Linkuri accesibilitate

Bosch și De’Longhi în locul Nokiei la Jucu, Transilvania


2200 de locuri de muncă așteptate să fie reocupate.


Un cunoscut investitor german a anunțat că vrea să ocupe în comuna Jucu din România locul uzinelor Nokia, producătorul finlandez de telefoane mobile care s-a retras anul trecut. În plină criză economică, compania germană Bosch și un alt investitor vor să profite mai ales forța de muncă ieftină din România. Relatează Sabina Fati.

Jucu este o comună aflată în vestul României la 18 kilometri departare de Cluj, atestata documentar inca din secolul al 13-lea, dar devenita celebra abia in 2007 dupa ce Nokia, cunoscuta companie producatoare de telefoane mobile, a decis sa-si mute aici fabrica din Bochum, Germania . La Jucu se afla unul dintre cele mai mari parcuri industriale din Romania, iar producatorul german de componente auto Bosh cu afaceri globale de peste 47 de miliarde de euro vrea sa-si instaleze o fabrica de componente in acest parc, in locatia ocupata pina in toamna anului trecut de Nokia.

Finlandezii s-au hotarit brusc sa plece din Romania toamna trecuta, desi afacerea lor era extrem de profitabila si era proiectata pentru a asambla telefoane in valoare de 1,6 miliarde de euro anual, adica in jur de 1% din Produsul Intern Brut al tarii. In urma plecarii Nokia, 2200 de oameni au ramas fara locuri de munca, dar venirea Bosch, anuntata de presedintele Consiliului Judetean Cluj, ar putea redresa aceasta situatie.

Compania Bosch isi va instala facilitatile de productie pe 21 de hectare in parcul industrial de la Jucu, iar investiile germanilor in aceasta intreprindere ar putea ajunge la 60 de milioane de euro astfel incit productia de componente elctronice pentru automobile sa inceapa chiar in acest an. Aceasta noua achizitie a companiei Bosh vine sa le completeze pe celelalte, fiindca grupul german a intrat pe piata romaneasca in 1994 si detine cinci intreprinderi in tara, toate situate in Transilvania si avind in total o cifra de afaceri anuala de aproape 60 de milioane de euro potrivit situatiilor Ministerului Finantelor.

La Jucu, în vestul României, alături de compania Bosch va investi si producatorul italian De’Longhi, asteptat sa vina cu 30 de milioane de euro pentru punerea pe picioare a unei fabrici de electrocasnice, unde vor lucra pina la 1000 de oameni, in afara de cei 2000 care vor munci pentru Bosch.

Politigraf

XS
SM
MD
LG