Linkuri accesibilitate

De ce anulează noul lider transnistrean taxarea produselor de pe malul drept?


În culise, la Tiraspol circulă părerea că măsura ar fi îndreptată împotriva companiei Sheriff.


Noul lider de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk a anulat prin decret la începutul săptămânii taxa de 100 de procente la importul mărfurilor din dreapta Nistrului. Iar noul premier al regiunii separatiste, Petr Stepanov a criticat politica „izolării economice” promovată de fostul regim al lui Igor Smirnov. Radu Benea reaminteşte istoria taxei transnistrene prohibitive şi examinează posibile efecte ale eliminării ei.

Taxa de 100 de procente la mărfurile moldoveneşti a fost introdusă în martie 2006 de Igor Smirnov, ca răspuns la ceea ce Tiraspolul numeşte blocada economică a regiunii. Pe 3 martie 2006, Moldova şi Ucraina au obligat exportatorii transnistreni să joace după reguli de comerţ internaţionale şi să intre în câmpul legal, înregistrându-se la Chişinău.

Dar măsura restrictivă a lui Smirnov i-a afectat mai mult se pare că tot pe transnistreni: în primul rând, întreprinderile cu materia primă adusă de pe malul drept al Nistrului, inclusiv cele gigant, cum este şi fabrica de textile Tirotex, reţeaua de comerţ aprovizionată cu produse alimentare şi alte mărfuri moldoveneşti, dar şi micii negustori transnistreni care supravieţuiesc din micul comerţ între cele două maluri ale Nistrului. Iată de ce taxa de 100 de procente era percepută mai mult, se pare, ca o măsură de autoizolare a regiunii transnistrene, iar eliminarea ei a bucurat mai multă lume:

„Este foarte bine, poate că unele mărfuri se vor ieftini.”

„Sigur că e bine pentru că unde sunt acum producătorii noştri? Toate întreprinderile s-au închis. Poate că unele vor începe deja să lucreze?”

„Eu cred că trebuie eliminate toate barierele, ca oamenii să poată face comerţ şi să circule liber.”

„Este excelent. Dacă Moldova ne va veni în întâmpinare şi va anula şi taxele pentru producătorii noştri, vom avea numai de câştigat.

„Vor fi mai multe mărfuri, preţurile or să scadă. Concurenţa e un lucru bun.”

Au declarat Europei Libere mai mulţi locuitori din Tiraspol.

Economistul transnistrean Serghei Melnicenko crede şi el că regiunea transnistreană va avea numai de câştigat din anularea taxei de 100 de procente la mărfurile moldoveneşti.

Serghei Melnicenko: „Cred că această măsură va permite mărfurilor moldoveneşti să concureze mai mult pe piaţa de consum. În culisele puterii de la Tiraspol circulă şi părerea că măsura ar fi îndreptată de fapt împotriva binecunoscutei companii Sheriff din Transnistria, care se ocupă de importul şi livrarea unor mari cantităţi de produse alimentare. Eu cred că nu se poate exclude acest fapt şi că măsura respectivă ar fi o tentativă de a liberaliza piaţa produselor alimentare. O ofertă mai bogată creează o mai mare concurenţă pe piaţă, ceea ce ar putea să ducă la scăderea preţurilor. Şi o asemenea versiune nu se poate exclude.”

Amintim că firma Sheriff despre care se spune că ar sta în spatele partidului Obnovlenie l-a sprijinit în campania electorală din decembrie în Transnistria pe Anatoli Kaminski, oponentul lui Evgheni Şevciuk noul lider de la Tiraspol.

Serghei Melnicenko e de părere că anularea taxei de 100 de procente nu va putea să determine Chişinăul să renunţe la actualul regim de comerţ pentru agenţii economici din Transnistria, introdus în 2006. De aceea, o miză mai realistă pentru Tiraspol ar putea fi reluarea circulaţiei mărfurilor pe cale ferată prin regiune şi exportul lor direct în Ucraina, fără a ocoli, cum se întâmplă în prezent, câteva sute de kilometri ca să ajungă în vama moldo-ucraineană. De altfel, este o distanţă pe care sunt nevoiţi să o parcurgă, ocolind Transnistria, şi exportatorii moldoveni.

Serghei Melnicenko: „Este cea mai actuală problemă în relaţiile economice dintre Moldova şi Transnistria. Cu atât mai mul că în ultimul an în acest sens s-au întreprins mai mulţi paşi şi s-au luat anumite decizii. Însă punctul pe „i” aşa şi nu a fost pus, chiar dacă au fost implicaţi şi observatorii, şi garanţii, - pentru că nu numai partea transnistreană este interesată de rezolvarea acestei probleme economice complexe, dar şi Ucraina şi Rusia. Dacă există un interes comun, cu atât mai mult înseamnă că problema trebuie rezolvată cât mai repede posibil.”

Este limpede însă, adaugă economistul din Tiraspol, că problemele economice nu vor putea fi rezolvate dacă nu va exista mai întâi o decizie politică.
Previous Next

XS
SM
MD
LG