Linkuri accesibilitate

Un nou suflu în relaţiile moldo-ucrainene?


Vlad Filat

În ajunul vizitei la Kiev, primul ministru Vlad Filat răspunde întrebărilor Valentinei Ursu.


Premierul Vlad Filat se va afla astăzi într-o vizită oficială la Kiev unde va avea întâlniri cu omologul său ucrainean Nikolai Azarov, cu alte oficialităţi ucrainene. Demarcarea frontierei, proprietăţile moldovene pe teritoriul ucrainean, colaborarea în domeniul energetic, reglementarea conflictului transnistrean – sunt doar unele subiecte de pe agenda discuţiilor în capitala ţării vecine. Un nou suflu în relaţiile moldo-ucrainene? Vom afla în minutele următoare ale emisiunii dintr-un interviu realizat cu premierul Vlad Filat.

Vlad Filat: Atunci când am venit la Guvern, relațiile cu ucraina erau blocate. A trebuit să muncim foarte mult pentru a identifica toate problemele care sunt pe agenda bilaterală și pas cu pas să oferim soluții.

Europa Liberă: Palanca a fost dezghețul îân relațiile dintre chișinăpu și Kiev?

Vlad Filat: Nu trebuie să punem doar un subiect de pe agendă ca fiind determinant. Noi avem procesul de demarcare a frontierei care a decurs într-un ritm satisfăcător, avem discuțiile privind recunoașterea proprietăților, și nu numai recunoașterea, ci și punerea în drept asupra acestor proprietăți. O problemă prioritară pentru noi - stabilirea exactă a mecanismelor care să ducă la îmbunătățirea relațiilor economice și vreau să vă spun că avem ascensiune în acest sesn. La ora actuală Ucraina este pe locul doi în comerțul nostru exterior, exportul a fost net superior importului, la nivel de creștere. Și un șir de alte proiecte, în domeniul energetic... .

Europa Liberă: Care va fi soarta Hidrocentralei de la Dnestrovsk?

Vlad Filat: Este un proces de negocieri la ora actuală. Ține și de demarcare, ține și de proprietate, și de folosirea ulterioară a acestei centrale. Și de problema care vizează mediul. Deci, toate aceste componente fac parte din agenda care se discută. Și se muncește.

Europa Liberă: Problema transnistreană va fi pe ordinea yilei. Am reținut și o declarașie făcută de un purtător de cuvânt de la externele ucrainene spunând că anul 2014 ar putea fi anul soluționării conflictului transnistrean...

Vlad Filat: Ucraina este un partener sigur pentru Republica Moldova. Kievul a fost solidar în acțiunile Republicii Moldova ca procesul de negocieri săî fie reluat și ca în procesul acestor negocieri suveranitatea, integritatea Republicii Moldova să fie respoectate. Am avut suport determinat din partea ucrainei în ceea ce privește comunicarea cu cei de la Tiraspol. Sper că și pe viitor vom avea la bayă acest mecanism care este cu certitudine eficient. Sigur, aici trebuie să avem în vedere, dincolo de solidaritatea pe care o demonstrează Ucraina față de Republica Moldova, și faptul că este țara noastră vecină și este în primul rând, din toți actorii implicați în acest proces, interesantă ca acest conflict să fie reglementat, ca să nu fie această zonă de instabilitate, sub toate aspectele fiind privită.

Europa Liberă: Unii vorbesc despre un eventual blocaj economic din partea ucrainei și atunci problema transnistreană ar fi soluționată...

Vlad Filat: Eu am auzit de mai multe ori de la unii eventuale acțiuni de astea radicale și care până la urmă nu duc la nimic. Dacă este să ne uităm la acțiunile comuniștilor din ultimii opt ani de zile, care trebuie să recunoaștem prin acțiuni așa numite radicale au dus la un blocaj și mai mare. Au dus până la aceea că s-a blocat în general comunicatrea cu regiunea transnistreană și abia peste cinci ani am reușit reluarea negocierilor. Din 2006, îăn 2011 au fost reluate negocierile oficiale. Nu asta este calea. Noi trebuie în primul rând să avem ăncredere reciprocă. Or, încrederea nu se obține prin blocale și acțiuni radialel. Doi - trebuie să oferim altermative celor din stânga nistrului cîătre o viață mai bună. Asta înseamnă deschidere. Aceasta a fost abordarea noastră și această ablordare rămâne a fi în acțiunile noastre. Trebuie să avem în vedere și un alt aspect. Anul 2013 este pentru Ucraina foarte important. Dânșii vor deține președinția OSCE. OSCE este parte implicată plenar și este un actor pilon în procesul de reglementare. Asta presupune și o reponsabilitate enormă pentru țara care deține președinția. De aceea cred că Ucraina va dori să aibă rezultat în acest sens și este firesc să fie așa. Noi aici la Chișinău trebuie să fim perseverenți și să muncim foarte mult pentru atingerea obiectivului pe care ni l-am propus.

Europa Liberă: După întrevederea pe care ați avut-o cu noul lider de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, v-ați arătat mulțumit de dialogul pe care l-ați purtat cu el. Ați insistat că veți pune în prim plan soluționarea problemelor cu care se confruntă zi de zi cetățeanul. În ce condiții poate fi reluat transpoortul feroviar în regiunea de est?

Vlad Filat: Într-adevăr, eu sunt mulțumit de modul în care a decurs întâlnirea. A fost o discuție deschisă, sinceră, am vorbit în aceiași limbă, lucrurile sunt clare pentru ambii, nu am folosit tertipuri, nici eu, nici dânsul. Încăo dată, a fiost o discuție foarte deschisă și sinceră. Cu stabilirea priorităților. Deci, este vorba de procesul de negocieri în vederea identificării soluției conflictului transnistrean, însă am convenit în același rând în probleme ce vizează oamenii. Și viața oamenilor zi de zi. Să le administrăm și să le rezolvăm în regim operativ. În acest sens noi avem deja instituite grupurile de lucru mixte, pe fiecare domeniu luat în parte. Ele urmează să devină funcționale, și pe fiecare domen iu să identificăm problemele și să le soluționaăm. Aici nu ține doar de reluarea transportului pe calea ferată.

Europa Liberă: Bine, dar asta este tot o prioritate?...

Vlad Filat: Da, rămâne a fi o prioritate, la fel ca și reluarea convorbirilor telefonice, în regim normal, firesc. Nu colindând de trei ori globul pământesc ca să poți forma un număr și să vorbești la Tiraspol sau din Tiraspol în Republica Moldova. Deschidere din partea noastră este. Deja au început activitatea colegii noștri din instituțiile vizate la nivel de experți. Un lucru atât cât pot să vi-l spun astăzi – că reluarea, atât a transportului, cât și a convorbirilor telefonice, urmează să fie având la bază normele de drept naționale, dar și internaționale. Deci, aici urmează ca Republica Moldova să respecte și rigorile dreptului internațional. Sunt multe detalii în care nu aș vrea să intru acuma. Atunci când vor fi toate aceste soluții identificate, le vom prezenta.
Dar avem suport în acest sens din partea partenerilor noștri de dialog, inclusiv Comisia Europeană, OSCE, colegii din Ucraina. Un rol important în acest joacă și misiunea EUBAM. Deci, toți actorii importanți sunt implicați și formula cu care vom veni va fi una funcțională, nu una declarativă.

Europa Liberă: Domnul Șevciuk a spus că despre un eventual statut pe care ar trebui să-l obțină această zonă transnistreană ar fi devreme de vorbit.

Vlad Filat: Statutul urmează a fi stabilit în cadrul negocierilor, însă acest statut nu poate să contravină principiului suveranității, integrității teritoriale a Republicii Moldova. Lucrul acesta trebuie să fie foarte clar.

Europa Liberă: Pe calea integrării europene, cine e mai aproape – Ucraina sau republica Moldova?

Vlad Filat: Nu, noi nu ne-am propus să avem competiție în acest sens și lucrurl acesta eu îl spun oriunde aș fi. Noi avem acțiuni foarte concrete pe care trebuie să le înfăptuim aici la Chișinău. La fel ca și colegii noștri din Ucraina. Mai mult decât atât, interesul nostru direct este ca Ucraina să avanseye în procesul de integrare europeană. Cu cât mai aproape va fi Ucraina de UE, cu atât și noi ne vom apropia de UE. Principiul meritoriu, mai multă asistență pentru mai multă reformă, este unul bun, motivant...

Europa Liberă: Dar ei au terminat negocierile pe baza acordului de liber schimb...

Vlad Filat: Este adevărat, dar nu l-au semnat. Dânșii au și început mult mai devreme pentru că comuniștii pe perioada lor de guvernare aveau alte interese și noi am ratat o perioadă foarte lungă de timp. Noi am reușit într-un an de zile sălansăm demersul și să îântrunim condițiile pentru lansarea negocierilor. La sfârșitul lui februarie va fi în Republica Moldova comisarul european pentru comerț, Karel De Gucht. În cadrul acestei vizite vor începe de fapt negocierile pentru semnarea acordului de liber schimb. Ceea ce ține de acordul de asociere, suntem în ritmul pe care ni l-am propus. Planul de acțiuni privind liberalizarea regiumului de vize urmează Parlamentul să revina din vacanță și avem un pachet consistent de legi care trebuie adoptate,unele în lectură finală, altele - ambele lecturi.Însă dincolo de toate enunțările pe care le-am făcut vizavi de integrarea noastră europerană, revin în a spune – pentru noi este foarte important ca Ucraina să aibă un proces accelerat de integrare europeană. Este în interesul ditrect al Republicii Moldova.

Vezi comentarii (3)

Acest forum a fost închis
Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG