Linkuri accesibilitate

C-mon & Kypski


C-mon & Kypski călătoresc într-o lume superbă misterioasă, alcătuită dintr-un amestec fabulos de sunete.


Aveţi salutul lui Lucian Ştefănescu, şi invitaţia da a deschide azi Dicţionarul de Sunete la pagina pe care sta scris C-mon & Kypski, patru inşi din Utrecht, Olanda.

Pe website-ul grupului C-Mon & Kypski se găseşte o poveste despre micuţul Max, din cartea cu poze a lui Maurice Sendak, intitulată „Where the wild things are” „Acolo unde se află lucrurile sălbatice”. Micuţul Max a fost trimis în camera lui fără să mănînce cina, ca pedeapsă că a fost neascultător. Max se aşteaptă la o mare plictiseală, dar sfîrşeşte prin a descoperi o minunată lume populată de monştri şi aventuri, o lume care creşte din imaginaţia sa.

În acest spirit al călătoriilor fantastice către destinaţii neaşteptate, continuă pagina de net, cei patru de la C-Mon & Knyski şi-au încărcat într-o zi, sculele şi instrumentele într-o dubă şi-au plecat în Maroc, ca să înregistreze cel de-al treilea album al lor, numit chiar aşa „Where the wild things are”.

Nu acesta este însă albumul pe care vi-l propun astăzi, ci cel de-al doilea „Static Traveller” – Călătorul Static. Am vrut să vă spun povestea cu Max, pentru că acesta este într-un fel un... „Static Traveler” - un călător static - care ajunge într-o lume minunată doar cu ajutorul imaginaţiei sale.

Aşa şi C-mon & Kypski, care călătoresc cu intrumentele lor într-o lume superbă, eclectică, misterioasă, excitantă, alcătuită dintr-un amestec fabulos de sunete, arii ruseşti, fragmente kletzmer, percuţie şi incantaţii indiene, coruri parcă bulgăreşti, voci cinematografice, scratch-uri şi partituri pentru instrumente cu corzi şi suflători, prinse în neaşteptate naraţiuni ritmice.

C-Mon & Kypski au început ca un hiphop/turntable act, alcătuit din doi prieteni vechi, Simons Akkermans (care ţine loc de C-Mon) şi campionul de platane al Olandei, Thomas Elbers (care ţine loc de Kypski). Primul lor album, „Vinly Vodoo”, a apărut în 2003. Puţin după aceea, duo-ul a decis să se extindă, şi a devenit cvartet, în trupă intrînd Daniel Rose la ghitări şi Jori Collignon, la clape.

Al doilea album, cel pe care-l ascultaţi azi, „Static Traveller”, apărut în 2004, a fost foarte bine primit de critică şi i-a ajutat pe C-Mon & Kypski să-şi facă foarte mulţi noi prieteni muzicali, între care saxofonistul Benjamin Herman de la New Cool Collective, trupa rock Voicst, Amsterdam Kletzmer Band şi raper-ul Pete Philly, toţi aceştia fiind invitaţi să colaboreze cu C-Mon & Kypski pe „Where the Wild Things Are”.

Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:04:41 0:00
Link direct
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG