Linkuri accesibilitate

Problema datoriilor în Bulgaria


Economia continuă se scufundă repede în datorii care au depășit la finele anului trecut echivalentul a 76 de miliarde de euro.Firmele bulgare se scufundă în datorii. La 1 euro PIB corespund acum 2,3 euro datorii ale firmelor. Din acest punct de vedere Bulgaria se află pe primul loc în UE. În alte țări din Uniune la un euro corespund între 1,3 și 1,5 euro datorii de firmă.

În cursul anului trecut practic în Bulgaria s-a dublat numărul companiilor în incapacitate de plată. Tot mai des proprietarii anunță falimentul cu întârziere astfel încât creditorii să nu ia nimic.

Numai salariile neplătite în sectorul privat se apropie de 1 miliard de euro. Datoriile la fondurile de pensii sunt în jur de jumătate de miliard. Statul la rândul lui datorează firmelor cateva sute de milioane de euro pentru proiecte executate. Economia continuă se scufundă repede în datorii care au depășit la finele anului trecut echivalentul a 76 de miliarde de euro, În comparație cu 2005 acest indicator a crescut de 2,5 ori.

Procesul s-a încetinit în ultimele luni până la 5% pe an dar aceasta nu datorită unor procese pozitive ci a scăderii volumului producției și a investițiilor. Acum suma datoriilor tuturor firmelor depășește cu 72% valoarea capitalului lor. În jumătatea cazurilor este vorbă de datorii scadente de câteva luni sau chiar ani. Datoriile la fisc au crescut în 2011 cu 13% și au depășit echivalentul a 2 miliarde euro. Cele mai îndatorate sunt firmele comerciale, urmate de cele din sectorul construcțiilor.

Creșterea datoriilor ascunde pericole la adresa sistemului bancar considerat a fi în momentul de față printre cele mai stabile în Europa datorită efectelor Consiliului monetar introdus după prăbușirea în 1997 a sistemului bancar. „Activele firmelor se depreciază foarte repede și acoperirea creditelor contractate va putea deveni insuficientă”, a avertizat președintele Camarei economice, Bojidar Danev. El prognozează o nouă creștere, cu 6% a datoriilor până la finele lui 2012.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG