Linkuri accesibilitate

Georgia și Statele Unite își reafirmă cooperarea


Cei doi președinți se adresează presei la Casa Albă

Președintele Saakașvili a promis o „scenă politică diversă și pluralistă”.


Președintele Statelor Unite, Barack Obama, și președintele Georgiei, Mihail Saakașvili, au discutat luni la Casa Albă perspectiva unui acord de liber schimb și cooperarea în domeniul securității. Relatarea corespondentului Europei Libere la Washington, Richard Solash, este sintetizată de Mircea Țicudean.

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, i-a spus omologului său georgian Mihail Saakașvili că încheierea acordului de liber schimb între cele două țări „este posibilă” și că ar fi avantajoasă atât pentru Washington, cât și pentru Tbilisi. Obama a mai spus că mai trebuie rezolvate o serie de probleme înaintea unui asemenea acord, care ar elimina tarifele, cotele și alte restricții comerciale.

„Cred că un acord de liber schimb ar fi o evoluție bună pentru ambele țări” – a spus Obama, amintind că Washingtonul dorește ca firmele americane să poată investi sau vinde produsele în Georgia, și că bunurile georgiene sunt binevenite pe piața Statelor Unite.

Președintele Saakașvili a spus că un acord de liber schimb ar fi de mare ajutor pentru țara sa, mai ales în această etapă a evoluției ei. „E foarte important că ați menționat perspectiva acordului de liber schimb”, i-a spus Saakașvili lui Obama, adăugând că o asemenea înțelegere ar atrage noi investitori în țara lui, ajutând-o să se consolideze ca națiune.

Corespondentul Europei Libere la Washington, Richard Solash amintește că în urma unor presiuni diplomatice intense din partea Statelor Unite, Georgia a renunțat în octombrie la opoziția ei față de admiterea Rusiei în Organizația Mondială a Comerțului. Actuala grijă reînnoită a Washingtonului pentru cultivarea relațiilor cu Georgia ar putea fi în opinia analiștilor o recompensă pentru decizia georgienilor de a nu mai bloca accesul Moscovei în OMC.

Zoe Reyners, purtătoare de cuvânt a ambasadei georgiene din Washington, a declarat Europei Libere că guvernul de la Tbilisi este mulțumit de rezultatele întâlnirii Obama-Saakașvili și a enumerat cele trei domenii în care s-au făcut progrese: comerțul bilateral, viitorul securității Georgiei și imaginea în lume a Georgiei, pe care președintele Obama a calificat-o drept un model regional în privința reformelor.

Președintele Obama a reafirmat aseară sprijinul Statelor Unite pentru dorința mai veche a Georgiei de a deveni membră în alianța nord-atlantică și a mulțumit georgienilor pentru contribuția la misiunea de stabilizare din Afganistan. Obama a spus că Georgia este una din țările ne-membre în NATO care au făcut cele mai mari eforturi de a ajuta aliații în Afganistan.

Lăudând reformele din Georgia, președintele Obama și-a exprimat credința că alegerile parlamentare din octombrie, ca și cele prezidențiale de la anul, vor fi libere și corecte. Iar Saakașvili a promis că guvernul său va ajuta la crearea „unei scene politice diverse și pluraliste”.

Luna aceasta atât Statele Unite cât și Uniunea Europeană au spus că noua lege electorală din Georgia nu elimină „impresia că în sistemul politic georgian șansele concurenților nu sunt egale”.
Criticii noii legi spun că ea consolidează puterea partidului de guvernământ, care se bucură de o largă majoritate în Parlament. Saakașvili a fost acuzat de multe ori că nu tolerează opoziția și restrânge libertatea presei.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG