Linkuri accesibilitate

APCE: mesaje contradictorii trimise Rusiei


Parlamentarul moldovean Valeriu Gilețchi

„Au trecut deja 16 ani de la aderarea Rusiei la COE, va rugam sa aplicati obligatiile pe care vi le-ati asumat”


Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a discutat astazi situatia Rusiei şi, dupa cum ne spune corespondenta noastra Iolanda Bădiliţa, la dezbateri a participat si delegatia din Georgia.

Inainte de toate trebuie spus ca, in ciuda numeroaselor critici venite mai ales din partea parlamentarilor din fostele tari sovietice, Adunarea Parlamentara a decis sa dezbata situatia din Rusia fara sa voteze o rezolutie in final, adica folosind limbajul specific APCE, nu a avut loc o dezbatere in regim de urgenta care sa aiba si consecinte asupra Rusiei. Propunerea a venit din partea celor doi raportori in dosarul monitorizarii Rusiei, Andreas Gross (SOC, Elvetia) si Gyorgy Frunda (PPE, Romania) care au explicat ca ar fi mai intelept sa se urmareasca si desfasurarea alegerilor prezidentiale pentru a avea o imagine de ansamblu asupra evolutiilor din Rusia.

„Niciodata de la aderarea Rusiei la Consiliul Europei, in 1996, situatia politica din Rusia nu a fost atat de deschisa ca astazi. Si nicicand de la venirea la putere a domnului Putin, acum 12 ani, puterea sistemului sau nu a fost atat de pusa la incercare. Nicicand nu am vazut sute de mii de oameni demonstrand”, a sintetizat felul in care vede Comitetul de Monitorizare a APCE situatia curenta din Rusia raportorul in dosarul rusesc Andreas Gross, proeminent parlamentar socialist elvetian, care este de parere ca felul in care Dmitri Medvedev si Vladimir Putin schimba puterea de la unul la celalalt a creat in randul populatiei un sentiment de excludere.

„Sutele de mii de oameni care au iesit pe 24 decembrie in strada simteau ca nu sunt respectati de catre putere”, a aratat Andreas Gross. Politicianul elvetian a mai atras atentia ca potrivit Gallup, care a observat alegerile, cel putin 10 milioane de voturi au fost adaugate la rezultatele obtinute de Rusia Unita.

Nu doar Gross a vorbit de alegeri incorecte, de fraude si manipulare, de lipsa de respect si de furia populatiei. Insa tot atat de multi membri ai APCE au arat ca in ciuda acestor neajunsuri, Rusia a evoluat mult fata de momentul aderarii sale la COE si poate ca Europa ar trebuie sa o sustina mai puternic pentru ca progresul sa fie mai consistent. Nu neaparat dezbaterile in care Rusia este criticata sever si nici sanctiunile nu s-au dovedit cele mai bune solutii, a aratat o deputata din Grecia citandu-l pe secretarul general al COE, Thorbjorn Jagland care a spus recent ca organizatia de la Strasbourg ar trebui sa insiste mai mult in calea cooperarii si dialogului cu Rusia. In semn de solidaritate cu aceasta cauza, mai multi membri din fostile tari sovietice de la Lituania la Georgia au decis sa vorbeasca in limba rusa.

Insa Grupul Partidului Popular European, a continuat sa ramana critic la adresa Kremlinului. „Nu e de ajuns ca Rusia sa tot incerce sa devina o democratie, ci sa si reuseasca. Au trecut deja 16 ani de la aderarea Rusiei la COE, va rugam sa aplicati obligatiile pe care vi le-ati asumat” a spus un deputat popular din Lituania, in timp ce un altul a declarat ca „partidele de opozitie din Rusia nu sunt reale, ci sunt create de Kremlin”.

„Dar in ultimele alegeri partidele de opozitie au castigat mai multe locuri in Duma de Stat decat oricand. Sunt aici in calitate de reprezentant al opozitiei. Cum puteti vorbi de o dominatie a partidului Rusia Unita”, a intervenit deputatul rus Leonid Slutsky, in timp ce deputatul Alexei Alexandrov, din partea „Rusiei Unite” a subliniat ca „Rusia este o tara democratica in care se aplica legea”.

Mai multi membri ai Delegatiei Moldovei au atras atentia ca evolutiile din Rusia sunt importante nu doar pentru acesta tara, ci si pentru tarile din regiune, mai ales pentru cele unde exista conflicte inghetate. „Imi exprim speranta ca noul lider de la Tiraspol si noile autoritati ruse vor face progrese in rezolvarea conflictului din Transnistria”, a spus deputatul democrat-liberal Valeriu Ghiletchi.

XS
SM
MD
LG