Linkuri accesibilitate

AIE și „mizeria valorilor și principiilor” (Timpul)


Moldovenii rămîn cei mai prost plătiți europeni (Economist).


Din cotidianul „Adevărul” aflăm că în urma alegerilor din 4 decembrie 2011, în Duma de Stat a Federaţiei Ruse au intrat patru moldoveni. Doi reprezintă Edinaia Rossia şi cîte unul partidul lui Vladimir Jirinovski şi Spravedlivaia Rossia. Doi aleşi ruşi s-au născut la Chişinău, iar ceilalţi doi sunt din Tighina şi Grigpriopol.

„În Republica Moldova, un copil molestat sexual are şanse minime să i se facă dreptate”, scrie autoarea unui articol publicat tot în „Adevărul” şi întitulat „Victime” ale expertizei psihiatrice”. „Multe dosare de acest fel sunt clasate din lipsă de probe, iar una dintre principalele cauze este calitatea expertizelor psihiatrico-psihologice, un instrument-cheie în stabilirea vinovăţiei infractorilor”, afirmă ziarista.

„Ca să înţelegem ce se întâmplă în Republica Moldova, cine şi de ce s-a adunat duminica trecută în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, nu trebuie să-l întrebăm pe Roşca, ci pe liderii Alianţei de guvernământ”, scrie Constatin Tănase scrie în „Timpul”. Editorialistul crede că liderii Alianţei ar fi autorii morali ai protestelor, pentru că s-au înglodat în mizeria „valorilor şi principiilor” şi au minţit electoratul.

Săptămânalul „Economist" notează că moldovenii rămân a fi cei mai săraci europeni. Republica Moldova se află la coada clasamentului privind privind salariile minime în Europa. În fruntea clasamentului se află Luxemburg, Belgia şi Olanda, unde salariile minim sunt de aproape 20 de ori mai mari decît cele din Republica Moldova. Clasamentul la care au făcut trimitere colegii de la Economist a fost realizat de Federaţia Angajatorilor din Europa.

Autorul unui articol din „Moldavskie Vedomosti” scrie că „deputaţii găgăuzi din parlamentul regional au inventat un nou mecanism de colaborare dintre autorităţi şi mass-media private. În timpul aprobării bugetului, ei au distribuit pur şi simplu pentru două posturi tv private câte 75 de mii de lei. Banii, de altfel, au fost luaţi din bugetul companiei publice”,spune autorul, care şi-a întitulat articolul „Miroase a corupţie”.

În fine, din „Panorama” citim despre explozia din noaptea de 24 ianuarie de la Tiraspol, în casa în care locuieşte fostul ministru al Securităţii autoproclamatei Republici Moldoveneşti Nistrene, Vladimir Antiufeev. Autorul articolului îl citează pe fostul ministru al Securităţii Naţionale al Republicii Moldova, Tudor Botnaru, care este înclinat să creadă că ar fi mai curând vorba de o înscenare a unui atentat la viaţa lui Antiufeev, decât de o tentativa adevărată.
XS
SM
MD
LG