Linkuri accesibilitate

Se va schimba tehnica monitorizării alegerilor prezidențiale din Rusia?


Cum se pregăteşte o secție de votare, Demonstrație pentru jurnalişti, Stavropol, 13 ianuarie 2012
Cum se pregăteşte o secție de votare, Demonstrație pentru jurnalişti, Stavropol, 13 ianuarie 2012

Interviu cu senatorul UDMR György Frunda, raportor APCE.




În calitatea sa de raportor al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, senatorul UDMR György Frunda a urmărit controversatele alegeri pentru Duma de Stat din Rusia, care au avut loc la sfârşitul anului trecut. Scrutinul a fost contestat masiv nu numai de opoziția din Rusia, dar şi de organizațiile care au monitorizat alegerile. Parlamentul European a votat chiar o rezoluție în care a cerut repetarea alegerilor. Se va schimba tehnica monitorizării pentru alegerile prezidențiale care vor avea loc în Rusia în luna martie? Este întrebarea pe care corespondenta Europei Libere Iolanda Bădiliță i-a adresat-o senatorului György Frunda.

György Frunda: Sunt mai multe elemente. In primul rand vor fi mai multi observatori pe care partea rusa ii accepta. In al doilea rand vor fi instalate camere web in centrele de votare, in al treilea rand vor exista urne de vot transparente. Schimbarile exista, nu sunt semnificative, dar reprezinta un semnal foarte important pentru societatea civila din Rusia. Toata lumea contesta alegerile parlamentare din Rusia, si nu pentru ziua alegerilor, ci pentru ceea ce a fost inainte. Unele partide politice nu au fost inregistrate. Au mai fost contestate pentru ca in perioada preelectorala partidul de guvernamant a avut posibilitatea sa iasa pe toate televiziunile, cele din opozitie mai putin iar cele neparlamentare deloc. Au fost contestate pentru ca oamenii nu aveau dreptul sa manifeste (…).

In ziua alegerilor au fost constatate nereguli: s-a inregistrat “turism electoral”. Legea rusa prevede ca fiecare alegator sa conteste doar in numele lui propriu, nu alegerile in sine. Din ceea ce ni s-a spus la Comisia Electorala Centrala au fost 3000 de contestatii, din care Comisia a gasit intemeiate 95. ONG-urile ne-au vorbit insa de zeci de mii de fraude, de sute de mii, dar in mod cert nimeni nu a contestat ca Rusia Unita a castigat alegerile. Poate ca ar fi castigat cu un procent sau doua mai putin, dar in mod cert a castigat alegerile si in discutiile pe care le-am avut si-a asumat obligatia de a schimba unele lucruri: s-a modificat legea privind pragul electoral- s-a redus la 5%, de la 7%, ne-au promis ca guvernatorii nu vor mai fi alesi de presedintele Rusiei , ci vor fi alesi de catre popor. De asemenea vor sa reduca numarul de semnaturi necesare inscrierii partidelor politice, presedintele Medvedev propunand 500 de semnaturi in loc de 45000, ceea ce este o modificare importanta, va fi vorba de 1% din cat este necesar in prezent. Deci toate aceste promisiuni exista insa am retineri in ceea ce priveste onorarea promisiunilor pe care le face partea rusa.

Europa Liberă: Da, aceasta problema se regaseste in multe alte state. Legislatia exista, dar nu este aplicata. V-as intreba daca stiti de ultimul raport al Freedom House, unde Rusia este catalogata drept o tara care nu este libera. Rusia inregistreaza scoruri foarte mici la capitolele libertati civile si drepturi politice (5, respective 6). Cum interpretam aceste date acum, in apropierea alegerilor.

György Frunda: Bineinteles ca acum nu se mai pot opera modificari semnificative. De aceea am solicitat in 5 decembrie ca 5 legi ale Federatiei Ruse sa fie analizate si comentate de catre Comisia de la Venetia intre care legea partidelor politice si legea impotriva extremismului. In baza acestei ultime legi politia incalca drepturile omului de nenumarate ori. De la demonstratii pasnice la Martorii lui Iehova, peste tot gasesc elemente de lupta extremista. Asteptam rezultatul Comisiei de la Venetia si pe baza acesteia- in cazul in care observatiile noastre sunt fondate- vom cere Federatiei Ruse sa modifice legile respective.

Europa Liberă: Evident, dupa alegeri se va intampla asta.

György Frunda: Bineinteles. Dar pentru ca aveti dubii cu privire la alegeri, vreau sa va spun ca in ultimii ani am fost de 4-5 ori in Rusia. Ceea ce am constatat a fost ca rusii il vor pe Putin. Rusii il vor pe Putin pentru ca il percep ca pe port-drapelul mandriei Rusiei, care poate readuce recunoasterea acesteia pe plan international, afirmarea ei pe plan international. Nu se puten problema daca Putin castiga alegerile, ci daca le castiga din primul sau al doilea tur. Si mai ales ce va face dupa ce va fi deja presedinte. Noi am ridicat problema ca in Rusia sa nu mai fie posibil sa fie ales nici un presedinte mai mult de doua mandate, nici consecutiv, nici neconsecutive, asa cum se intampla acum. Pentru ca daca facem un calcul, Putin a fost deja 8 ani presedinte. Acum poate va mai fi in 6. Sunt 14 ani, o viata de om politic! Este mult prea mult si sper ca Putin va avea intelepciunea necesara sa modifice legea in acest sens.

Europa Liberă: Cum vedeti pregatirile pre-electorale?

György Frunda: Dupa cum stiti sunt 7 candidati din care unul a fost invalidat intr-un mod care ridica semne de intrebare. Ceilalti candidate sunt actori vechi. Incepand de la Ziuganov la Jurinovski. Nici unul nu are puterea sa il invinga pe Putin. Stiu ca au sansa a doua dar lupta pentru voturi.(…)

Europa Liberă: Ce sanse sunt ca aceste alegeri sa fie altfel ca cele parlamentare. Apoi, exista un plan, exista o strategie aici la COE astfel incat aceste alegeri sa respecte mai multe standard ca cele din decembrie?

György Frunda: Joi, 26 ianuarie, are loc o dezbatere curenta pe situatia din Rusia si am decis sa nu cerem dezbatere de urgenta tocmai pentru a astepta alegerile prezidentiale si daca vor fi nereguli si ilegalitati, atunci in sesiunea din aprilie vom cere o dezbatere de urgenta unde s-ar putea sa votam sanctiuni impotriva Rusiei, daca abaterile vor fi majore.
XS
SM
MD
LG