Linkuri accesibilitate

Orice schimbare într-un stat democratic se face pe calea alegerilor


Nicolae Andronic în studioul Europei Libere
Nicolae Andronic în studioul Europei Libere

Nicolae Andronic: ,,Nu încerc să intru în creierul lui Voronin că este foarte greu să-l găsești”.


Liderul comunistilor Vladimir Voronin a anunțat că va protesta pe mai multe căi pentru demiterea actualei guvernări. Asa cum spune el, comuniștii vor fi gata să participe la orice miting de protest organizat de alte partide, cu condiția ca acestea să respecte Constituția. Europa Libera a cerut reactia unui lider de partid extraparlamentar, cea a domnului Nicolae Andronic, reprezentînd Partidul Popular Republican.

Europa Liberă: Opoziția comunistă, dar și anumite formațiuni extraparlamentare cheamă la proteste. Dumneavoastră, partidul pe care-l reprezentați, ce veți face? Veți participa la acțiuni de protest?

Nicolae Andronic:
,,Noi cerem de la guvernare numai două lucruri: cerem ca acest prag, care ei de gând, indiferent de partide, dar totuși să-l coboare, prag de calificare a participării cetățenilor la referendum, vor să scoată această treime și atunci referendumul poate să fie validat. Mă tem tare că dacă și va fi adoptată așa o decizie atunci asta deschide porțile pentru niște forțe reacționare să doboare, să dărâme tot pentru ce am luptat noi în anii ’90. De exemplu, articolul unu al Constituției, caracterul unitar al statului.

Vă garantez că va fi făcut un referendum cu federalizarea țării și acel articol discutat, articolul 13, cuiva nu-i place limba moldovenească, cred că va fi schimbat și va fi scris că este limba rusă este limbă de stat. Aceasta este o mină și orice argument al actualei guvernări că pot veni comuniștii în rezultatul unor alegeri anticipate nu rezistă în fața posibilității schimbării ușoare a Constituției de către niște forțe retrograde.

Și doi: poziția noastră este exprimată prin faptul că am cerut și prevenim această guvernare că în cazul când va trece acest referendum el nu poate să aibă putere retroactivă și deci să fie folosit în alegerea președintelui de către actualul Parlament. Dacă și va fi modificată Constituția, ea poate să lucreze pe viitor. În cazul când această guvernare nu va ține cont de observațiile noastre, atunci cred că vom fi și noi nevoiți să decidem cum am putea noi să ne exprimăm. Și în această situație când este greu să vorbești cu un surdo-mut. Că de fapt această guvernare este surdo-mută, ea nu ne aude deoarece are interesele sale, atunci cred că vom primi și noi decizia să participăm la manifestările de protest.”

Europa Liberă: Ce înseamnă atunci când domnul Voronin, liderul comuniștilor, cheamă lumea la nesupunere civică?

Nicolae Andronic:
,,Nu încerc să intru în creierul lui Voronin că este foarte greu să-l găsești, dar cred eu că această chemare la nesupunere civică presupune că Voronin vede că guvernarea încalcă legea și atunci înseamnă că le permite și cetățenilor să nu respecte legea. Or, într-o mare măsură liderul opoziției are dreptate. Aduceți-vă aminte: scandalul cu cazinourile și s-a spus că este vinovat președintele Comisiei economice. L-ați văzut demisionat sau cu măsuri contra lui? Nu. Hotărârea Parlamentului despre obligarea lui Filat în zece zile să aducă rezultatele remanierii Guvernului. Nu. Vorba lui Filat că în țară este un păpușar și la urmă, înainte de Anul Nou, când iese domnul prim-ministru și spune, că nu, păpușarii nu-s.

Este clar că în această țară nimeni nu răspunde pentru nimic la guvernare și atunci poți să presupui că și cetățenii ar putea să încalce legea. Or, dacă declarațiile lui Voronin presupun niște acțiuni de scoatere din clădire a Guvernului și de formare a unui, de exemplu, guvern provizoriu, atunci aceasta este uzurparea puterii.

Cât n-ar fi ea de nocivă această guvernare pentru țară, orice schimbare într-un stat democratic se face pe calea alegerilor. Or, sunt niște analiști politici, care acum spun că trebuie să susținem acest referendum deoarece s-ar putea în niște alegeri anticipate să revină comuniștii. De fapt, comuniștii nicăieri nu au plecat.

Spre regret, promisiunile puterii cu sloganul ,,Moldova fără comuniști” nu s-a îndeplinit. Voronin a rămas cu pădurea de la Țiganca, cu Ciocârlia, cu imunitate, cu toate proprietățile luate de la alții, dar din rândurile comuniștilor au plecat în rândurile PLDM-ului și PD-ului și atunci este ingrat să sperii acest popor cu revenirea comuniștilor, când n-ai făcut nimic aflându-te la guvernare, ca ei s plece și să ocupe locul destoinic pe banca acuzaților și prin închisori. Dacă ar fi să vorbim despre procesele democratice, cât n-ar fi de dureroase, dar alegerile anticipate ar fi o cale de dezlegare a situației.”

Europa Liberă: Domnul Voronin și PCRM spune că referendumul nu va trece, lăsând să se înțeleagă că ar putea să fie boicotat plebiscitul, cum a fost boicotat și cel din 5 septembrie.

Nicolae Andronic:
,,De altfel referendumul n-o să treacă, este clar că n-o să treacă. Eu nu-mi închipui, cum în termenii de până în aprilie poate să fie petrecut acest referendum. Când să mai gătești cetățenii, să-i conving că trebuie să voteze?”

Europa Liberă: Vă între ca jurist: cum ar trebui să sune corect, legal o întrebare la referendum?

Nicolae Andronic:
,,Întrebările trebuie să fie scrise foarte clare, ca pe urmă să modifice textul Constituției. Deci, nu poți printr-o întrebare să exprimi ceea ce ai în cap. Cetățenii trebuie să vadă pe puncte.”

Europa Liberă: Un deznodământ fericit care ar fi?

Nicolae Andronic:
,,Trecerea prin procedura de alegere a președintelui încă o dată și în cazul în care nu se va reuși – dizolvarea Parlamentului. Aceasta ar fi nu fericită. Aceasta ar fi poate dureroasă, dar legală, o procedură legală și ar pune bazele unui stat democratic și ar vorbi despre noi ca despre niște cetățeni, care trăim într-un stat democratic.”
XS
SM
MD
LG