Linkuri accesibilitate

Vlad Filat: „Eu nu vreau să îngustez discuţiile noastre doar la misiunea de pacificare”


Protestatari moldoveni în fața ambasadei Rusiei de la București, 9 .01.2012

Avampremieră la convorbirile moldo-transnistrene de vineri de la Odesa.


Serviciul de presă al guvernului a informat că premierul Vlad Filat se va întâlni vineri, la Odesa, cu noul lider al Transnistriei, Evgheni Șevciuc. În comunicatul de presă se spune că va fi discutat mersul negocierilor în format 5+2, reluate anul trecut, precum și „problemele stringente cu care se confruntă populația de pe ambele maluri ale Nistrului”. În urmă cu trei zile, agenția de știri Interfax a scris că la Odesa ar putea fi discutată eventuala înlocuire a pacificatorilor ruși din Transnistria cu un contingent ucrainian. Tot Interfax scria că ideea întâlnirii a apărut cu ocazia vizitei făcute în Ucraina la 18 ianuarie de președintele interimar al Moldovei, Marian Lupu. Despre întâlnirea de vineri de la Odesa este vorba și în interviul realizat de Valentina Ursu cu premierul Vlad Filat.


Vlad Filat: „Reintegrarea ţării este un obiectiv vital pentru ţara noastră, pentru govern. Iar reintegrarea ţării poate să aibă loc doar avînd la bază o bună comunicare cu cei din stînga Nistrului. Va fi o întîlnire importantă, urmează să stabilim exact modalităţile şi abordările pe care le vom avea în relaţiile de viitor.”

Europa Liberă: Bănuiesc că veţi discuta şi despre incidentele care s-au produs la podul de la Vadul-lui-Vodă şi la Malovata Nouă…

Vlad Filat:
„Discuţiile pe care urmează să le avem, în cadrul întîlnirii de vineri, sînt mult mai multe şi conţin toate domeniile. Din păcate, avem pe toate domeniile probleme şi mai puţine realizări. De aceea, urmează încă o dată să stabilim exact principiile pe baza cărora vom avea această comunicare şi acţiunile întru rezolvarea acestor probleme. Prioritară va fi crearea condiţiilor necesare pentru libertăţile oamenilor. Asta ţine şi de libera circulaţie, asta ţine şi de relaţiile economice, de transport şi comunicaţii, în general tot ce ţine de viaţa oamenilor de zi cu zi. Aici nu e necesar să avem proces complicat de negocieri, cu format internaţional. Asta ţine de buna voinţă şi de capacitatea părţilor. Mă refer şi la noi , şi la cei din regiunea transnistreană de a acţiona cu bună voinţă şi cu pricepere.”

Europa Liberă: Chişinăul va insista să fie schimbat acest format de pacificatori?

Vlad Filat:
„Aici nu e vorba de insistenţă, acesta este obiectivul nostru, inclusiv care reiese din programul de activitate.”

Europa Liberă: Dar există acordul moldo-rus. În primul rind trebuie să se înţeleagă Chişinăul cu Moscova pe acest subiect, dar fără un consens cu Tiraspolul ar fi imposibil. Pe de altă parte, cetăţenii de la Dubăsari insistă să fie scoase cel puţin aceste două posturi de la Vadul-lui-Vodă şi Pîrîta.

Vlad Filat:
„Nu doar cetăţenii de la Dubăsari. Acest lucru e prioritate pentru Republica Moldova în general. Noi avem acest obiectiv inclusiv şi în programul nostru de activitate. Procesul nu e deloc simplu. E un proces care ţine nu doar de relaţiile bilaterale. Ţine de relaţiile noastre multilaterale şi de implicarea instituţiilor internaţionale în acest proces.”

Europa Liberă: S-a anunţat vizita d-voastră la Kiev. Ucraina s-a pronunţat foarte tranşant pentru transformarea acestui contingent de pacificatori.

Vlad Filat:
„Eu nu vreau să îngustez discuţiile noastre vizavi de procesul de reglementare doar la misiunea de pacificare. E un subiect, la ora actuală el e o prioritate, însă procesul e mult mai complex. Noi avem, spre exemplu, să finalizăm cu colegii noştri ucraineni demarcarea frontierei. Avem să facem o evaluare a misiunii EUBAM la frontiera transnistreană. Avem un şir de acţiuni pe care trebuie să le administrăm, avîndu-i ca parteneri pe colegii noştri ucraineni, şi trebuie să spun cu această ocazie că Ucraina a fost şi este, şi sînt sigur că va fi, în continuare împreună cu Republica Moldova în realizarea obiectivului nostru de reintegrare a ţării, avînd la bază acele principii de la care noi nu vom deroga - caracterul suveran, independent, integru al statului nostru.”

Europa Liberă: Cum va încerca Chişinăul să convingă Moscova de nevoia schimbării acestui contingent?

Vlad Filat:
„“Noi avem argumente suficiente. Ele reies din realităţile noastre şi mai mult decît atît reieşind inclusiv din perspectiva evoluţiei procesului de reglementare a conflictului transnistrean”.

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis
Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG