Linkuri accesibilitate

Consiliul Municipal Chişinău a început să funcționeze ...


... după şase luni de la alegerile locale.


Consiliul Municipal Chişinău a aprobat azi primele proiecte după alegerile locale din iunie, inclusiv împrumutul de 22 de milioane de euro pentru modernizarea capitalei semnat cu BERD încă la începutul lui decembrie, dar condiţionat în Consiliu de aleşii comunişti. Mai bine de jumătate de an, ba partidele alianţei de guvernămînt, ba comuniştii au boicotat lucrările forului, dar azi situaţia a fost deblocată de votul unui consilier din partea PCRM. Detalii are Lucia Diaconu.

Proiectele discutate azi la şedinţa Consiliului Municipal, una din puţinele de la alegerile locale care au întrunit pînă acum cvorumul necesar, au fost aprobate cu voturile partidelor din alianţa de guvernămînt şi al consilierului din partea PCRM Piotr Donţov.

După ce comuniştii au ridicat mandatele la 3 consilieri de-ai săi, Igor Dodon, Zinaida Greceanîi şi Ion Ceban, aceştia au rămas fără majoritatea pe care au obţinut-o la scrutinul de astă-vară - 26 de voturi din 51. Asta deoarece fracţiunile PL şi PLDM au contestat ridicarea celor trei mandate, aşa încît pînă la decizia instanţei, drept de vot în consiliu au doar 23 de consilieri comunişti.

Comuniştii au lipsit astăzi de la şedinţă, cu excepţia lui Donţov, votul căruia a fost hotărîtor, asta deoarece consilierii AIE deţin doar 25 de mandate în principalul organ administrativ al capitalei, cu unul mai puţin decît ar avea nevoie ca să-şi poată promova proiectele.

Donţov a declarat că nu intenţionează să plece de la comunişti, dar s-a arătat dispus să voteze şi alte proiecte propuse de consilierii AIE: „Nu voi părăsi fracţiunea comuniştilor, dar în acelaşi timp vă informez că în continuare voi vota proiectele îndreptate spre soluţionarea problemelor gospodăreşti ale oraşului, indiferent de cine le va propune.”

Consilierii AIE se declară însă convinşi că majoritatea formată azi va funcţiona şi în continuare. Iată ce le-a spus ziariştilor primarul liberal Dorin Chirtoacă după terminarea şedinţei: „Prin această abordare, prin această atitudine responsabilă pe care o manifestă domnul Donţov sînt convins că vom avea o majoritate sigură în Consiliul Municipal. Avem încrederea că această majoritate va putea fi consolidată şi cu participarea mai multor consilieri.”

Solicitat de Europa Liberă, preşedintele fracţiunii comuniştilor din Consiliu, Boris Golovin, a sugerat că opozanţii partidului său s-ar hrăni cu iluzii: „Pur şi simplu, toate proiectele care au fost discutate astăzi la şedinţă ele au fost deja prelucrate toate prin comisii, adică sînt nişte proiecte pe care noi toţi le-am prelucrat, le-am studiat, ne-am expus părerea. Nu-s nişte proiecte noi care n-au trecut prin comisii. Dar vă spun, dacă o să fie ceva ilegal, nici dl Donţov n-o să voteze pentru dînsul, să nu se aştepte primarul Chirtoacă.”

Comuniştii au motivat absenţa lor de azi spunînd că au asistat la procesul legat de mandatele ridicate celor trei consilieri de-ai lor. Golovin a mai declarat că fracţiunea pe care o conduce ar fi votat proiectele de azi, inclusiv împrumutul de 22 de milioane de euro contractat de primărie de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru repararea a 6 străzi importante din municipiu. Contractul a fost semnat încă la începutul lui decembrie, fără să fie votat de consiliu, iar de atunci şedinţele planificate au fost amînate în lipsă de cvorum. Reprezentanţii PL şi PLDM în consiliu au declarat atunci că fracţiunea PCRM a condiţionat votarea proiectului cu privire la împrumut cu includerea pe ordinea de zi a unor propuneri suplimentare, inclusiv cea legată de ridicarea a trei mandate de consilier.

Prin lege, Consiliul Municipal stabileşte bugetul pentru capitală, aprobă taxe şi tarifele pentru serviciile publice.
Previous Next

XS
SM
MD
LG