Linkuri accesibilitate

Explozie de grenadă la uşa lui Antiufeev


Vladimir Antiufeev
Vladimir Antiufeev

Grigori Volovoi: Este greu să vorbim despre o coincidenţă, pentru că Tiraspolul este un oraş mic.


Noaptea trecută o grenadă se pare că a explodat la Tiraspol în zona unde locuiesc mai mulți oficiali ai regimului transnistrean. Potrivit site-urilor moldoveneşti de ştiri, în zonă ar locui liderul partidului „Obnovlenie” Anatoli Kaminski, fost candidat la președinție, și fostul șef al serviciilor de securitate transnistrene, Vladimir Antiufeev. Știrea nu a fost confirmată de autoritățile de la Tiraspol, dar Europa Libera a aflat mai multe de la Grigori Volovoi, cu care a stat de vorbă Alla Ceapai.

Europa Liberă: Domnule Volovoi ce se cunoaşte în regiune despre explozia din această noapte din centrul Tiraspolului?

Grigore Volovoi
: „Se ştie că ieri noaptea, aproximativ pe la ora unu şi jumătate a avut loc o explozie în scara blocului unde locuieşte ex-ministrul securităţii transnistrene Vladimir Antiufeev. Specialiştii au constatat că explozia s-a produs în urma deflagraţiei unei grenade de tip RGD. Cine este autorul acestei explozii încă nu se cunoaşte. Dar se ştie că a fost deteriorată uşa de la intrare în apartamentul lui Antiufeev. Victime nu sunt. Mai pot spune că apartamentul domnului Antiufeev se află în apropierea casei unde locuieşte speaker-ul parlamentului de la Tiraspol, Anatoli Kaminski. Să vorbim despre o coincidenţă este greu pentru că Tiraspolul este un oraş mic, iar în centrul urbei locuiesc mai mulţi demnitari. Cazul se investighează. De aceea, putem face doar nişte presupuneri despre ce s-a întîmplat. Această explozie ar putea fi o acţiune de înspăimîntare sau o acţiune de PR (piar). Cauzele reale însă vor fi stabilite de anchetă.”

Europa Liberă: Într-un comunicat oficial, MGB-ul de la Tiraspol a confirmat incidentul cu explozia şi că a fost iniţiată o anchetă penală, fără a da însă detalii despre cele întîmplate. Organele de drept au comentat cumva situaţia?

Grigore Volovoi
: „Jurnaliştii noştri de la DnestrTV au încercat să obţină careva comentarii. Dar deoarece anchetă este în derulare, oamenii legii refuză să facă comentarii.”

Europa Liberă: Astăzi Sovietul suprem trebuia să investească noua componenţă a administraţiei de la Tiraspol. Acest incident poate avea vreo legătură cu remanierile de cadre operate de Evgheni Şevciuk?

Grigore Volovoi
: „Îmi este greu să spun, pentru că foarte multe evenimente au loc în Transnistria, în fiecare zi se petrece ceva nou, se schimbă funcţionarii. Dar cu siguranţă pot spune că dacă nu ar fi fost iniţiate remanierile de cadre, acest incident nu ar fi avut loc. Pentru că, fireşte, remanierile de cadre trezesc o reacţie inadecvată în rîndurile unora, care ar vrea altfel să decurgă lucrurile. Desigur că în faţa societăţii rămîne o întrebare, cine a realizat explozia şi de ce. Şi sper că specialiştii care conduc ancheta vor da un răspuns ferm la aceste întrebări.”
XS
SM
MD
LG