Linkuri accesibilitate

Colectarea datoriilor în Bulgaria


Executorii judecatorești au colectat anul trecut echivalentul a 360 de milioane de euro.



În 2011 a crescut, cu peste 30%, numărul dosarelor deschise unor persoane fizice sau juridice care datorează bani. 6000 de proprietăți ale datornicilor au fost vândute prin licitații. Executorii judecatorești au colectat anul trecut echivalentul a 360 de milioane de euro. Mai rămân de colectat alte 1,5 miliarde – datorii scadente numai în 2011.

În cursul anului au fost inițiate 180 000 de procese noi împotrivă datornicilor - persoane fizice și juridice - cu 40 000 mai mult în comparație cu 2010. Au fost încheiate cu sentințe definitive 40 000 de dosare. În comparație cu 2006 numărul dosarelor rezolvate este de 7 ori mai mare. În cei 6 ani care au trecut de la apariția instituției executorilor judecatorești, ei au colectat datorii în valoare de 1,2 miliarde euro.

Crește numărul proprietăților imobiliare vândute în vederea restituirii unor datorii scadente. În timp ce în 2010 au fost scoase la licitații publice 5 000 de apartamente, case, terenuri sau proprietăți industriale, anul trecut numărul lor a depășit 6 000.

Creșterea datoriilor este un indiciu despre agravarea crizei, în ciudă declarațiilor optimiste despre stabilitatea sistemului bancar și a fiscului în Bulgaria pe fundalul crizei din Grecia. Tot mai mulți oameni care au contractat credite imobiliare rămân fără locuințe pentru că și-au pierdut serviciul.

Procesele nu durează mult și deseori se desfășoară în absența datornicilor care suportă toate cheltuielile, inclusiv onorariile umflate ale executorilor și avocaților părții adverse. Deseori – în cazul proceselor inițiate de companiile de termoficare sau de operatorii de telefonie mobilă, suma ce trebuie plătită în final depășește de 10-15 ori valoarea datoriei propriuzise. Actualul sistem permite blocarea, în favoarea creditorilor și a unei părți din ajutorul de șomaj.
Previous Next

XS
SM
MD
LG