vreau ca alegătorii să aibă încredere în rezultatele votului. În ultimii zece ani, - a continuat Varlamov, - încrederea în procesul electoral a fost erodată de faptul că votul a fost sistematic fraudat”.

Structura Ligii şi mai ales modul în care va acţiona pe perioada votului prezidenţial nu sunt încă stabilite dar este prima manifestare publică a intelectualităţii critice din Rusia, în acest an.

Este şi îndemnul activistei pentru protejarea mediului Ievghenia Cirikova, care cere opoziţiei să se mobilizeze înainte de alegerile prezidenţiale:

„Este important să nu pierdem viteză, mai ales după vacanţa sărbătorilor de iarnă. Trebuie să profităm de tendinţele care se fac simţite acum, în societate. Nu avem voie să adormim acum, am dormit oricum în ultimii 10 ani”.

Cel mai mare protest al opoziţiei împotriva fraudării alegerilor parlamentare a avut loc pe 24 decembrie, anul trecut. Numai la Moscova participarea a fost estimată la 100 de mii de persoane. Următoarea manifestaţie este programată pentru 4 februarie, exact cu o lună înainte de alegerile prezidenţiale.

Liga Alegătorilor, din care mai fac parte cunoscutul rocker Iuri Şevciuk şi jurnalistul Leonid Parfionov, ilustrează rolul din ce în ce mai important pe care îl joacă intelectualitatea critică în cadrul opoziţiei anti-Kremlin.

În pofida protestelor, majoritatea observatorilor politici se aşteaptă ca Vladimir Putin să câştige fără probleme alegerile prezidenţiale din martie. Întrebarea este numai cu ce rezultat? Un tur de balotaj, de exemplu, ar fi considerat o înfrângere pentru Putin.

Se pare că premierul rus a recunoscut nemulţumirea electoratului faţă de modul cum s-a desfăşurat votul din decembrie aşa că a promis că în martie, centrele de votare vor fi urmărite prin camere de luat vederi. De asemenea, se pare că vor fi înlocuiţi preşedinţii a 30 de comisii electorale.

Andrei Buzin , membru al organizaţiei independente de monitorizare a alegerilor „GOLOS”, a salutat crearea Ligii Alegătorilor deşi nu este convins de eficienţa grupului. Cum nu crede nici că măsurile de supraveghere anunţate de autorităţi vor da rezultatele scontate:

„Preşedinţii comisiilor electorale sunt victime. Cine ar putea crede că membrii comisiilor au falsificat votul fără să fi primit ordin de undeva. Ei lucrează sub patronajul autorităţilor regionale. Şi nici nu este prima dată că sunt schimbaţi” - remarcă Andrei Buzin.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG