Linkuri accesibilitate

Jean-Claude Mignon - noul preşedinte al APCE


Alegerea lui Jean-Claude Mignon la sesiunea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei
Alegerea lui Jean-Claude Mignon la sesiunea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

Primul politician francez din ultimii 23 de ani ales în fruntea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.


Politicianul francez de centru Jean-Claude Mignon (EPP/CD) este de astazi noul presedinte al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Jean-Claude Mignon a fost singurul candidat la alegerile de astazi si are in fata un mandat de un an care, cel mai probabil, va fi ca si in cazul predecesorului sau, Mevlut Cavusoglu, reinnoit pentru inca un an.

Mignon, al 26-lea presedinte al APCE este primul politician francez din ultimii 23 de ani care detine acest post.

„Ma voi asigura ca respectul legii, al drepturilor omului si promovarea democratiei nu sunt doar vorbe goale si ca vom merge mai departe in aceste domenii inclusiv prin angajarea vecinilor Europei.” - a spus in discursul sau inaugural Jean-Claude Mignon.

Mignon a explicat ca, in cooperare cu Comitetul de Ministri si cu secretarul general Thorbjorn Jagland, principala sa prioritate este transformarea Adunarii Parlamentare intr-o institutie mai relevanta mai ales in raport cu Uniunea Europeana in ceea ce priveste respectarea de catre statele membre a drepturilor omului.

El a propus reintroducerea unui summit al statelor Consiliului Europei.

Pe de alta parte, intre prioritatile noului presedinte se regaseste si gasirea unor solutii pentru conflictele inghetate.

„Este inacceptabil ca in epoca pe care o traim inca sa mai existe ziduri in Europa.” - a spus liderul APCE.

Asadar, o adunare parlamentara mai proeminenta, solutii pentru conflictele inghetate dar si sustinerea cauzei femeilor in lume. El a aratat ca membrii adunarii vor trebui sa urmareasca indeaproape cazurile de violente impotriva femeilor dar si sa impuna solutii legislative pentru o politica functionala de egalitate de gen mai ales in viata profesionala.

Nascut in 1950 la Corbeil-Essonne, politician cu o istorie de om de afaceri in spate, Jean-Claude Mignon reprezinta Seine-et-Marne in adunarea nationala fanceza inca din 1988. A fost primar al localitatii Dammarie-lès-Lys si are o lunga experienta internationala. A fost vicepresedinte al APCE din 2007 si presedinte al Delegatiei Frantei la Adunarea Parlamentara (2002-2003 si din 2007).

Sa mai spunem ca astazi au fost alesi si cei 19 vicepresedinti ai APCE. Intre acestia se numara si politiciana moldoveana Liliana Palihovici.
XS
SM
MD
LG