Linkuri accesibilitate

Bani și microbi (Adevărul)


Un politician nereciclabil: Iurie Roșca (I. Cașu/Adevărul).


Reporterii de la „Adevărul” „au dus câteva bancnote la laborator şi au descoperit colonii întregi de microbi pe care le ţinem în buzunare”, scrie autorul unui articol din această publicaţie. „Tulpinile de aspergillus, trihoderma și salmonela, precum și bacteriile de stafilococ și streptococ sunt doar câteva dintre microorganismele găsite pe leii noștri”, spune autorul. Cea mai murdară s-a dovedit a fi bancnota de un leu pe care specialişti de la Institutul de Microbiologie au depistat bacterii „cât nisip pe o plajă”.

Potrivit experţilor, cea mai eficientă şi, se pare, unica soluţie în cazul banilor murdari (la propriu) este spălatul pe mâini. Autorul îl citează şi pe guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguţan, care a declarat că „Nu putem trata în niciun fel leii aflaţi pe piaţă. Dar avem un program de reînnoire a stocului de bani. La BNM este un ghişeu special unde oamenii pot preschimba bancnotele deteriorate sau murdare cu unele noi“, a mai spus guvernatorul citat de „Adevărul”.

„În subiectul gazelor, ne aliem cu Kievul” – îşi întitulează articolul său din „Adevărul” Ion Preaşcă. Autorul îl citează pe Iuri Boico, ministrul Energeticii de la Kiev, care a spus că „în cazul în care vor apărea anumite probleme, Ucraina va ajuta Republica Moldova cu gaze”. Problemele ar putea ţine de o negociere prea îndelungată şi anevoioasă a unui nou contract cu „Gazprom”, cel vechi fiind expirat.

Economistul Viorel Chivriga, citat de asemenea în articol, avertizează însă că, deşi Ucraina ne-a mai ajutat şi în alte cazuri, problema este că, în ciuda faptului că deţine stocuri mari de gaze, ţara vecină ne poate ajuta doar pentru o perioadă scurtă de timp”.

Într-un editorial publicat în „Adevărul” Igor Caşu se referă la traiectoria politică a fostului lider al PPCD, Iurie Roşca. „Acum, la sfârşitul lui ianuarie 2012, încearcă să revină în marea politică, fiind susţinut de o mână de fanatici care i-a mai rămas. Ieşirea la rampă, din nou, şi-a pregătit-o minuţios, fiind în ultimul an un invitat aproape permanent al unor posturi de televiziune […] Nu cred că asemenea politicieni mai pot fi reciclabili”, conchide însă Igor Caşu.

Cineva vrea să-l învie din morţi, să-l reseteze, să-i refacă imaginea de tribun şi justiţiar, scrie la rândul său despre acelaşi politician Constantin Tănase în „Timpul”. Lumea care vine la proteste nu ştie că e manipulată fără obraz, că nu sărăcia acestora şi „uzurparea puterii” îl deranjează pe acesta, ci propria lui bunăstare şi carieră, este concluzia editorialistului.

Putin aduce, totuşi, „Kîrgîzstan”- ul în Republica Moldova?” – se întreabă în editorialul său Petru Bogatu, în „Jurnal de Chişinău”. „Vrând-nevrând, mă gândesc acum la declaraţiile lui Vladimir Putin din luna mai 2010. Un an şi ceva în urmă, el ne-a menit un Kîrgîzstan în Republica Moldova. Adică o revoltă populară scăpată de sub control care degenerează în vărsări de sânge şi o debandadă totală. Cum liderul rus nu aruncă vorbe-n vânt, ieşirea în stradă şi coabitarea la Chişinău a unor figuri odioase, precum Voronin, Plugaru şi Roşca, capătă conotaţii înfiorătoare”, crede dl Bogatu.

Avem nevoie de o altă Alianţă”, îşi întitulează editorialul său în „Jurnal de Chişinău” Nicolae Negru. „Liderii AIE au turnat gaz pe foc, anunţând un referendum în loc să continue procesul de alegere a şefului statului, identificând un candidat neafiliat. Până şi cei mai convinşi adepţi ai Alianţei au reacţionat cu nedumerire şi neîncredere la acest pas neaşteptat, discutabil nu numai din punct de vedere legal, dar şi al eficienţei sale”, apreciază dl Negru.

„…Toate sondajele arată că majoritatea moldovenilor ar prefera alegerea preşedintelui R.Moldova „de popor”, nu de Parlament. Nemulţumirile şi dezamăgirile ce s-au adunat pe parcursul a doi ani de guvernare AIE de asemenea îşi vor spune cuvântul şi ar putea înclina balanţa împotriva participării la referendum sau împotriva soluţiei propuse de Alianţă”, mai scrie Nicolae Negru care conchide: Alianţa „trebuie să-şi anuleze decizia de organizare a referendumului pentru a avea dreptul moral să mai guverneze”.

„Declarându-şi sprijinul pentru Comitetul pentru Apărarea democraţiei şi Constituţiei, conducerea Partidului Comuniştilor de opoziţie deocamdată refuză să participe la acţiunile de protest împotriva „uzurpării puterii”, care au început la Chişinău la 22 noiembrie”, scrie autorul unui articol din „Panorama”. „Solicitat să explice cauza pentru care comuniştii au refuzat să iasă la 22 ianuarie pe piaţă, Vadim Mişin a declarat că „comuniştii „aşteaptă reacţia Alianţei”. „Dacă ei vor continua să uzurpeze puterea, vă asigur - comuniştii vor ieşi în mod organizat la demonstraţii”, a spus dl Mişin citat de „Panorama”. Autorul mai menţionează că fruntaşul comunist „a admis posibilitatea unirii cu creştin-democraţii, deoarece „în condiţiile uzurpării puterii nu mai contează cine e mai la dreapta şi cine – mai la stânga”.

Şi voi reveni pentru încă o clipă la „Jurnal de Chişinău”, pentru un articol despre cum a cheltuit guvernul AIE-2 fondul de rezervă în 2011. În pofida crizei, acesta n-a ezitat să cheltuiască milioane pentru deplasări de serviciu, achiziţionare de ordine şi medalii, sau, continuând practica guvernului Grecianâi, criticată de altfel la momentul respectiv de actualii guvernanţi, să secretizeze alocări de fonduri de la buget, scrie publicaţia. Pentru amănunte, căutaţi în chioşcuri „Jurnal de Chişinău”.
XS
SM
MD
LG