Linkuri accesibilitate

US-Georgia: două decenii de relații diplomatice


In ajunul întîlnirii de la Washinton între președinții Obama și Saakașvili.


Președintele american, Barack Obama îl primește astăzi la Casa Albă pe liderul Georgiei, Mihail Saakașvili. Cei doi s-au întâlnit neoficial și în ianuarie trecut în Statele Unite, la înmormântarea diplomatului american Richard Holbrooke. Întâlnirea de azi are loc cu câteva luni înainte de summitul NATO din luna mai la Chicago, când Georgia speră să fie repusă în discuție cererea sa de aderare la alianță. Alexandru Eftode s-a interesat ce așteptări au Casa Albă, președintele Saakașvili și analiștii de la întrevederea de azi.

Întâlnirea Obama-Saakașvili marchează oficial două decenii de la stabilirea relațiilor diplomatice. Casa Albă a spus într-un comunicat că președinții urmează să pună în discuție întărirea parteneriatului strategic între țările lor prin cooperarea mai strânsă în mai multe domenii: de la educație și turism la securitate.

Președintele Barack Obama, spune comunicatul, va „sublinia importanța cooperării cu Georgia în domeniul apărării inclusiv contribuția substanțială a Georgiei la operațiunile de securitate internaționale în Afganistan”.

Luna trecută, Parlamentul Georgiei a aprobat sporirea, aproape dublarea, numărului de militari georgieni în Afganistan. Cu un contingent de 1700 de oameni pe teren, Georgia devine cel mai mare contribuitor din afara NATO la operațiunile din Afganistan.

La întrevederea de la Casa Albă, președintele Saakașvili speră să obțină sprijinul Statelor Unite pentru ca NATO să reia discuțiile pe marginea aderării Georgiei, la summit-ul alianței din mai la Chicago. Cu patru ani în urmă, la București, opoziția tacită a Franței și Germaniei împiedicase Georgia și Ucraină să obțină foaia de parcurs pentru aderare.

Câteva luni mai târziu, în august, Saakașvili încerca să reinstaureze cu forța controlul georgian asupra regiunii separatiste Osetia de Sud. Războiul ruso-georgian de cinci zile a suspendat eforturile Georgiei de aderare la NATO. Lui Saakașvili personal, după cum a scris sâmbătă în ziarul Washington Post analistul Thomas de Waal - i-a adus mari daune de imagine în Occident.

În comunicatul care prefața întâlnirea de astăzi, Casa Albă a spus că președintele Obama va reconfirma sprijinul american pentru integritatea teritorială a Georgiei.

Parteneriatul strategic între Georgia și Statele Unite semnat în urma războiului ruso-georgian a adus Georgiei importante ajutoare bănești pentru reconstrucție. Dar Statele Unite au dat semnale de nemulțumire în legătură cu starea democrației în fosta republică sovietică.

Thomas de Waal scrie în articolul din Washington Post că Saakașvili este pentru Statele Unite un aliat complicat și imprevizibil care poate face bine, dar și rău.

El prezidează un guvern compus din tineri dinamici educați în Occident. Este lăudat pentru eliminarea corupției din domenii ca poliția și educația și dat ca exemplu pentru alte foste republici sovietice.

Dar, în ciuda antipatiei extreme nutrită de Saakașvili față de premierul rus Vladimir Putin și regimul acestuia, liderul georgian are aceleași metehne, scrie analistul în Washington Post.

Georgia de azi, la fel ca Rusia, este de fapt țara unui singur partid. Un mic grup de oameni controlează executivul, Parlamentul, autoritățile locale și trei canale naționale de televiziune. Justiția este mai puțin decât liberă, iar partea întunecată a combaterii corupției este aceea că poliția a devenit o forță în afara controlului public. Opoziția a fost suprimată, iar anul trecut Saakașvili a modificat constituția ca după încheierea celui de-al doilea mandat prezidențial în 2013 împuternicirile președintelui să fie transferate primului ministru.

Pentru Thomas de Waal, primirea lui Saakașvili în Biroul Oval la Casa Albă este răsplata pentru că nu s-a opus prin veto la sfârșitul anului trecut primirii Rusiei în Organizația Mondială a Comerțului sprijinită de administrația Obama.

Pentru președintele american, scrie analistul, discuțiile de astăzi mai sunt o ocazie de a încuraja latura luminoasă a președintelui Saakașvili și a-l încuraja să se comporte responsabil anul acesta, înaintea alegerilor parlamentare, când opoziția va avea o șansă serioasă de a-i contesta întâietatea.

Alegerile din acest an sunt un test important pentru Georgia. Saakașvili poate părăsi scena cu eleganță și permite apariția unei Georgii pluraliste. Dacă nu, Statele Unite vor avea în Georgia un partener problematic, mai scria analistul Thomas de Waal în anticiparea întrevederii Obama-Saakașvili la Casa Albă.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG