Linkuri accesibilitate

Interdicția bronzatului artificial pentru tineri sub 18 ani menținută în Germania


Curtea Constituțională a Germaniei confirmă că expunerea în solarii a tinerilor prezintă un risc ridicat de cancer de piele.


Cea mai înaltă instanță din Germania a decis ieri că minorii nu vor avea nici de acum înainte dreptul să meargă la solariu, confirmând astfel o lege mai veche care a stârnit multe controverse în cea mai mare piață de desfacere pentru aparatele de bronzat artificial din Europa. Detalii are Mircea Țicudean.

Curtea Constituțională a Germaniei a respins ieri plângerea proprietarilor de solarii și a decis că interdicția de a presta asemenea servicii persoanelor mai tinere de 18 ani este justificată din punct de vedere medical.

Interdicția a fost adoptată de guvernul german în 2009, în urma unui studiu care arăta că dacă se expun în mod regulat razelor artificiale oamenii de până la 30 de ani au un risc cu 75% la sută mai mare de a face cancer de piele decât persoanele mai în vârstă.

AFP notează că tot ieri Curtea Constituțională germană a respins și un apel de la o fată de 17 ani care spunea că interdicția bronzatului artificial este o încălcare a drepturilor ei umane.
Germania este una din cele mai mari piețe de desfacere din lume pentru producătorii de solarii. Are aproximativ 3500 de studiouri și 50.000 de cabine de bronzat artificial. În serviciile de bronzat lucrează aproximativ 32.000 de oameni, iar toate marile companii producătoare de asemenea aparate își au sediul central în Germania.

Decizia Curții Constituționale germane de a-i ține pe tineri departe de solarii și de riscul sporit al cancerului de piele a venit aproape în același timp cu rezultatele unui sondaj de opinie făcut pe aceeași temă în Marea Britanie, unde există o interdicție similară.

Potrivit sondajului comandat de societatea britanică pentru combaterea cancerului, patru din zece tineri sunt încurajați de prieteni să meargă la solariu – iar 25% sunt îndemnați să se bronzeze artificial de partener sau de familie. Principala motivație a tinerilor care apelează la solarii este că vor arăta mai bine, iar potrivit sondajului britanic a merge la solariu este din ce în ce mai mult o modă.

Peste un sfert din respondenții sondajului britanic au spus că avertismentele medicale împotriva bronzatului artificial la tineri sunt scorneli, iar nu mai puțin de 62% au spus că au trecut prin prima experiență cu solariul înainte de a împlini 18 ani – ceea ce este acum ilegal.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG