Linkuri accesibilitate

Bilanț la cinci ani de la aderarea României la UE


Traian Băsescu la Bruxelles în 2010
Traian Băsescu la Bruxelles în 2010

Președintele Traian Băsescu mai cere odată o reformă „profundă”.


La București președintele Traian Băsescu a făcut astăzi bilanțul celor cinci ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. Un bilanț în linii mari pozitiv, dar nu lipsit de critici la adresa unor adversari interni și externi. Relatează de la București Sabina Fati.


Presedintele Romaniei a facut cel putin trei observatii abrupte la conferinta aniversara „Romania in Uniunea Europeana. Cinci ani de la aderare”: i) legislatia europeana a fost asezata de romani peste institutiile comuniste, ii) reforma statului va fi aminata pentru vremuri mai prielnice din punct de vedere politic si iii) Olanda abuzeaza de Romania si Bulgaria atunci cind se opune, in mod singular aderarii, acestor state la spatiul de libera circulatie, Schengen.
i) Este pentru prima data cind seful statului explica felul bolnavicios in care a evoluat Romania pe drumul sau spre Europa: „esenta modernizarii Romaniei din 1990 si pina acum doi-trei ani a fost mentinerea institutiilor de dinainte de 1989, pe care am asezat legislatia europeana”. Presedintele Traian Basescu spune ca acest lucru „a mers si asa, pina la un punct”, dar ca de-acum incolo este nevoie de o reforma profunda fiindca in judete, de pilda, exista aceleasi directii agricole, aceleasi directii de invatamint, de sanatate sau de mediu ca pe vremea regimului Ceausescu si ca in general „sintem la fel”. Adica la fel ca inainte de caderea comunismului.

Presedintele roman crede ca aceste institutii invechite nu mai pot ramine asa pentru ca sint „prea scumpe” si „prea birocratice”. Traian Basescu explica in acest fel unele decizii de reformare luate in ultmii doi ani de guvernul roman, care au dus la concedieri masive sau relocari de personal. Efectele asupra romanilor au fost „dureroase”, recunoaste Traian Basescu, argumentind ca a fost nevoie de ele tocmai acum in plina criza economica. In viziunea presedintelui roman criza a ajutat tara sa aplice in economie reguli mai bune, chiar daca mai dure, dar procesul de modernizare „nu este terminat” si trebuie „continuat”.
ii) Cu toate acestea presedintele roman pare sa se fi resemnat atunci cind spune ca „vom vedea cind vor fi conditii politice” ca reformarea statului sa mearga mai departe. Deocamdata lucrurile sint blocate, fiindca pe de o parte principalul partener de guvernare al democrat liberalilor, Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania a declarat ca nu sustine nici un fel de reforme anul acesta si pe de alta parte fiindca din cauza protestelor entuziasmul reformist al guvernului roman s-a terminat.
iii) Traian Basescu a mai amintit ca „Romania a platit extrem de scump” inconsecventele politicienilor din perioada 2007-2012 legate de institutiile consacrate de Uniunea Europeana pentru lupta impotriva coruptiei, este vorba despre demolarea Agentiei Nationale de Integritate, la care au contribuit politicienii de toate culorile, dar si despre declaratiile opozitiei privind desfiintarea procuraturii anticoruptie. Toate acestea, dar si faptul ca marile procese de coruptie au trenat foarte mult au fost motive pentru aminarea primirii in Saptiul Schengen, desi acum doar un singur stat se mai opune aderarii: Olanda.

Presedintele roman a vorbit insa despre „abuzul” Olandei si despre „riscul abuzurilor interne in Uniunea Europeana” si despre „tratamentul discriminatoriu” din cauza partidelor antieuropene care au ajuns la putere in unele state membre.
XS
SM
MD
LG