Linkuri accesibilitate

Scena politică americană: în ajunul pronunțării discursului despre starea uniunii


Este probabil ca Barack Obama să se concentreze asupra bilanțului său în fruntea executivului american.


Astazi presedintele Statelor Unite, Barack Obama se va deplasa la Congres pentru a informa cu privire la starea natiunii. Care este bilantul lui Obama, in fata acestei importante alocutiuni? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Multe dintre obiectivele anuntate anul trecut, la discursul precedent cu privire la starea uniunii, au ramas dorinte. Legislatia cu privire la imigratie nu a fost adoptata. Obama nu s-a intilnit in fiecare luna cu opozitia din Congres, asa cum se angajase. Asta fie din cauza ca opozitia nu s-a dovedit constructiva, fie datorita modificarii obiectivelor Casei Albe.

Discursul despre starea uniunii este o scena publica de covirsitoare importanta. Dar mai ales acum, cind se apropie alegeri, opozitia republicana nu va fi dispusa sa-l ajute pe presedinte sa-si indeplineasca promisiuni si să-și pună in aplicare agenda legislativa. Este probabil, in consecinta, ca Barack Obama sa anunte mai putine initiative si mai curind sa se concentreze asupra bilantului lui in fruntea executivului american.

Anul trecut, la putin timp dupa atentatul impotriva deputatei democrate Gabrielle Giffords, in localitatea Tucson, statul Arizona, presedintele Obama cerea unitate nationala, un obiectiv major care insa nu a avut nici o sansa in realitatea politica americana.

Presedintele a mai promis, dar inca nu s-au produs schimbarile respective, eliminarea subventiilor pentru firmele din industria petrolului, modificarea legii invatamintului, permanetizarea unei reduceri de impozite pe chetuielile sociale, reformarea sistemului de imigratie si a celui fiscal.

Lista realizarilor promise este mai scurta. Obama a obtinut aprobarea Congresului pentru un acord comercial cu Corea de Sud; crearea unui sit de Internet in care contribuabilii sa poata vedea cum sint cheltuiti banii din impozite si eliminarea unor rapoarte fiscale din sistemul de asigurari medicale. Anul trecut, presedintele promitea si reformarea guvernului federal, promisiune la care a inceput sa lucreze de-abia de curind, odata cu anuntarea comasarii unor departamente si agentii care se ocupa cu promovarea comertului.

„Fara indoiala” - a spus istoricul Julien Zelizer, de la Universitatea Princeton -, „pe masura ce timpul trece si o presedintie se maturizeaza discursul despre starea uniunii devine o aspiratie mai curind decit un plan concret pentru ceea ce urmeaza sa faca.”
XS
SM
MD
LG