Linkuri accesibilitate

Noua disciplină fiscală UE


Graffiti într-un cartier sărac din Atena
Graffiti într-un cartier sărac din Atena

25 din cele 27 de țări ale UE au spus că vor semna tratatul, cu excepția Marii Britanii și Cehiei care nu vor să-şi reducă din suveranitate.


Majoritatea liderilor Uniunii Europene au căzut de acord să încheie un nou tratat de disciplină fiscală în zona euro, promovat de Germania. Summitul informal de luni seara la Bruxelles a fost și un prilej de a se face precizări pe marginea controversatei propuneri germane ca bugetul Greciei să fie controlat de executivul Uniunii Europene.

Propunerea reflectă îngrijorarea germană că Grecia, cea mai îndatorată țară a zonei euro, nu s-ar ține de cuvânt în privința promisiunii de aplica reforme și aprofunda măsurile de austeritate.

Germania ar vrea ca executarea bugetului grecesc să fie supravegheată de la Bruxelles. Dar guvernul de la Atena a spus că acest lucru îi încalcă suveranitatea. Mai mulți lideri europeni au fost de acord, așa încât cancelara germană Angela Merkel a făcut luni la Bruxelles câteva precizări:

Merkel a spus că dezbaterea a aprins spiritele, dar mai important este să se ajungă la o concluzie. Scopul propunerii este să ajute Grecia să poată sta pe propriile picioare și să facă singură ceea ce are de făcut. Supravegherea Greciei de la centru va interveni doar dacă se constată că țara își încalcă promisiunile făcute în schimbul ajutoarelor europene pentru evitarea falimentului. Cancelara germană a adăugat că celelalte două țări care au avut nevoie de sprijin financiar din afară, Portugalia și Irlanda, se țin de cuvânt în privința reformelor. „Dar Grecia este un caz aparte, de aceea apare nevoia supravegherii”, a spus Merkel.

Și președintele francez Nicholas Sarkozy a încercat să aplaneze controversele.

„Nu putem supune vreo țară unei asemenea supravegheri fără motiv, iar cancelara Merkel împărtășește acest punct de vedere, a spus Sarkozy. „Trebuie să putem supraveghea îndeplinirea angajamentelor, dar desigur că nu putem conduce o țară din afară. N-ar fi nici rezonabil, nici democratic, nici eficient”.

Între timp, Grecia încearcă să finalizeze o înțelegere cu creditorii privați pentru restructurarea unei datorii de 200 de miliarde de euro. Dacă datoriile nu sunt restructurate, liderii europeni nu pot lansa noul program de ajutoare pentru Grecia de 130 de miliarde de euro. Fără acești bani, țara poate da faliment în martie când trebuie să plătească o nouă tranșă a datoriilor.

Tot în martie ar urma să fie semnat noul tratat de disciplină fiscală convenit luni seara de majoritatea liderilor Uniunii Europene. Documentul va obliga țările participante să transpună în legislația națională limite pentru deficitul bugetar și le va sancționa automat pe cele care încalcă aceste limite. Respectarea tratatului va fi verificată de Curtea Europeană de Justiție.

Țările Uniunii Europene care nu fac parte din zona euro, dar care au intenția să adere, vor trebui să respecte aceleași reguli de disciplină fiscală. Ele vor putea participa doar parțial, însă, la luarea deciziilor în zona euro. Președintele francez Sarkozy le-ar fi vrut înlăturate de tot, dar opoziția exprimată cel mai puternic de Polonia a dus la compromis:

Premierul polonez, Donald Tusk a spus că, împreună cu celelalte țări din afara zonei euro, Polonia acceptă responsabilitățile prevăzute de noul tratat de disciplină fiscală doar cu condiția că poate participa la luarea deciziilor pentru executarea lui.

25 din cele 27 de țări ale Uniunii Europene au spus că vor semna tratatul, cu excepția Marii Britanii și Cehiei.

Marea Britanie a spus încă din decembrie că nu vrea să participe la noul aranjament care i-ar reduce din suveranitate. Dar Cehia a făcut anunțul abia marți, spunând că are nevoie de timp pentru a studia documentul.

Spre deosebire de alte tratate europene, acesta va putea intra în vigoare chiar dacă ratificarea lui va întârzia într-o altă țară, Irlanda, obligată de constituție să-l supună referendumului.

Acordul a fost salutat de Banca Centrală Europeană care cere de multă vreme țărilor zonei euro să-și facă ordine în finanțe. Președintele băncii, Mario Draghi a spus că tratatul este un prim pas către o uniune fiscală și va spori încrederea în zona euro.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG