Linkuri accesibilitate

Referendumul și opticile divergente


Gh. Cojocaru: referendumul, dacă se va solda cu succesul scontat, va impune un model de regim politic parlamentar împotriva dorinței oamenilor de a alege direct șeful statului.


Premierul Vlad Filat şi întilnirea de miine de la Odessa cu noul preşedinte al nerecunoscutei republici nistrene. Problema politica ce ii preocupa pe multi moldoveni în aceasta perioada este legata de propunerea recentă sa Aliantei pentru Integrare Europeana de a organiza un referendum pentru a amenda un articol al Constituţiei si pentru a permite rezolvarea actualei crize politice. Unii politicieni susţin cu tărie ideea, altii o resping, altii doresc o schimbare mai ampla a Constituţiei. Cu alte cuvinte… e greu de ajuns la un consens. Valentina Ursu a stat de vorba cu istoricul şi analistul politic Gheorghe Cojocaru despre aceasta situatie.

Gheorghe Cojocaru: „Inițiativa Alianței pentru Integrare Europeană cu privire la desfășurarea unui referendum în chestiunea modificării Constituției a provocat reacții de respingere din partea unor importanți lideri de opinie din zona societății civile. Aceștia au avertizat, între altele, asupra imposibilității întreruperii procesului constituțional de alegere a șefului statului, asupra necesității de a identifica un candidat care să fie susținut și de deputații Alianței, și de cei din grupul socialiștilor, reliefând tot odată și opticile divergente ale înșiși celor trei lideri asupra modificării Constituției.

Europa Libera:
Opiniile exprimate au fost prea importante pentru a fi trecute cu vederea. Liderii Alianței au avut deja mai multe întâlniri cu acești formatori de opinie și reprezentanți de marcă ai societății civile. Au intervenit modificări în ceea ce privește punctul de vedere al liderilor AIE privind oportunitatea acestui referendum?
Gheorghe Cojocaru: „După aceste întâlniri, au urmat reacții aparte și neunivoce ale liderilor Alianței, un punct de vedere general asumat urmând să fie formulat cât de curând. Dar, până atunci, întrebarea principală asupra căreia ar trebui foarte serios de meditat este dacă inițiativa unui referendum, în condițiile sociale din această iarnă - primăvara, va furniza soluția depășirii crizei și intrării într-o normalitate și stabilitate politică atât de necesară. Vor trebui evaluați toți factorii de risc, vor trebui prognozate și acțiunile ulterioare în caz de eșec sau de succes.”
Europa Libera: Care ar fi factorii de risc?
Gheorghe Cojocaru: „Alianța a pierdut referendumul din 5 septembrie 2010, în special, din cauza lipsei sale de coeziune, clarviziune și de mobilizare exemplară. Astăzi, dacă nu este o impresie de moment, Alianța nu pare să fie mai mobilizată și mai determinată, în timp ce oponenții săi par mult mai pregătiți pentru o campanie de boicotare a referendumului. Actuala guvernare va trebui să se confrunte cu o puternică mișcare de protest, care va specula toate rateurile sale pe plan social-economic sau pe planul asigurării securității publice.”
Europa Libera: Totuși, referendumul este sau nu o soluție pentru depășirea impasului legat de alegerea șefului statului?
Gheorghe Cojocaru: „Poate fi o soluție și una pe deplin democratică, dar să nu se uite un lucru esențial: referendumul, dacă se va solda cu succesul scontat, va impune un model de regim politic parlamentar și asta va fi împotriva dorinței oamenilor de a alege direct șeful statului. Dar, până atunci mai e mult și, prin urmare, invitația de a participa la acest vot popular riscă să nu găsească susținerea necesară nici din partea adepților Alianței…”
Europa Libera: …republica parlamentară fiind, de fapt, un obiectiv mai vechi al opoziției comuniste de astăzi?
Gheorghe Cojocaru: „Factorii politici responsabili ar trebui să țină cont și de acest lucru, ar trebui să-și amintească și că dacă nu era pragul de 61 de voturi pentru alegerea șefului statului astăzi poate nu erau la guvernare, după cum și de faptul că drumul spre infern este pavat cu cele mai bune intenții.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG