Linkuri accesibilitate

Exporturile de arme din Moldova în Africa subsahariană (Adevărul)


Importurile masive şi concurenţa neloială pun pe butuci industria mobilei (Economist).


Ziariştii de la Adevărul scriu că Republica Moldova ar fi fost în perioada 2001-2010 unul dintre principalii furnizori de armament în statele din Africa Subsahariană. Datele apar într-un raport realizat de Institutul „Stockholm International Peace Research”. Raportul arată, de exemplu, că în anii 2006-2010 livrările de armament din Moldova ar fi fost efectuate în proporţie de 100 % în Angola, acestea fiind în special avioane de transport militare. Ziariştii de la Adevărul îl citează pe Ion Lupan, şeful secţieii control al circulaţiei mărfurilor cu dublă destinaţie la mMinisterul Economiei, care declară că datele respective nu sunt corecte.

Ziarul de limba rusă „Panorama” scrie despre vizita ministrului român de Externe la Chişinău, Cristian Diaconescu şi menţionează că „în timp ce unii experţi au văzut această vizită ca un pas firesc al ministrului unei ţări prietenoase, alţii cred că în acest mod România încearcă să ferească de scindare Alianţa de la guvernare”.

Importurile masive şi concurenţa neloială pun pe butuci industria mobilei – aflăm din săptămânalul Economist. Importurile de mobilă în Republica Moldova cresc mai rapid decît exporturile, iar vînzările companiilor străine sunt de 50 de ori mai mari comparativ cu toate companiile de profil moldoveneşti luate la un loc. De asemenea, datele statistice arată că aproape 90 % din mobila de lemn este produsă la comandă , ceea ce sugerează un grad înalt de ineficienţă constată ziariştii.

„De la anul, instituţiile de învăţământ ale ţării vor primi mijloace bugetare în funcţie de numărul copiilor. Inovaţia deja este rodată în nouă raioane”, scrie Liubov Cegarovskaia în „Moldavskie Vedomosti” „Continuarea logică a reformei începute anul trecut ar trebui să curme revolta administraţiilor şcolilor care consideră că o educaţie normală este imposibilă în clase supraîncărcate. Tactica nouă a conducerii ministeriale va învăţa şcolile să se ceară singure la comasare”, consideră autoarea de la „Moldavskie Vedomosti”.
XS
SM
MD
LG