Linkuri accesibilitate

Guvernul apelează la cetățeni să nu-și mai abandoneze copiii în străinătate


Cei mai mulţi copii sunt repatriaţi din Federaţia Rusă şi Ucraina


Guvernul spune că anul trecut, 26 de copii au fost repatriaţi în Republica Moldova după ce au fost abandonaţi peste hotarele ţării. O parte dintre ei au fost găsiţi cerşind, alţii erau forţaţi să muncească. Majoritatea copiilor au fost repatriaţi din Federaţia Rusă şi Ucraina. Diana Răileanu are mai multe detalii:

Psihologul Lilia Gorceag de la Centrul de asistenţă şi reabilitare a victimelor traficului de fiinţe umane a ajutat până acum zeci de copii repatriaţi în Republica Moldova. Ea îşi aminteşte de fiecare dintre ei – toţi speriaţi, unii bolnavi iar alţii cu traume psihologice:

Lilia Gorceag
Lilia Gorceag
„De exemplu, noi am avut în Centru iniţial o familie, unde mama a plecat mulţi ani în urmă în Ucraina, a decedat concubinul ei, a decedat ea, au rămas şapte copii, nu unul, nu doi, dar şapte, respectiv de diferite vîrste. Au fost readuşi, într-o stare foarte grea pentru că erau foarte săraci, erau într-o situaţie material foarte grea. Au făcut tratament, frecventează acum un centru de plasament unde învaţă şi încercăm să-i documentăm pentru că au un frate mai mare care vrea să aibă grijă de ei.”

Aşa cum spune Lilia Gorceag, sunt şi copii care psihologic cu greu îşi revin după traumele suferite peste hotarele ţării:

„Ştiţi, sunt copii care foarte greu se reintegrează în societate, nu au făcut studii, nu pot citi la 12 ani. Avem cazuri şi mai grave, atunci cînd uneori este irecuperabil pentru că au avut o traumă foarte gravă, pentru că pe această traumă psihologică, se plasează şi o traumă foarte serioasă fizică, nişte comoţii cerebrale, nişte traume de la naştere, cînd copilul poate să rămână invalid. Aceasta este realitatea cu care ne întâlnim.”

Datele Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale arată că cei mai mulţi copii sunt repatriaţi din Federaţia Rusă şi Ucraina, ţări în care muncesc o bună parte dintre moldoveni. Repatrierea unui copil de peste hotare poate dura până o jumătate de an şi costă între o mie şi zece mii de lei, explică ministra Muncii, Valentina Buliga:

Valentina Buliga
Valentina Buliga
„De cele mai dese ori copii ajung peste hotarele ţării împreună cu părinţii lor, care ulterior îi abandonează, îi expun exploatării prin muncă, îi antrenează în activităţi de cerşit şi vagabondaj. Primim informaţii despre copii care locuiesc în condiţii anti-sanitare, despre copiii abandonaţi de către proprii părinţi în instituţii din alte ţări. Actualmente în cadrul ministerului sunt în examinare soarta a 30 de copii, dintre care 20 de copii au fost identificaţi pe teritoriul Federaţiei Ruse, şapte copii identificaţi în Ucraina şi cîte un copil identificaţi în Serbia, România şi Kosovo, care urmează să fie repatriaţi în Republica Moldova.”

Cum pot fi prevenite cazurile de abandon al copiilor care pleacă împreună cu părinţii peste hotare? Am întrebat-o pe Valentina Buliga:

„Noi avem un instrument: părintele nu poate pleca peste hotare cu scop de migraţie de muncă până nu lasă un document sau confirmă autorităţii tutelare în grija cui a rămas copilul. Se vede că încă nu este eficient acest mecanism. Dar nicio normă legală, niciun document, nicio interdicţie nu poate înlocui responsabilitatea părinţilor faţă de copii, nimic absolut, asta pot să o spun la sigur.”

Copiii repatriaţi în Republica Moldova au fost reintegraţi în familiile biologice sau în centre de plasament temporar. Datele Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale arată că doar pentru îngrijirea copiilor repatriaţi au fost instruiţi peste o sută de asistenţi parentali.
Previous Next

XS
SM
MD
LG