Linkuri accesibilitate

Moratoriul la prospecțiunile pentru gaze de șist în Bulgaria ar putea fi anulat


Proteste la Sofia împotriva explorării gazelor de şist

Tema gazelor de șist va fi abordată în timpul vizitei în Bulgaria a secretarului de stat american d-na Hillary Clinton.


„Moratoriul asupră prospecțiunilor pentru gaze de șist în Bulgaria va fi, cel mai probabil, anulat, iar motivele pentru impunerea sa – reanalizate”, a anunțat adjunctul ministrului economiei, energeticii și turismului Delian Dobrev.

Mai mulți experți avertizează că decizia adoptată în grabă în parlament cu numai o săptămână în urmă, sub presiunea protestelor ecologiste în 12 orașe bulgare, va bloca nu numai prospecțiunile pentru gaze de șist dar și cele pentru petrol și gaze convenționale. Cercetători din Academia bulgară de științe și din Universitatea de minerit și geologie au semnalat că textul moratoriului conține contradicții și va putea crea probleme. La elaborarea sa nu au participat experții în materie. Un prim pas în direcția cea bună va putea fi constituirea unei comisii parlamentare și organizarea unei mese rotunde.

„Nu poate fi interzisă, de pildă, producția cu folosirea de tensiuni de peste 20 de atmosfere întrucât aceasta ar însemna să oprim producția de petrol și de gaze la adâncimile ce depășesc 200 de metri”, a spus ministrul-adjunct Delian Dobrev. Amenda de 50 de milioane de euro prevăzută va avea drept efect retragerea din Bulgaria a investitorilor străini care aplică tehnologii clasice.

Ministrul economiei, energeticii și turismului Traicio Traikov a fost întotdeauna împotrivă introducerii moratoriului. El a avertizat că interese corporative străine – o formula privită de unele medii drept aluzie la concernul „Gazprom” - au stat în spatele campaniei ecologiștilor împotrivă gazelor de șist. În favoarea continuării prospecțiunilor de către concernul american „Shevron” s-a pronunțat dreapta parlamentară care a avertizat că producția gazelor de șist va putea garanta independența energetică a țării. Pe de alta parte începerea prospecțiunilor reprezintă un factor pentru negocierea unor prețuri mai bune pentru gazele rusești importate.

Tema gazelor de șist va fi abordată în timpul vizitei în Bulgaria secretarului de stat american d-na Hillary Clinton. Mediile sofiote au anunțat astăzi că la Sofia este așteptat și președintele concernului „Gazprom” Alexei Miller pentru definitivarea tratativelor prilejuite de gazoductul „South Stream”.
XS
SM
MD
LG