Deşi e iarnă și frigul s-a instalat și la noi, spiritele s-au încins în Moldova, de când Alianţa pentru Integrare Europeană a optat pentru un referendum prin care să rezolve problema alegerii preşedintelui.
Opinia publică pare să nu agreeze această idee şi nu din cauza unor considerente juridice, la care apelează analiștii și specialiştii în drept, ci pentru că percepe această stratagemă ca pe un joc cinic şi egoist al actualei puteri, care nesocoteşte interesele ţării de dragul unor posturi pe care liderii Alianţei şi le-au împărţit pe hârtie.
Surpriza este că societatea civilă și presa independentă, care au susţinut de multe ori necondiţionat coaliţia liberal-democrată pentru programul său pro-european și intențiile de reformă, de această dată nu au trecut cu vederea sus-pomenita iniţiativă – minată de numeroase pericole –, ci au formulat critici severe şi bine argumentate.
În acelaşi timp, ideea referendumului a stârnit şi un fond de contestare toxic, acţiuni și diversiuni ai căror artizani îşi propun să destabilizeze situaţia social-politică din țară, pentru a pescui în ape tulburi. Comuniştii au anunţat proteste şi au îndemnat populaţia la nesupunere civică. O primă manifestare de acest fel a avut loc fără participarea directă a PCRM, dar a fost salutată de fruntașii acestuia. Duminică, la Chişinău, am asistat la un miting organizat de un grup de foşti politicieni şi ofiţeri pensionaţi ai structurilor de poliţie şi securitate. Publicul era compus mai ales din persoane de vârsta a treia, rusofoni, şi de tineri care vorbeau o română stricată. În fruntea acestei adunări s-a plasat Iurie Roşca. Fostul purtător al „stindardului unionist” în Basarabia, un om cu experienţă în organizarea unor proteste de stradă anticomuniste, acum a fost aplaudat şi susţinut de cei care pe timpuri ar fi făcut o criză de nervi doar auzindu-i numele.
Halucinante metamorfoze în Republica Moldova! La manifestația patronată de Roșca au răsunat sloganuri antieuropene, pliate pe o retorică fals-justiţiară şi pseudo-egalitaristă. De pildă, un fost șef al Securităţii de la Chişinău, descendentă din KGB, a declarat că ei, inițiatorii mitingului, au construit ţara, au pus-o pe temelii sănătoase, moldoveneşti, dar a venit Alianţa şi a adus „de dincolo” (adică din România și din Europa) valori străine de neamul nostru, de care noi nu avem nevoie...
Discursul anti-occidental proliferează în spaţiul public moldovean, este promovat la televiziuni şi în presă, fără a i se da o ripostă energică, fără a fi contracarat printr-o campanie națională de educaţie și de explicare a ceea ce înseamnă valori europene, drepturi individuale, separația puterilor…
Sufocaţi de sărăcie, de necazuri și nedreptăţi cotidiene, tot mai mulți moldovenii îşi pleacă urechea la aceste aberaţii, crezând sincer că răul şi nefericirea s-ar putea să vină din Occident. De aceea, probabil, ultimul sondaj de opinie indică o scădere dramatică, până sub 50%, a adepţilor integrării europene în Republica Moldova.
Această basculare periculoasă a opţiunilor populare, alimentată de propaganda antieuropeană, sponsorizată de Moscova – nu este un secret pentru nimeni! –, este determinată și de greșelile și inconsecvenţele unei guvernări ce pare să-şi fi pierdut în mare măsură simţul realităţii.
Profund impopulară în societate, inițiativa referendumului, în contextul politic tensionat în care a fost lansată, ar putea fi fatală pentru existența Alianței și catastrofală pentru traseul nostru european, întrucât va încuraja o revanșă electorală pro-comunistă în Republica Moldova.