Linkuri accesibilitate

Moldova și proiectele energetice din zona Caspică


Opiniile lui Iurie Gotișan culese de Valentina Ursu.Europa Liberă: Premierul moldovean doreşte participarea ţării în proiecte energetice, precum Nabucco, AGRI. E o dorinţă firească?

Iurie Gotişan:
„Da şi bineînţeles că aceste proiecte sunt de valoare şi merită efortul. Spre exemplu, Proiectul Nabucco, care prevede transportarea gazelor şi va porni din Marea Caspică prin Turcia, Bulgaria, România către ţările Europei Occidentale, este un proiect grandios, care costă în jur de opt miliarde de dolari. Însă cred că este cam departe pe putinţa Moldovei şi nu cred că se pune problema participării Moldovei la acest proiect. Bun, cel puţin deocamdată. Dat fiind faptul că suportul financiar este destul de mare, pe care trebuie să-l contribuie ţările participante. Poate o interconectare mai târzie la reţelele din România, da, însă asta este de durată. In plus, dacă nu greşesc, acesta urma sa fie pus în aplicare deja la începutul lui 2014, însă eu cred că lucrările vor întârzia.”

Europa Liberă: Şi dacă despre Nabucco se cunoaşte mai mult, haideţi să zăbovim un pic şi să explicaţi ce e cu acest proiect energetic transfrontalier AGRI?

Iurie Gotişan:
„Proiectul AGRI, care vine de la iniţialele ţărilor participante¸adică Azerbaijan, Georgia şi România, se arată unul destul de ambiţios şi de perspectivă chiar. Pare a fi cel mai logic şi scurt drum pentru transportarea resurselor energetice, în special al gazelor naturale din zona Caspică către ţările Uniunii Europene şi anume ăsta poate fi chiar un colac de salvare pentru noi. Chiar preşedintele Băsescu l-a calificat ca cel mai ieftin proiect pentru noi la alternativele de transport al gazelor naturale din Marea Caspică către Europa. Şi asta fie că vorbim de South Stream, fie că vorbim de Nabucco, acest proiect AGRI este de fapt creditat ca cel mai competitiv proiect. Mai mult decât atât, România pare a fi în acest sens un actor principal, iar o ulterioară interconectare la reţele româneşti nu pare imposibilă, voinţă doar să fie.

Vedeţi că România este destul de prezentă în zona Caspică, în special în Azerbaijan. De fapt, asta face parte din politica economică externă, iar diplomaţia economică românească lucrează destul de bine în regiune. Însă iarăşi nu văd cum Moldova, cel puţin la început de cale, ar putea contribui financiar la acesta, care este estimat la fel de ordinul a câteva miliarde de euro. Or, este naiv să compari, de exemplu, Produsul Intern Brut al Moldovei, care este de 30 ori mai mic decît cel al României şi de peste 10 ori decît cel al Azerbaijanului, sau chiar al Georgiei.”

Europa Liberă: Şi această invitaţie a companiilor azere pe piaţa energetică din Republica Moldova o găsiţi oportună, la moment?

Iurie Gotişan:
„De fapt, eu cred că prezenţa companiei azere, adică a companiei SOCAR, cărei i s-a făcut invitaţia pe piaţa locală, ar aduce mai multă concurenţă şi de ce nu eventual la nişte reduceri a preţurilor pentru combustibil, or piaţa petroliera de la noi este una cu un caracter mai mult monopolist. Deci, intr-un final i se face, să zicem, loc pe piaţă, iar Moldovei i se poate oferi acces mai privilegiat la acest proiect AGRI cu contribuţii financiare modice, spre exemplu. In plus, asta va oferi o prezenta mai mare a capitalului azer pe piaţa locala, care potrivit statisticii chiar este infim.

Datele privind comerţul bilateral dintre cele doua state apar chiar în favoarea Moldovei. Exporturile moldoveneşti în Azerbaidjan valorează 7,5 milioane dolari, sau doar 0,5 la sută din total exporturi, pe când importurile din Azerbaidjan în Moldova doar 250 mii de dolari, sau 0,01 la sută din total importuri. Nivelul de cooperare în sfera comercial-economică nu corespunde de departe potenţialului existent. Deci potenţial este şi destul de mare, doar după cum a mai spus, trebuie voinţă din ambele părţi pentru valorificarea acestuia şi cel mai important reguli clare de joc.”

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG