Linkuri accesibilitate

Un film regizat de Angelina Jolie atacat de presa din Serbia


Scenă din film

„În țara sângelui și mierii” a fost nominalizat pentru Globul de Aur în Statele Unite.


E frumoasă, talentată și admirată în toată lumea, cu excepția Serbiei. Angelina Jolie, una din cele mai bine plătite actrițe de la Hollywood, și-a atras furia presei de la Belgrad, unde e numită „agent de propagandă”. De ce, ne spune Mircea Țicudean, care a sintetizat o relatare a serviciului sud-slavic al Europei Libere.

Presa sârbă a atacat furibund filmul „În țara sângelui și mierii”, cu care Angelina Jolie debutează ca scenaristă și regizoare și a cărei acțiune se petrece în Bosnia, în vremea războiului din anii ʼ90 ai secolului trecut.

În viziunea naționaliștilor de la Belgrad, filmul, care prezintă povestea de dragoste dintre o femeie musulmană și un ofițer sârb, reflectă greșit realitatea războiului, aruncând răspunderea pentru miile de victime pe seama sârbilor.Cunoscutul regizor Emir Kusturica, un sârb bosniac, a spus recent cotidianului sârbesc „Blic” că filmul Angelinei Jolie este „propagandă de tip Hollywood”. Iar un veteran al actoriei iugoslave, Bata Zivojinovic, fost parlamentar sârb și aliat al lui Slobodan Milosevic, a spus într-un interviu cu ziarul „Kurir” că Angelina Jolie este „o glumă”.

Vecernje Novosti”, un ziar aflat parțial în proprietatea guvernului sârb, s-a abținut de la atacuri personale împotriva lui Jolie, dar a calificat filmul ei drept „agitprop politic” și „cel mai mare scandal cinematografic din ultimele decenii în regiunea balcanică”.

Nu toți sârbii împărtășesc însă această opinie critică.
Regizorul sârb Stevan Filipovic, care a avut el însuși de suferit pentru un film prost-primit de naționaliștii sârbi, a spus serviciului sud-slavic al Europei Libere că aceia care critică filmul Angelinei Jolie probabil nici nu l-au văzut, dar bănuiesc că fiind american nu are cum să fie pozitiv la adresa sârbilor.

Cel puțin un sârb din Bosnia care a văzut filmul într-o proiecție ținută la Sarajevo a avut însă vorbe de laudă. Dragisa Andric, care a petrecut multă vreme în închisoare la Sarajevo pe vremea războiului, devenind apoi un apărător al victimelor lui sârbe, a spus că pelicula l-a „mișcat profund”.

În țara sângelui și mierii” a fost nominalizat pentru Globul de Aur în Statele Unite și va rula în cinematografele din Balcani începând de luna viitoare.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG